Populære sporter
All sport
Vis alt

Mener kontroversiell regel dreper interessen for lokalfotball

Oppdatert 16/10/2018 klokken 13:44 GMT+2

Trenerprofilen Tor Thodesen tar til orde for en heftig debattert regelendring i norsk fotball. NFF sier det er opp til klubbene selv å fremme forslag om endring.

Thodesen

Foto: Scanpix

Debatten om 2. lag i divisjonssystemet har pågått i mange år, og blusser opp nesten hver eneste høst. I et langt Facebook-innlegg på sin offisielle profil skriver trenerprofilen Tor Thodesen om hvordan han mener at norsk fotball kan bli bedre.
Innlegget starter med følgende budskap: «Breddeklubber: Ta seniorfotballen tilbake!»
Først og fremst mener 52-åringen at dagens ordning med 2. lag i det ordinære seriesystemet ikke fungerer, og sier blant annet at «Nils Johan Sembs prestisjeprosjekt som toppfotballsjef har gått ut på dato.»
Eurosport.no har vært i kontakt med Nils Johan Semb som ikke ønsker å svare på kritikken. Semb henviser videre til Nils Fisketjønn i Fotballforbundets konkurranseavdeling. Se Fisketjønns svar lenger nede i saken.

Thodesen: – Det dreper interessen

Thodesen mener det for eksempel ikke er riktig at Eliteserie-klubbers 2. lag skal møte 1. lagene til andre klubber.
– Det vi sitter igjen med er en modell som utarmer breddeklubbene og dreper interessen for lokal fotball – den fotballen det er mest av, skriver Thodesen.
Han reagerer på hvordan 2. lag hos begge kjønn stiller med sterkere lag utover høsten for å sikre de nødvendige poengene som skal til for å holde seg i divisjonen.
– I damer 2. divisjon har vi fått den grelleste avarten av denne ordningen. Der er det nærmest etablert en praksis på at Toppserie-klubbene stiller med et halvt Toppserie-lag i hjemmekampene, mens de sender J16 ut på de lengre bussturene til bortekampene. Hvor er respekten for motstanderne? Her er det heller ikke uvanlig at de 6-8 første lagene på sluttabellen er 2. lag som ikke har lov å rykke opp, og opprykket avgjøres nærmest ved et skrivebord noen uker etter ferdigspilt serie, skriver han.
Thodesen mener dagens ordning gjør at unge spillere søker seg til større klubber, selv om de kan risikere å ende opp på et 2. lag som er divisjonskollega med deres opprinnelige klubb.
(Saken fortsetter under Eurosports Eliteserie-podcast):

– En kunstig boble

Treneren sier til Eurosport.no han føler seg meningsberettiget gjennom å ha vært i begge leire.
Thodesen tok på seg treneransvaret for PostNord-klubben Hønefoss BK denne høsten og er i tillegg sportslig leder i Eik IF Tønsberg. Tidligere har han blant annet vært assistenttrener i Brann og ledet Sandefjord til opprykk i Eliteserien i 2005.
– Jeg synes vi har laget en kunstig boble, hvor det er stas å bli hentet til en klubb og spille 2. lagsfotball der. Hva er det liksom? Jeg synes det skal bli vanskelig for unge spillere å bli hentet til toppklubber. Jeg synes ikke opphoping av spillere i én klubb kan sies å gagne noen, sier han til Eurosport.no.
– Det er mange fine breddeklubber som mister noe som ungdommen kan strekke seg mot. Som en ung spiller skal det være en fin ting å komme på A-laget i sin klubb. Virkeligheten er blitt helt annerledes, mener Thodesen.

Forslag til endring

I sitt innlegg kommer han med et forslag til en måte å løse situasjonen på. Blant annet vil han ha bort 2. lag fra dagens ordning.
– Jeg foreslår at man tar bort alle 2. lag fra 1. lagsserier på alle nivåer. I Eliteserie/OBOS-liga (32 klubber) foreslår jeg utvidelse av ordningen for G16 og G18 med nasjonal serie, her kan man lage to eller tre geografiske avdelinger med U21 eller U23-serie der de unge spillerne + 1. lags reserver kan få kamptrening. Ordninger med enklere overgang/utlån av yngre spillere (f.eks. U23) begge veier mellom topp- og breddeklubb kan også vurderes, skriver han i sitt forslag.
Thodesen kjøper ikke argumentet med at toppfotballen får en best mulig konkurransearena slik det er nå. I stedet mener han at toppklubbene ikke forvalter muligheten de har fått, og peker blant annet på dårlige kamparrangementer og umotiverte A-lagsspillere på 2. lag.
Han er kritisk hva ordningen har bidratt med.
– Hva har den skapt av spillere? Hvem kan vi si at har blitt skikkelig god fordi han som 16-åring spilte 2. lagsfotball? Hvem har virkelig hatt nytte av det? Hvem er det? Jeg mistenker at det er langt fra mange nok, sier 52-åringen.
– Jeg synes det har vært sånn lenge, og ulempene er åpenbare. Jeg ser ikke helt de store fordelene. Det synes jeg delvis toppklubbene kan takke seg selv for. Jeg mener tiden er inne for å se hva dette har brakt oss. Jeg mener ordningen bør revurderes, sier han.

