Populære sporter
All sport
Vis alt

Legenden med klar tale etter Rosenborgs treneransettelse

Kristian Hennie

Oppdatert 14/12/2023 klokken 19:10 GMT+1

Torsdag kveld presenterte Eliteserie-klubben sin nye hovedtrener. En av klubbens største legender, Bent Skammelsrud, mener folk må gi Alfred Johansson tid før man bedømmer for mye.

Alfred Johansson

Foto: NTB

Det har ligget i kortene lenge, og tidligere torsdag erfarte flere medier det hele, men nå er det offisielt: svenske Alfred Johansson er Rosenborgs nye hovedtrener.
Svensken ble presentert av Eliteserie-klubben på Lerkendal torsdag kveld. 33-åringen kommer fra jobben som hovedtrener for ungdomslaget til FC København. Klubben opplyser på sine sider at svensken har signert på en treårsavtale.
Der har han ledet laget på imponerende vis i UEFA Youth League hittil denne sesongen, hvor de vant gruppen sin foran Bayern München, Galatasaray og Manchester United. Senest på tirsdag vant det danske laget hele 6-0 mot tyrkiske Galatasaray.
– Det er deilig å endelig være her. Det har vært en lang prosess sammen med styret og den sportslige ledelsen. Vi har snakket om hvor klubben kommer fra og hvor den vil. Vi ble enige om at jeg og klubben var en god match, sier svensken til klubbens hjemmeside.

Klar beskjed

Rosenborg sparket Kjetil Rekdal som hovedtrener i sommer, og siden da er det Svein Maalen som har hatt det midlertidige ansvaret på trenersiden. Laget endte til slutt på en niendeplass i Eliteserien denne sesongen, med elleve seire, seks uavgjort og tretten tap.
En av de som følger klubben svært tett, er tidligere spiller Bent Skammelsrud. Han spilte en årrekke i Rosenborg og på 1990-tallet var han en av bærebjelkene til Nils Arne Eggens mannskap.
– Jeg kjenner ikke til fyren, men jeg klarer ikke å starte velkomsten med å si at dette er negativt. Vi vet ikke for mye, dette kan være gull for Rosenborg, men det vet man ikke enda. Så å ønske han velkommen med å sette på en massevis av skepsis synes jeg ikke han fortjener, sier han til Discovery.
Skammelsrud er opptatt av at man ikke må møte ansettelsen med skepsis, før svensken i det hele tatt har fått sjansen til å vise seg fram.
– Han startet ikke karrieren for ett år siden, selv om han ikke har trent et A-lag. Jeg er mer opptatt av hvilken type han er, og de som har ansatt han har sjekka ut dette bedre enn meg. Jeg håper at han, sammen med spillerne, kan snu trenden, sier Skammelsrud.

– Får litt ro nå

Da Kjetil Rekdal kom inn som hovedtrener i Rosenborg, gikk trenerprofilen over til en 3-4-3-formasjon. Svenske Johansson spiller på sin side 4-3-3, som har vært en del av RBKs «DNA» i storhetstidene.
Skammelsrud er på sin side ikke like opptatt av selve oppstillingen sammenliknet med andre.
– 4-3-3 har egentlig aldri vært viktig for meg. «Spill fremover når du kan og i støtte når du må», som vi ble lært opp til. Jeg er mer opptatt av at de skal angripe fort og utnytter de spillerne man har. Det handler om å være offensiv i skallen, mer enn formasjonen, sier han.
Den svenske 33-åringen kommer inn som hovedtrener i god tid før sesongstart neste år. Det tror Skammelsrud blir viktig for både ham selv og klubben.
– Nå får de litt ro. Det har vært en sammehengende uro ganske lenge, siden Kåre (Ingebrigtsen) fikk sparken. Etter det har det vært veldig mye rart. Så det er viktig at hele klubben er samla. Vi har jo en sterk historie, sier han og avslutter:
– Jeg håper han slipper plakater på veggene rundt omkring. Jeg liker ikke å være negativ til folk, både trenere og spillere, som man ikke kjenner. Gutten må få en sjanse, for det kan være spennende dette. Vi må ta imot med åpne armer, sier han bestemt.

– En voldsom kursendring

Discoverys fotballekspert, Asbjørn Myhre, har fulgt trenerjakten til Rosenborg. Han er klar på at ansettelsen av Johansson viser en endring i tankegangen hos trønderklubben.
– Ansettelsen representerer jo en voldsom kursendring fra RBK sin side og tidligere ville det vel vært helt utenkelig at klubben skulle ansatt en 33-åring uten erfaring som A-lagstrener. Men jeg synes det er et veldig spennende valg. Ledelsen i RBK stikker virkelig haken frem når de går for en ung trener som er såpass ukjent i Norge, da tenker jeg de også forplikter seg til å gi ham maksimal «backing» i lang tid framover, mener Myhre.
Han betviler ikke Johanssons egenskaper som fotballtrener, men er tydelig på hvilke krav som stilles som hovedtrener i en klubb på størrelsen til Rosenborg.
– Det som ofte er utfordringen for unge trenere i dag er ikke den fotballfaglige kompetansen eller man-managment eller pedagogikken, nødvendigvis, men som hovedtrener i en så stor klubb skal du beherske så ekstremt mange områder. Forholdet til media og til fans, det intrikate politiske spillet som alltid foregår i en klubb av RBKs kaliber, hvordan håndtere styre, sportslig ledelse, administrasjon og alt rundt, sier han og avslutter:
– Disse tingene er ofte utrolig krevende og du skjønner det neppe før du kjenner det på kroppen, men da får vi tro det hjelper at han har mange års erfaring i Nordens største klubb, selv om hovedtrener er et langt sprang fra det å være juniortrener.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame