– Den fryktkulturen dere sikkert har vært borti med noen trenere eller i enkelte klubber, det er egentlig litt umoderne. Det er viktig å få frem at psykiatriske lidelser er vanlig.
Det sa påtroppende lege for A-landslaget i fotball Asle Birkeland Kjellsen til Strømsgodset-spiller Eirik Ulland Andersen og Thomas Myhre. Søndag var de gjester i Fotballrunden på Eurosport da det ble snakket om mental helse.
Eliteserien
Lanserer «QR-drakt» med Qatar-budskap: – Penger trumfer fortsatt menneskeliv
30 MINUTTER SIDEN
Fire av ti spillere og trenere vil oppleve å få psykiske lidelser i løpet av livet sitt. Det er noe landslaget i fotball ønsker å få frem i lyset, og også gjøre noe med.
– Trenden i samfunnet går heldigvis i den retningen av vi er litt åpnere. Nå er «pride» blitt normalt. Det er greit, vi kan snakke om det, og vi har akseptert. Det samme må vi gjøre med psykiske sykdommer. Idretten spiller en viktig rolle, for idretten fanger mange. Mange ser på fotball, mange driver med fotball. Det gjør at mange mennesker er mulig å nå i forhold til informasjon om psykiske lidelser, sa den påtroppende landslagslegen.
– Nå er det lenge siden jeg var aktiv, men jeg opplevde da at det var tabubelagt. Hvis du hadde spillere som hadde problemer eller utfordringer med det, så var du plutselig svak i hodet, fortalte Myhre.
Programleder Carsten Skjelbreid lurte på hvorfor det er tabubelagt å snakke om sin mentale tilstand, men Birkeland Kjellsen hadde ikke et godt svar på hvorfor det fortsatt er slik.
– Det er vanskelig å si hvorfor. Det burde egentlig ikke være det lengre. Det har med historikk og kultur å gjøre. Det har litt med at man ikke skal vise svakhet, særlig i idretten. Det er kjempevikig å få frem der at prestasjon ikke bare er å ikke vise svakhet, snarere tvert imot.
Les også: Stortalentet spilte Fortnite på gutterommet – da kom drømmebeskjeden

Slet etter tabbene i Frankfurt

Thomas Myhre er en av dem som har opplevd å slite psykisk etter nedturer på fotballbanen. I 2007 spilte Norge mot Tyrkia i EM-kvalifiseringen og ledet 2-0, men etter to tabber av Myhre endte det med poengdeling i Frankfurt.
– Jeg opplevde å få en ordentlig knekk. Det var vanskelig å stå opp om morgenen, vanskelig å dra på trening, vanskelig å ha lyst til å spille fotball. Tidligere hadde jeg brukt forskjellige knep og mekanismer for å komme meg videre når du gjorde feil, men denne gang funket det ikke.
Redningen for Myhre var at han ble sett, og han fikk muligheten til å snakke om hvordan han hadde det.
– Da var det en medisinsk ansvarlig i den klubben jeg tilhørte som la merke til dette, og stilte meg et lite spørsmål om jeg hadde det helt bra. Da sa jeg at jeg egentlig ikke hadde det. Da inviterte han meg hjem til seg, og vi hadde en seanse der som gjorde at jeg klarte å legge det bak meg. Men det var knalltøft.
Selv har Ulland Andersen opplevd at en i hans aller nærmeste familie har fått psykiske lidelser. Hans tre år eldre bror Andreas Ulland Andersen fikk fotballkarrieren endret på grunn av angst.
– Jeg vet at fotballen har vært hans fristed, der tankene kan settes til til side og bare kose seg. Men når det går over til at det er en stressfaktor og han får angst av å drive med som han er aller mest glad i, det vet jeg var en tøff periode for han.

Bevisstgjøring

Den påtroppende landslagslegen sa at jobben de skal gjøre fremover handler blant annet om å bygge et nettverk, og å spre informasjon.
– Vi må få ut informasjon, og der må idretten også være med. Inn i toppidretten og også inn i bredden. Vi må gi informasjon til trenere, ledere, foreldre og medspillere. Hvordan reagerer du? Hvordan kan du være en venn? Hvordan kan du være en som sier de riktige tingene eller som finner den riktige hjelpen?
– Det viktigste her er en bevisstgjøring. Å senke terskelen for at det skal være et slikt tilbud.
Det sa Myhre og tilføyde:
–Jeg er helt sikker på at det er mange klubber som ikke har noe.
For Ulland Andersen er det åpenhet rundt psykisk helse som er det viktigste.
– Jeg synes det hjelper at flere går ut og snakker om det, og snakker om det de har opplevd. Det gjør på en måte at folk får litt øyene opp for det, og det kan bli litt mer vanlig.
Har du sett denne?
Fotball
Deila klar for MLS-finale: – Hele klubben og supporterne må nyte det
3 TIMER SIDEN
Eliteserien
Bortvist fra Aspmyra etter rasistiske tilrop – politiet oppretter sak
3 TIMER SIDEN