OSLO (Eurosport.no)
To 90-minuttere mot Eliteserie-motstanderne Mjøndalen og Bodø/Glimt på under en uke, akkompagnert av den søte musikken som heter null baklengs.
Eliteserien
Nådeløs Fagermo da Sandefjord banket VIF: – Hårreisende det vi ser
12/09/2021 PÅ 18:00
Det er godkjente dager på jobben og livet smiler til Jonathan Tollås Nation igjen, etter nesten ett år med et nytt avbrekk grunnet kneskade og en langvarig, seig opptreningsprosess.
– Dette kan vi bli vant til. Vi har sett solide ut i vinter syns jeg, sier Tollås Nation til Eurosport utenfor Intility Arena etter kampen mot Glimt.
– Du ser pigg ut?
– Ja! Jeg er godt trent og tilbake 100 prosent, svarer han, men banker samtidig to ganger i asfalten på pakeringsplassen ved Vålerengas storstue.

Skademareritt

For midtstopperen vet godt at ting snur i fotballen og tar ingenting for gitt.
– Joda, plutselig så skjer det noe og det kan man ikke gardere seg mot, men jeg er i alle fall tilbake fra kneskaden jeg har hatt. Det kommer sikkert noe annet småtteri på et eller annet tidspunkt, men nå føler jeg meg bra, sier han.
Tollås Nation stod kun over tre kamper totalt i 2017 og 2018, men i fjor fikk han problemer med kneet igjen og fikk bare ti kamper på vårparten. Hans siste opptreden for året var det forsmedelige 0-3-tapet for Lillestrøm på Intility 25. mai.

Det er nå over ett år siden.
Tidligere har han vært plaget over lengre perioder, blant annet gjennom høst, vinter og vår 2014/15 etter overgangen fra Aafk, samt våren 2016, da han måtte stå over mange kamper.
Dag-Eilev Fagermo er glad for å nøkkelspilleren sin tilbake i godt slag. 29-åringen er utnevnt som en av fire i VIFs kapteinsteam for kommende sesong.
– Det er bra det, han er en veldig god spiller. Nå har han fått to hele kamper på Eliteserie-nivå, han trenger det. Kroppen ser veldig fin ut, han har jobbet godt over tid og er klar for nivået, beskriver Fagermo til Eurosport.
– Har du studert forsvarsspillet fra i fjor med og uten ham?
– Det har jeg ikke sett så mye på, det som er viktig nå er at vi spiller den fotballen jeg ønsker, og det syns jeg vi ser mye av. Når vi kan gjøre ting enkelt gjør vi ting litt vanskelig, så får Bodø/Glimt noen kontringer de ikke skal ha, og der er de veldig gode, sier treneren.
Om ikke Fagermo har studert Vålerengas defensive utfordringer, er tallenes tale klare: Vålerenga har de siste tre sesongene vært et lag på nedre halvdel av tabellen hva gjelder baklengsmål.
I årene 2017-2019 har de fire lagene aller nederst i bunnstriden hatt flere innslupne enn VIF. I 2017 og -18 var det i tillegg Tromsø x2, Stabæk, Lillestrøm og Ranheim som slapp inn flere eller like mange, men som unngikk den verste nedrykksstriden. Nå er tre av de fire lagene i OBOS-ligaen.
Trenden viser nemlig at hvis du slipper inn mye mål ett år, er det sannsynlig at du havner enda lengre ned i sumpa året etter. Godset har for eksempel sluppet inn mye mål de siste sesongene og overlevd i siste serieomgang to år på rappen.
Statistikk:
2019: 39 mål og 44 baklengs. Kun fem lag med flere.
2018: 39 mål og 44 baklengs. Kun seks lag med flere.
2017: 48 mål og 46 baklengs. Kun seks lag med flere.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Dette forlanger Helland av RBK i 2020: – Det er kravet uansett

Uproblematisk å ligge dypt

To smultringer på en uke mot Eliteserie-motstand er for Tollås Nation en bekreftelse på at de er på riktig vei under Fagermos defensive organisering og at det er den største forskjellen fra fjorårets defensive arbeid.
– Vi er blitt bedre til å presse høyt, der står vi mer samla. Også har vi blitt bedre på vurderingen når vi legger oss lavt. I år er å legge seg lavt lavere enn da vi la oss lavt i fjor. Vi hadde en tendens til å bli mellomlave da vi skulle ligge lavt, og da fikk vi ikke så mye press på ballfører og samtidig nok bakrom til at vi ble straffa. Det har det vært mye fokus på fra starten av i vinter, at når vi går lavt skal vi stenge bakrom, enkelt og greit, beskriver 29-åringen.
– Så får det heller være at vi kan se litt passive ut i perioder, men da holder vi i alle fall motstanderne unna målet.
Tollås mener det er helt uproblematisk å ligge dypt, og selv om det kan se defensivt ut mener han det ikke nødvendigvis er det.
– Det er noe trenerne har fokusert på, men hvis du ser internasjonal fotball – Juventus, Tottenham, Manchester City – alle disse lagene, når de først legger seg ned, så legger de seg ned på egen 16-meter og med en spiss som presser 20 meter inn på egen halvdel. Det er ikke farlig, påpeker han.
– Det har blitt litt sånn i Norge at man har blitt redd for å legge seg lavt at man blir veldig passiv, men at man finner balansen med det å presse høyt – som vi vil mest mulig på hjemmebane – og det å ligge lavt. Jeg er veldig fan av å stå høyt og presse, det er en trend i fotballen fortsatt, men at vi legger oss ordentlig lavt når vi ligger lavt er bra. Det er litt vanskeligere å gå fra lavt til høyt press, men vi er blitt flinkere og det skal Dag-Eilev ha mye kred for.

– Mange strenger å spille på

Samtidig som det var tendenser til fin frispilling bakfra mot Glimt, var det også enkelte stygge balltap på egen tredjedel. Tollås Nation er positiv.
– Vi er blitt flinkere til å vurdere risiko. Vi er bedre til å spille oss ut bakfra, men vi er også gode til å vurdere når vi skal spille oss ut og når vi skal dunke den lengre. Vi vinner andreballer høyere i banen også, med Matti på topp og mange kantspillere som kan løpe inn bak. Så jeg syns vi har mange strenger å spille på, forklarer han.
– En blanding av den direkte stilen og Klaessons tøffe valg bakfra?
– Ja, han er moden bakerst der og det er på en måte han som må styre når vi skal slå langt og når vi spiller kort. Til syvende og sist er det han som blir stående med svarteper om det går galt.

– Ambisiøs i pasningsspillet


Fagermo er enig i at den unge førstekeeperen har vist lovende takter i oppkjøringen, men advarer likefullt mot at feilprosenten med ballen i beina må ned.
– Han viser at han fortjener tilliten, men han viser òg at han er ung, i 2. omgang har han fire-fem-seks feilpasninger, det kan vi ikke ha fra keeperen. Men det skal vi jobbe med, han er egentlig veldig god med beina.
Mot Glimt ble det et par brukbare sjanser for de gulkledde etter Klaesson-slurv.
– Han er ganske ambisiøs i pasningsspillet sitt?
– Ja, og det er veldig bra, avslutter Fagermo.

Askar: – Ser ut som det er en liten revolusjon på gang nå

Eliteserien
Fagermo roser Tromsø etter flott gest: – Forbilledlig
16/08/2021 PÅ 10:27
Eliteserien
Fire strake uten seier for formsvake Vålerenga
15/08/2021 PÅ 18:51