Populære sporter
All sport
Vis alt

Ekspertens tordentale: – Leverer på et så skrekkelig nivå at jeg blir flau

Joakim Opphus

Oppdatert 14/10/2022 klokken 21:59 GMT+2

Discoverys fotballekspert Christian Gauseth er ikke nådig når det kommer 2022-sesongen til Viking.

Discoverys ekspert Christian Gauseth og trenerduo i Viking, Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim. (Foto: Eurosport/NTB)

Foto: NTB

  • Se Viking - Sarpsborg 08 søndag fra kl. 17.00 på discovery+
– Jeg har ingen sympati for spillerne. Dem jeg har sympati for, det er de som er glad i og som bryr seg om Viking Fotballklubb, og som er lei seg på mandagen fordi Viking ikke har møtt opp til kamp. De har jeg sympati for, men spillerne og trenerne... absolutt ikke!
– Dette er en spillertropp som leverer på et så skrekkelig nivå at jeg som tidligere spiller blir flau. Hvordan det er mulig å opptre så lite samlet som lag som de har gjort, det er for meg helt uforståelig. Det er mange smarte fotballhoder i den garderoben, likevel klarer det å se så fragmenterte ut. Få til én ting i det minste! Prøv å få til press-spillet, begynn der!
Det er Discoverys fotballekspert Christian Gauseth krystallklare mening på Viking etter hva de har levert i de siste månedene.
Med kun 18 poeng på sine siste 19 Eliteserie-kamper og én seier på sine siste ni har Vikings en gang så lovende 2022-sesong endt med et realt mageplask.
Den skrøpelige poengfangsten har ført til stor frustrasjon blant klubbens lojale supportere som forlangte en forklaring fra spillerne etter forrige rundes 3-0-tap hjemme mot Lillestrøm.

Kritisk til laguttak og formasjon

Ekspert Gauseth mener Stavanger-laget sjangler mye, spesielt når det kommer til laguttaket.
– Hvilken formasjon skal Viking spille og hvem er de beste spillerne i den formasjonen? spør Gauseth og fortsetter:
– Svarene på det er det ingen av Viking-trenerne som har gitt meg. Det sjangles fra uke til uke, og utenom Gunnarsson i mål så er det vanskelig å bli klok på laguttaket deres.
Viking har gjennom hele sesongen vekslet mellom to formasjoner, 4-3-3 og 3-5-2. Forklaringen på hvorfor sier Viking-trener Morten Jensen ligger på tilgjengeligheten blant spillerne, men også salget av toppscorer Veton Berisha til svenske Hammarby.
– Grunnen til det er i forhold til hvilket mannskap som vi har tilgjengelig. Vi spilte mer 4-3-3 når vi hadde Veton Berisha også har vi gått litt mer over til 3-5-2 i det siste, forteller Jensen til Discovery.
– Kommer dere til å terpe én formasjon fremover?
– Vi kommer til å bruke den formasjonen som passer stallen vår best akkurat nå.
– Og hvilken formasjon er det, mener du?
– Nå har vi brukt 3-5-2 i det siste da så... sier Jensen og lar svare ligge i luften før han fortsetter:
– Det viktigste er ikke formasjonen. Det er bare tall, det viktigste er at spillestilen og DNA-et er det samme i begge formasjonene. Det er det vi ønsker.

