Han har ikke spilt en obligatorisk kamp for Bodø/Glimt siden han la opp i 2013, men ved ulike anledninger har Jonas Ueland Kolstad figurert på benken når det har vært skadeproblemer også tidligere.
Nå kan keepertreneren måtte finne fram fotballskoene igjen, for obligatorisk karantenetid på ti dager gjør det veldig vrient for de gulkledte å få nyervervelsen Joshua Smits (27) spilleberettiget til Viking-kampen tirsdag.
Eliteserien
Glimt berget poeng på overtid mot erkerivalen
16/05/2022 PÅ 18:01
Hvis det ikke går i orden står fjorårets sølvvinner kun med den noe uprøvde Nikita Khaykin, siden det unge talentet Marcus Andersen var uheldig og brakk armen.
Sist gang Kolstad var i en kamptropp i en obligatorisk kamp var i OBOS-ligaen i 2017. Da var han 40 år. Nå har han passert 43 (blir 44 i september), og hvis ikke Glimt klarer å få forsert myndighetenes krav om ti dager karantene til seriepremieren må Kolstad ta med seg keeperhanskene på flyet til Stavanger.
– Om jeg er klar? Ja, klar og klar. Jeg er fortsatt der at jeg er bedre enn utespilleralternativene vi har. Jeg velger å ikke være nervøs, ler han til Eurosport fredag.

Nykommer i slag

Han håper i det lengste at den nederlandske målvakten, som etter å ha sett høyt og lavt etter keeper i over et halvt år ble Glimts løsning, blir klar. Førsteinntrykket av Smits, som kom fra annet nivå i Nederland og klubben Almere City, er positivt, forteller Kolstad.
– Han er en meget seriøs og hardtarbeidende kar. Vi har fått et meget godt førsteinntrykk. Nå er han på plass og jeg trener isolert med ham. Etter smittevernsreglene selvsagt, det er viktig å poengtere.
Kolstad mener Smits er klar til å gå rett inn i Eliteserie-spill, selv om det er tre måneder siden han sist spilte kamp for sin tidligere klubb. 29 av 29 seriekamper ble det på 27-åringen i 2019/20-sesongen, før overgangen til Bodø på en 3,5 årskontrakt.
– De avsluttet sesongen i midten av mars, men han er i bra fysisk form. Det har vært et par uker uten fotballtrening før han kom hit, men jeg er akkurat ferdig med andre økt for dagen nå og han er klar.

Må få unntak fra bestemmelsene

Nå jobber Glimt på spreng må få et unntak fra karanteneregelen, men ifølge NRK må nyankomne sesongarbeidere fra Vietnam og Polen i karantene før de får begynne i arbeid.
– Vi snur alle steiner på ledernivå, sier Kolstad.
Smits kom på plass i Glimt etter et tips fra klubbens tidligere islandske keeper, Hannes Thor Halldórsson, etter at Kolstad først hadde ringt sin tidligere elev for å lokke ham til et comeback i Bodø.
– Det gikk ikke for han denne gangen, men da Hannes anbefalte han på det sterkest er det en av de beste referansene man kan få. At en konkurrerende keeper anbefaler så grundig en spiller er et godt tegn, mener han.

Dyrker ikke de raske fibrene i kroppen

Så får vi se hvem av de to som er med mot Viking. At Kolstad har fått et rykte på seg for å være en av de best trente fotballtrenerne i Norge – og at han elsker å posere i stramme singleter på oppvarminger – har han ingen problemer med.
– Den står jeg inne for, der er jeg på pallen. Men det er forskjell på det å være trener og det å være spiller. Jeg er nok den mest feiltrente keeperen i Norge. Det er lite spenst hos meg, mer mange lange fjellturer og langrennsturer. Det dyrker ikke, og vekker ikke til live, de raske fibrene i kroppen, ler han.
Om det blir minutter på SR Bank Arena tirsdag får hele Fotball-Norge muligheten til å se om det er spenst igjen i kroppen til den sporty 43-åringen.
– Vi undersøker om det er mulig å få til. I worst case så rekker Smits kamp to, siden han kom hit på onsdag (da blir han klar lørdag neste uke), sier daglig leder Frode Thomassen til Eurosport.no.
Thomassen er ikke veldig optimistisk på å lykkes.
– Jeg har tatt runden med kommunelegen og NFF, men det gjelder å finne rette vedkommende instans som kan si noe om innreisereglene. Men jeg tror det blir vanskelig, jeg gjør det.
Det betyr ikke at de skal pakke inn Khaykin i bobleplast fram til tirsdag.
– Vi skal være maks uheldig om Nikita ikke kan stå da. Jeg så på treninga her nå, det er full trøkk, så her spares ingen.
– Hvor bekymret er du for om Kolstad må på banen, han sier selv at han er Norges mest feiltrente keeper?
– Haha, ja, det er nok helt rett, for han trener for at det skal se bra ut og ingenting annet. Men vi satser på at det går bra, ler Thomassen.
Les også: Takket selv nei til Glimt, men islandsk EM-legende bekrefter: – Jeg har anbefalt dem Joshua Smits
Han er en lettet mann etter at over seks måneders keeperjakt er over og, ifølge Avisa Nordland, etter at over 20 keepere har blitt sjekket ut.
– Vi føler vi egentlig har hatt et bra overgangsvindu og er veldig glad for å få på plass Joshua. Tre og et halvtårskontrakt oppleves ikke som noe risiko, vi er trygge på at vi har fått inn en kvalitetskeeper. Vi har både fått anbefaling fra Haldórsson, i tillegg til at vi har gjort våre egen research, sier han.

Jobber med å hente hjem Rosenborg-helten tidligere – dette er Ciljan-status

UEFA Europa Conference League
Pelle Politibil-kjendis: – Angrer på at jeg lot Mourinho få ta bilde med meg
13/04/2022 PÅ 17:31
Eliteserien
Tripic-perle overlistet umulige Grytebust: – En ubeskrivelig følelse
10/04/2022 PÅ 19:52