Populære sporter
All sport
Vis alt

Uno-X-sensasjonen blomstrer – dette tror han selv er grunnen

Joakim Opphus

Publisert 30/03/2024 klokken 18:53 GMT+1

I en sesong som har vært preget av en del stang ut for Uno-X har Jonas Abrahamsen vært lagets store lyspunkt. Han har flere teorier rundt hvorfor han har slått ut i full blomst i 2024.

Abrahamsen med historisk pallplass for Uno-X: – En vanvittig prestasjon

Uno-X' sensasjonsmann Jonas Abrahamsen har tatt kvantesprang i 2024, og før årets Flandern rundt blir han sett på som lagets sterkeste kort.
En ganske utenkelig tanke for et snaut år siden.
En stygg velt på treningsleir i Spania i fjor vinter etterfulgt av kyssesyke på våren satte Uno-X-rytteren ute av spill i flere måneder.
Abrahamsen mente derimot selv at den ufrivillige pausen gjorde han godt.
– Jeg tror jeg hadde godt av den hvilen. Jeg tror ikke har hatt en så lang pause siden jeg begynte å sykle for 10-12 år siden. Det var nok en positiv ting, uttalte han til Discovery i fjor sommer.
Etter noen sterke resultater i mai sikret han seg en plass i lagets aller første tropp i Tour de France, hvor han på den 18. etappen til Bourg-en-Bresse ble nummer tre etter at han - sammen med Kasper Asgreen og Pascal Eenkhoorn - holdt unna fra hovedfeltet med knappest mulig margin.
Se den intense avslutningen fra etappen til Bourg-en-Bresse her:
picture

Abrahamsen med enorm prestasjon – slått på målstreken i spurten

Tour-effekten

Abrahamsen imponerte stort i sitt første treukersritt. Lagets leder, Thor Hushovd, mener at erfaringen å sykle et så hardt ritt som Tour de France har gitt store utslag i 2024.
– Det er ofte noe med en treukerstour og Tour de France som gjør noe med ryttere, og det har det virkelig gjort for «Abra». Han har løftet seg betraktelig, sa Hushovd til Discovery etter den impnerende 2. plassen i Dwars door Vlaanderen tidligere i uka.
Hushovd får støtte fra Discoverys ekspert Henrik Evensen.
– Jeg har snakket med en del ryttere som har syklet treukersritt som forteller at noen får en voldsom boost av det. Man merker at den generelle kjørestyrken blir bedre, mens andre blir slitne og syke og faller tilbake til start. Men det er tydelig at Abrahamsen har tatt store steg gjennom det rittprogrammet han har hatt.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Støtteapparat krasja med Uno-X-ryttar – datt ut i vegkanten

Evensen sier han er fascinert over utviklingen til 28-åringen.
– Han har bare blitt så seig. Det fascinerer meg. Jeg husker fra juniortida at han var en som trente veldig hardt og mye. Det er jo litt Kristoff-oppskriften. Det handlet ofte om å få han til å roe ned og ikke trene seg i hjel, men all den treningsmengden og intensitet får han litt tilbake for nå.
Abrahamsen startet sin sykkelkarriere som en lett klatrer. Men før 2021-sesongen tok han grep. Han la på seg 15 kilo og har utviklet seg til å bli en ordentlig kjøresterk klassikerrytter og bruddspesialist de siste årene.
– Det virker som det virkelig løsner for han nå, også tror jeg den perioden han har vært i gjennom virkelig gir han troen på å få til noe.

Den store grunnen

Abrahamsen selv tror også Tour de France-opplevelsen fra i fjor har hatt en positiv effekt, men det er et annen element ved utviklingen som han selv trekker frem som den store grunnen til årets suksess.
Han forteller at han er generelt smartere, bedre til å lese løpene underveis og vite når man bør bruke kreftene eller når man bør spare litt på kruttet.
– Jeg føler det er den store grunnen til hvorfor jeg har vært såpass bra i år, forteller Abrahamsen til Discovery.
Discoverys ekspert mener også Skiensrytteren har tatt store steg når det kommer til å kjøre i felt.
– Han har brukt mange år på bli trygg i feltet. Han var veldig nervøs og kastet bort mye kreftet på å ikke være komfortbal i feltet, sier Evensen.
Abrahamsen er enig.
– Det har blitt mye bedre. Den taktiske delen med posisjonering i feltet er en så viktig faktor i klassikerne. Ligger man langt bak inn i bakkene så kan du bare være så sterk som du vil, man faller av uansett. Den feltkjøringen har hatt en stor innvirkning på resultatene i år.
– Var det slik at du følte deg utrygg i felt?
– Handler litt om å ta seg sammen mentalt. Hvis du tenker på at man krasjer så er man egentlig ferdig allerede. Man må prøve å luke vekk den frykten om at det er farlig, for det er jo helt «crazy» det man holder på med, innrømmer syklisten.
picture

Van Aert på gråten etter stygg velt: – Fullstendig stjernefall

Måtte trene på langing

Det er ingen tvil at «Grenlandsplogen» er en betydelig tryggere sykkelrytter i 2024 enn hva tilfellet var i startfasen av karrieren.
28-åringen må le da Discovery bringer opp en historie om da han og sportsdirektør i Uno-X, Leonard Snoeks, måtte ut å trene på langing etter et ritt i Belgia tidlig i karrieren.
– Ja, det stemmer det, ler Abrahamsen.
– Det har skjedd mye de siste årene. Det var vel en av de første løpene jeg var i med Team Ringeriks - Kraft (som etterhvert ble til Uno-X, journ.anm) hvor jeg fikk en langepose i hjulet og veltet. Så man har mye å lære.
Etter at Torstein Træen forlot laget før årets sesong er Abrahamsen den rytteren som har lengst fartstid i Uno-X-systemet. Likevel føler han at han stadig lærer nye ting.
– Det er ting rundt svingteknikk blant annet som jeg først lærer nå. Jeg har bare lært mer og mer teori innen sykkel i senere tid.
– Spesielt når det kommer til ernæring så har jeg lært utrolig mye. Før så spiste jeg tre-fire barer, nå er det vel åtte-ti store gels. På akkurat det tror jeg også har tatt store steg de siste årene.
  • Se Jonas Abrahamsens Uno-X og en rekke andre nordmenn i Flandern rundt søndag fra kl. 09.45 på discovery+, Eurosport Norge og Eurosport.no

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame