Populære sporter
All sport
Vis alt

– Det er spillere som må gå 15 ganger på toalettet før kamp

Espen Blaker

Oppdatert 06/09/2018 klokken 15:28 GMT+2

Eurosports eksperter mener det økte fokuset på psykisk helse i norsk fotball er viktig. Spesielt i forkant av sesongens «verste» periode.

mlada

Foto: Eurosport

I søndagens Fotballrunden gikk reportasjen om FKH-leder Eirik Opedals angstproblemer på luften. Opedal fortalte åpenhjertig om problemene som rammet ham i 2015 – og gikk så langt at han trodde at han skulle dø.
Reportasjen kulminerte i en diskusjon hvor både Eurosport-ekspert og tidigere landslagskeeper Thomas Myhre, samt Strømsgodset-profil Eirik Ulland Andersen, kunne fortelle at de også har fått kjenne på psykiske utfordringer i fotballen.

– Mye verre på høsten enn på våren

I denne ukens Eliteserie-podcast forteller også Eurosports Eliteserie-ekspert og Mjøndalen-spiller Christian Gauseth om sine erfaringer i forbindelse med temaet. Han fremhever spesielt den forestående serieinnspurten som spesielt utfordrende.
– Det er mye verre på høsten enn på våren. Det er nå alt skal avgjøres. Treningskampene i januar og februar er ingenting opp imot det man står oppe i nå. Nå er forventningene fra omgivelsene aller størst – det presset man opplever fra trenerne, det som er på trenerne og som legges over på spillerne, sier Gauseth.
– En ting er hvis du hvis du er middelhavsfarer. Men hvis du kjemper i topp eller i bunn, så er den perioden vi nå går inn i «crunch-time». Og det er noe mange kan kjenne på, fortsetter han.
Statistikken viser at så mye som fire av ti spillere og trenere vil oppleve å få psykiske lidelser. Det mener Gauseth er informasjon som er viktig å få frem i lyset.
– Du skal være klar over det når du sitter i garderoben. Det å anerkjenne at det er et problem er kjempeflott. For dette er ikke et lett tema. Fotballspillere skal være tøffe, vi skal være mandige og ikke slite med noe. Men guess what? Det gjør vi.
Eurosports kommentator Kenneth Fredheim er enig i at fokuset på psykisk helse er viktig å få frem, spesielt i en idrett som fotball.
– Machokulturen står jo sterkt i fotballen fortsatt. Det er tøft og utrolig sterkt av Opedal å stå frem som han gjør. Det er utrolig viktig. Og når tallene er så store, forteller det jo at dette må tas på alvor, sier Fredheim.

– Det er spillere som på kampdag må gå 15 ganger på toalettet

Også utenfor Norges grenser er det sjeldent man hører om psykiske problemer. Tidligere Arsenal-spiller Per Mertesacker er en av få som har stått frem og innrømmet at han før kamper har ligget over spybøtten grunnet nervøsitet.
– Dette har jeg sett på nært hold. Det er spillere som på kampdag må gå 15 ganger på toalettet. Du ser folk som prater, er livlige og til stede gjennom hele treningsuka. Så kommer du på kampdagen og sitter i garderoben og så ser du at fyren er likbleik og vil være alle andre steder, sier Gauseth.
Mjøndalen-spilleren mener trenerens rolle i forbindelse med dette er spesielt utfordrende.
– Å være en motivator er én ting, men å fokusere på «at dette kommer til å gå bra» er også viktig. Der er det stort spenn mellom trenere. Fotball er så sammensatt, så det å skape trygghet er også viktig.
Selv om problemet fortsatt i stor grad er tabulagt, har det kommet mer og mer til overflaten de siste årene. Det har blant annet ført til at fotballklubber har ansatt egne mentale trenere.
– Folk tenker kanskje: «Mentale trenere, hæ? Kan det være nødvendig i fotball?». Det er noe som vil komme mer og mer. Behandler du alle likt, så behandler du alle urettferdig. Det gjelder i alle situasjoner. Det er jo ekstremt viktig å se alle. Hvis en trener har en spillergruppe på 23 mann er det nesten en umulig oppgave. Iallefall å få tid til å prate med spillerne om problemene de har, sier Fredheim.
Gauseth kommer med et eksempel fra en ikke navngitt eks-spiller han selv har snakket med i etterkant:
– Dette er en fyr som har oppnådd det aller, aller meste på fotballbanen. Han skulle spille en finale i en innendørscup for moro i jula. Vedkommende var så nervøs og hadde så vondt – bare det å skulle ut der og prestere, var grusomt. Dette er en spiller som har landskamper.
– Dette er et reelt problem, og det at vi tar det opp er helt riktig, avslutter Gauseth.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame