HAUGESUND (Eurosport.no):
– Det eneste jeg tenkte var at nå er jeg ferdig. Og det er jo en ekkel tanke.
Eirik Opedal husker tilbake til 2015, da han fikk sitt første panikkanfall. Laget og sportslig ledelse var i Spania på treningsleir, mens den daglige lederen satt igjen i Haugesund og jobbet med spillerlogistikk. Plutselig kjente han at noe var veldig galt, og reiste seg for å gå ut av kontoret sitt. Der sank han ned i knestående, og kjente at han mistet bevisstheten. Opedal ble kjørt til legevakten, derfra rett til sykehus, hvor han ble liggende hele den påfølgende natten. Selv var han sikker på at han var alvorlig syk. Men dagen etter kom legen med en beskjed han ikke hadde forventet: du er helt frisk, men du har hatt et panikkanfall.
Eliteserien
Mye regnvær i vente – RBK og Brann frykter ny vannkrig
06/11/2021 PÅ 11:38
FKH-sjefen hadde plutselig fått problemer med angst. Han kunne ikke tro det, og enda verre var det å akseptere det og ta det innover seg.
– Før dette her skjedde, når jeg hørte om folk som «går i veggen», som slet psykisk, som opplevde angst, så tenkte jeg at det kan jo ikke skje meg, forteller han ærlig.
Se reportasjen her! Artikkelen fortsetter under videoen.
Foto: Martha Nag.

– Sånt snakkes ikke om

Eirik Opedal har vært i FK Haugesund siden 2014. Først som driftssjef, deretter som daglig leder. Tidligere i sommer valgte han å være åpen om problemene sine i Haugesund Avis. Det overrasket mange. Psykiske lidelser på et eller annet nivå er ikke uvanlig i toppfotballen, men det snakkes sjelden om. For Opedal var det aldri et tema å holde problemene skjult for kollegene i klubben.
– Det er jo litt forskjellig hvordan sånne ting blir mottatt. Du har folk i dette miljøet som har opplevd sånne ting før selv, og som har erfaring med det. Overfor de personene jeg visste om, var det ikke noe barriere ved å fortelle det, sier han og legger til:
– Men det er klart, det er mange som har reagert på åpenheten. De er vant med at sånt snakkes ikke om.
Likevel har det vært flest positive tilbakemeldinger på fotballederens historie. Mange har tatt kontakt og fortalt om lignende problemer, og særlig har det vært tøft å få respons fra foreldre med barn som sliter med angst.
– Jeg har fått tilsendt bilder av barn som sitter og leser artikkelen i avisen, som sliter med det samme, og som sliter med å gå på skolen. Det er flott hvis dette kan hjelpe noen, at jeg forteller. Så tør kanskje de fortelle sin historie og, og få hjelp. Kanskje de kan være åpne med medelevene sine, og lærerne sine. Det tror jeg er sunt.
– Mitt budskap i dette er at en må være åpen og fortelle. Det er jo mennesker som ikke sier til noen hva de opplever, og da blinker alle lamper rundt. Det er rett og slett farlig.

Dødsangst

Selv er han sikker på at han hadde vært sykmeldt om menneskene rundt ham i FKH ikke hadde fått vite hva han sleit med. Det ville vært for vanskelig og energitappende å skjule det.
Samtidig forstod han ganske raskt at han ikke ville klare å reise seg uten profesjonell hjelp.
– I starten kom jeg meg knapt ut av senga og sleit med å gå på do. Jeg lurte på - skal jeg krype eller skal jeg gå eller hva tør jeg. Nå er på en måte min angst at jeg hele tiden kjenner etter kroppslig symptomer på at jeg enten får et hjerteinfarkt – altså, det er helt absurd – eller at jeg får en blodpropp i hjernen. Det er veldig ekkelt, og veldig krevende. For du tror du skal dø hvert sekund, forklarer han åpenhjertig.
Opedal fikk hjelp av psykolog, og har i dag større kontroll over anfallene, som han fremdeles herjes av. Selv er han overbevist om at det finnes mange i fotballmiljøet som sliter med det samme.
– I dette miljøet som er preget av mye stress, du skal ha resultater, det står penger på spill og alt det som skjer ute på banen der er særdeles viktig. Det er ikke bare jeg som har opplevd dette, det er flere her på huset. Og jeg er helt sikker på at i andre fotballklubber, er det både spillere, trenere og ledere som har kommet dit hen.
Se denne ukens Eliteserie-podcast her!
Eliteserien
Innbytteren sendte Nadderud til himmels og Stabæk opp på kvalikplass
31/10/2021 PÅ 18:59
Eliteserien
Senket klubben som ikke ville ha han nok en gang: – Kreves noe spesielt
30/10/2021 PÅ 17:55