NFF svarer

Fisketjønn i NFF sier til Eurosport.no at det er opp til klubbene selv eventuelt å fremme et forslag om endring.
– Vi kommer ikke til å gjøre noen endring før det eventuelt kommer noen konkrete forslag fra klubbene, og per i dag er det ikke kommet noen forslag til endring.
– Vi har registrert og hørt snakk om temaet før. Det er ikke det første året, så her må de appellere til de store klubbene. Men det har vært lite debatt rundt dette, og nesten ingen debatt de siste årene, sier han.
Nylig har blant annet NFF endret regelverket slik at ingen av klubbene i Elitserien eller OBOS-ligaen kan bruke mer enn tre spillere over 22 år samtidig på banen for sine 2. lag. Det skulle føre til mer forutsigbarhet i kamptroppene til 2. lagene.
– Vi hadde et utvalg for et par år siden, det utvalget var veldig klar på at det skulle være slik som det er i dag. Det har vært noen negative sider også, men ordningen bidrar mest positivt.
– Vi har jobbet med at 2. lagene skal spille med like spillere i løpet av sesongen. Det har blitt bedre, men det er fortsatt noe å gå på, erkjenner Fisketjønn.

Les hele innlegget til Thodesen her:

Breddeklubber: Ta seniorfotballen tilbake!
Nå er tiden overmoden for å gi seniorfotballen i breddeklubbene tilbake sin sårt tiltrengte og rettmessige status. Det vil gagne fotballfamilien om prestisjen ved å ta steget inn på A-laget i den lokale breddeklubben heves. Nils Johan Sembs prestisjeprosjekt som toppfotballsjef med 2.lag i det ordinære seriesystemet har gått ut på dato.
På landslagsnivå har det over tid vært påpekt at norske aldersbestemte spillere taper terreng i forhold til europeisk toppnivå først når de nærmere seg inngangen til senioralder, det vil si at avstanden opp til de beste øker mot slutten av aldersperioden 15-20 år gammel.
Ordningen med 2.lag i seriesystemet har ikke kunnet bøte på dette. Og den har vært i bruk i så mange år at vi med god samvittighet kan si at den ikke virker slik det var tenkt, at den skulle gi adekvat seniorerfaring for toppklubbenes unge spillere. Jeg vil i alle fall påstå at fordelene på ingen måte oppveier ulempene som breddeklubbene har måttet innfinne seg med.
Det vi sitter igjen med en er modell som utarmer breddeklubbene og dreper interessen for lokal fotball – Den fotballen det er mest av! Det hjelper ikke at flere av klubbene er flinke til å stille ganske like lag gjennom sesongen, fortsatt er det mange som varierer enormt. Breddeklubbene har lenge nok måttet finne seg i at toppklubbene styrker opp 2.lagene sine på høsten, når det dreier seg om å skaffe de nødvendige poengene for å berge plassen i ligaen.
I Damer 2.div har vi fått den grelleste avarten av denne ordningen. Der er det nærmest etablert en praksis på at Toppserieklubbene stiller med et halvt toppserielag i hjemmekampene, mens de sender J16 ut på de lengre bussturene til bortekampene. Hvor er respekten for motstanderne? Her er det heller ikke uvanlig at de 6-8 første lagene på sluttabellen er 2.lag som ikke har lov å rykke opp, og opprykket avgjøres nærmest ved et skrivebord noen uker etter ferdigspilt serie.
Samtidig ser vi at breddeklubbenes egen bruk av 2.lag (som i femtedivisjon og nedover) gir akkurat de samme utfordringene, bredden er ikke bedre enn toppen i så henseende.
Dette systemet har i lang tid også gitt uheldige føringer for spillerlogistikken. Klubbene med 2.lag i seriesystemet har kunnet hente inn spillere som de ikke er «sikre» på vil kunne bli 1.lagsspillere i klubben, men som uansett vil kunne spille mer eller mindre fast på 2.laget, hvor de ofte møter 1.laget til sin moderklubb. Slike overganger utarmer trenings- og konkurransesituasjonen i den lokale klubben, uten å styrke treningsmiljøet i toppklubben nevneverdig. Dette problemet gjør seg gjeldende spesielt i klubbene rett bak det som er definert som toppfotball på senior.
Jeg foreslår at man tar bort alle 2.lag fra 1.lagsserier på alle nivåer. I eliteserie/Obosliga (32 klubber) foreslår jeg utvidelse av ordningen for G16 og G18 med Nasjonal serie, her kan man lage to eller tre geografiske avdelinger med U21 eller U23-serie der de unge spillerne + 1.lags reserver kan få kamptrening. Ordninger med enklere overgang/utlån av yngre spillere (f.eks U23) begge veier mellom topp- og breddeklubb kan også vurderes.
I lavere divisjoner betyr det at de gamle B-lagsseriene må tilbake.
Om nåløyet for å komme inn i toppklubb blir mindre er dette en konsekvens vi ikke bør være redd for. Samtidig vil spillertilgangen til 1.lagene på nivåene under bli bedre, noe som er sårt tiltrengt.
Jeg vil se flere gode 17-19 åringer som tar seg inn på A-laget i moderklubben i andre- og tredjedivisjon og markerer seg før de eventuelt blir hentet til en toppklubb når de er gode nok til å være med i A-stallen til toppklubben. Jeg tror dette vil skape både flere enere og færre «tapere».
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame