Tirsdag blusset 2. lagsdebatten i norsk fotball opp igjen da trenerprofil Tor Thodesen luftet sine meninger i et Facebook-innlegg.
Den tidligere Sandefjord-treneren og Brann-assistenten er klar på at dagens ordning med 2. lag ikke fungerer, og sier blant annet at «Nils Johan Sembs prestisjeprosjekt som toppfotballsjef har gått ut på dato».
Thodesen mener at dagens modell utarmer breddeklubbene og dreper interessen for lokalfotball.
Fotball
Solbakken om Glimt-bragden: – Det er et stykke opp til det Rosenborg gjorde
2 TIMER SIDEN
Eurosport.no tok kontakt med Semb, som ikke ønsket å svare på kritikken. Det faller i dårlig jord hos Eurosport-ekspert Christian Gauseth i denne ukens Eliteserie-podcast.
Se hele podcasten nederst i saken!

– Ikke bare et problem blant Eliteserie- og OBOS-klubber

– Jeg synes det er veldig synd at Nils Johan Semb ikke kan være aktiv i en slik debatt. Det hadde vært veldig fint å hatt en tidligere toppfotballsjef som kunne ment noe om dette. Problematikken er god, og jeg er jo helt enig med Thodesen, sier Gauseth.
– Tor Thodesen er jo ikke akkurat noen useriøs fyr som kaster rundt seg med meninger. Jeg synes det var et godt innlegg. Det virker veldig fornuftig, legger han til.
Noe av det Thodesen reagerer på er hvordan 2. lag hos begge kjønn stiller med sterkere lag utover høsten for å sikre de nødvendige poengene som skal til for å holde seg i divisjonen.
– Det er ofte snakk om Eliteserie- og OBOS-klubbers andrelag og hva de gjør på slutten av sesongen. Men de er jo ikke de eneste som gjør det. Lagene som har førstelag i 2. og 3. divisjon gjør jo også dette med sine 2. lag lenger nede i divisjonssystemet. Det er jo ikke bare «eliteklubbene» som utnytter den muligheten, sier Eurosport-kommentator Asbjørn Myhre.
Myhre peker også på en regel som ble innført ganske nylig.
– For klubber i Eliteserien og OBOS er det jo bare lov å ha med tre spillere over 22 år på 2. laget nå. Der ble det jo en innstramming. Den regelen gjelder jo ikke klubber i 2. og 3. divisjon.
Mjøndalen-kaptein Gauseth forstår at klubbene gjør det de kan for å holde 2. lagene på høyest mulig nivå.
– Vi har selv et andrelag i 4. divisjon som vi ønsket å ha opp i 3. Det handler om å få bra nok matching, og da er 3. divisjon langt bedre sånn sett. De siste kampene i sesongen går samtidig med førstelaget sine kamper, så da bestemte vi oss for å prøve å rykke opp tidlig.

Foreslår egne andrelagsserier

Det er ikke bare i Norge at det er normalt å ha 2. lag i vanlige divisjonssystemer. England er det landet som skiller seg ut fra mengden, med egne ligaer for 2. lag. Gauseth mener det er veien å gå også her hjemme.
– Jeg vil ha egne 2. lagsserier. Helst to – hvor man har divisjonssystem for 2. lagene, uavhengig av 1. laget. Hvis førstelaget rykker ned, betyr ikke det at andrelaget også må gå ned.
Thodesen kommer i sitt innlegg med et forslag til en måte å løse situasjonen på gjennom å fjerne alle 2. lag fra 1. lagsserier på alle nivåer. Gauseth mener det holder med de fire øverste.
– Å gjøre et skille i 3. divisjon er fornuftig. Kommer du lenger ned enn det, så er du nede i det ordinære seriesystemet. Det er allerede mye reising i 3. divisjon. Nå er jo 4. divisjon blitt mer lokalt, så da er jo ikke problemet like stort lenger.
Da må det isåfall legges frem på en bedre måte enn det som var tilfellet i 2016, mener Myhre.
– Senest på tinget i 2016, når 2. og 3. divisjon ble spisset, kom forslaget om en egen reservelagsliga. Det var riktignok et ganske dårlige gjennomarbeidet forslag.
Eliteserien
Var-slakt, Hornelands forsvarstale og kritiske til lånespillere
2 TIMER SIDEN
Fotball
Landslagsspiller må operere
3 TIMER SIDEN