Mistet DNA-et

Nettopp spillestilen og DNA-et til Viking er det Gauseth trekker frem når det kommer til forskjellen på det Viking-laget som kunne feire 17. mai som serieleder, og det laget som i skrivende stund ligger på en 8. plass Eliteserien, 14 poeng bak bronsen - som de tok i fjor.
– I starten av sesongen fikk Viking oss til å måpe av beundring på grunn av det trykket som de hadde i kampene sine. Man ble nesten slått i bakken av den fotballen som de spilte da.
– Men fra mai og ut så kan vi ikke frikjenne dem. Jeg har ikke sett noen ting som får meg til å tro på Viking. Jeg har ikke sett noe som helst av den samme entusiasmen, intensiteten i press-spillet, kontringskraft eller kvalitet og trøkk innad i laget. Nedturer er en del av fotballen, både som spiller og trener, men det er responsen som teller og det savner jeg i Viking. Det er det jeg ikke kan akseptere, sier en svært kritisk Gauseth.
Jensen erkjenner at press-spillet ikke er på det samme nivået som i vår.
– Presset vårt har blitt litt svekket etter at vi mistet Veton og Sebulonsen (solgt til Brøndby, journ.anm) som var to høyoktan-spillere, men både mot KBK (i cupen onsdag, journ.anm) og mot Lillestrøm sist runde så presset vi motstanderen ganske høyt i banen. Vi ønsker å være gode i den fasen av spillet fremdeles. Det går litt på formen til laget som gjør at vi ikke klarer å være like gode som vi var i de første ti kampene.
Gauseth derimot kjøper ikke Jensens forklaring på hvorfor press-spillet har sviktet.
– Berisha var en ekstrem verdifull spiller for dem, det er sant, men de viste at de ville miste han, om ikke i sommer så hvert fall etter sesongen. At de ikke har en backup-plan er totalt uakseptabelt. At de går videre uten å ha en løsning klar er helt uforståelig. De bruker det som en unnskyldning når det ikke er det. Dette visste de ville skje.
– Jeg kan ikke invitere noen hjem til meg, sette frem fyrstikker, tennvæske og en bensinkanne, forlate hjemmet, for så å bli overrasket over at huset står i brann når jeg kommer tilbake og jeg ikke har forsikringen på plass, sier den frittalende eksperten.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Grusom Viking-trend: – Det er skremmende

Unisont rundt trener-fremtiden

I Stavanger-regionen har det små-ulmet når det kommer til jobb-fremtiden til Vikings trener-duo, Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim. Discoverys ekspert derimot tror ikke et trenerskifte er rett vei å gå.
Men han stiller seg likevel litt undrende til det delte treneransvaret og om det fungerer slik det burde.
– I utgangspunktet så har jeg ikke noe imot et delt treneransvar. Det kan fungere fint og være en styrke, men i perioder med motgang når man gå vekk fra de grunnprinsippene som man har blitt enige om, hvilke prinsipper er det da som ryker først? Og hvordan vil budskapet nå spillerne i et slikt delt treneransvar, er budskapet tydelig nok? Er det én ting du trenger når du står i dritten så er det tydelige beskjeder.
Leder i supportergruppen VikingHordene, Roar Åkerlund, bruker ord som «oppgitthet», «frustrasjon» for å beskrive den nåværende situasjonen i Viking. Men på trenerfronten tror heller ikke han det er tid for endring riktig enda.
– Trenerne har sviktet. Jeg tror mye av grunnen til hvorfor Viking sliter er at trenerne falmer litt i blinde, sier Åkerlund til Discovery, men på spørsmål om han tror Jensen og Aarsheim er i Vikings fremtidsplaner sier han:
– Jeg tror det og håper det. Vi skal ikke kappe hodet av de, de skal få en sjanse til å snu dette, men alarmklokkene ringer. De må være forberedt på at presset vil øke dersom ikke kan snu dette.
Journalist i Stavanger Aftenblad, Kjetil Flygind, følger Viking tett. Han sier som Åkerlund at det er for tidlig å kappe hodet av folk.
– Dersom Viking skal starte med blanke ark igjen med helt nytt trenerteam, med en ledelse som må ta den avgjørelsen og tuppe de ut, da vil du rykke så langt tilbake at da vil det ta enda lengre tid å komme på riktig vei igjen.
Han mener at denne perioden med motgang er en viktig erfaring og ta med seg for både spillere, trenere og klubben som helhet.
– Dette er tida for dem å lære. Problemet er at etter de siste gode årene så har ikke folket i regionen den tålmodigheten for at de skal få den læringen. Her skal man vinne kamper og utvikle både lag og klubb samtidig, det har vist seg å være meget vanskelig, sier Flygind.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Relaterte kamper
Reklame
Reklame