• Se Lillestrøm – Rosenborg på Eurosport Player søndag kl. 18.00. Få tilgang her!
ÅRÅSEN (Eurosport.no):
I denne ukens Eliteserie-podcast leverer Eurosport-ekspert Christian Gauseth følgende bønn til NFF:
Eliteserien
Kalt «Judas» da han vraket RBK – i kveld ble han VIF-helt på Lerkendal
13 TIMER SIDEN
– Jeg vil ha egne 2. lagsserier. Helst to – hvor man har divisjonssystem for 2. lagene, uavhengig av 1. laget. Hvis førstelaget rykker ned, betyr ikke det at andrelaget også må gå ned.
Utsagnet kom i etterkant av trenerprofil Tor Thodesens Facebook-innlegg hvor han gjorde det klart at dagens ordning med 2. lag ikke fungerer.
Gauseth mener tiden er inne for å se til England, som har samme system for 2. lagene i de to øverste divisjonene som det Thodesen foreslår.

– Man møter folk som kommer rett fra jobb

Lillestrøm-spiss Gary Martin har selv spilt på toppnivå i England (Middlesbrough), og mener nivået på 2. lagsfotballen i forhold til 1. laget ikke kan sammenlignes med Norge.
– Når jeg var i Middlesbrough og spilte mot andre lag fra Premier League så møtte man virkelig gode spillere. Jeg møtte Gerard Pique, Jonny Evans... Når man spiller her i Norge møter man folk som kommer rett fra jobb og mange som bare spiller for å ha det gøy. I England møtte man kun dedikerte og seriøse spillere. Det er veldig annerledes, sier Martin til Eurosport.no.
– Så du mener det bør innføres en endring her i Norge?
– Jeg tror om man ønsker å heve nivået, så bør det gjøres noe. Sitter du på benken i Eliteserien ønsker du å møte andre profesjonelle fotballspillere selv om du må spille på 2. laget. Møter du en fyr som kommer rett fra jobb og løper rundt ham er det ikke hva noen av partene ønsker seg.
– Ønsker man å forbedre nivået på 2. lagene bør man ha egne ligaer. Flere av 2. lagene er i dag ikke så sterke som mange klubber kunne ønsket seg. Hadde man møtt for eksempel Rosenborg 2 hadde det vært veldig annerledes. Det ville selvsagt kostet mer, men kvaliteten ville vært langt høyere, legger han til.

– Ikke gøy for noen av partene

Martin påpeker at han synes dagens ordning fungerer for de yngste spillerne, men at flere seniorspillere ikke får de utfordringene de helst skulle hatt.
– Det er en fin utviklingsarena for de yngste, de spiller jo mot menn. Det gir en god læringskurve. For oss seniorer er det litt annerledes, og legger til:
– I England er det fortsatt slik at mange førstelagsspillere bruker en del tid på 2. laget, rett og slett fordi nivået er såpass høyt. I Norge er det ikke sammenlignbart.
Noe av det Thodesen også reagerte på sitt innlegg var 2. lagenes trend til å bruke langt sterkere mannskap mot slutten av sesongen for å redde plassen i divisjonen. Martin skjønner at slike scenarioer ikke er ideelle.
– Det er naturlig at man ønsker å matche 2. laget sitt best mulig. Samtidig skjønner jeg godt at det ikke føles rettferdig for de andre lagene. Jeg mener vi har kommet til det punktet hvor det vil være best å sette alle 2. lag i Eliteserien og OBOS-ligaen sammen, for eksempel fordelt på to grupper. Slik øker man nivået. Noen ganger slår man lag 10-0, og da er det ikke noe gøy for noen av partene. Jeg hadde ikke ønsket å vært på det andre laget i sånne scenarioer.
Eliteserien
Voldsom temperatur på Åråsen – LSK-spiller så rødt
I GÅR PÅ 18:22
Eliteserien
Positiv dialog mellom LSK og Åsen: – Det er egentlig ikke rakettforskning
15/10/2021 PÅ 15:23