Populære sporter
All sport
Vis alt

Klarte å snu «krisesesong»: – Så ikke veldig lovende ut

Joakim Opphus

Oppdatert 07/07/2023 klokken 14:09 GMT+2

For et halvt år siden lå Jonas Abrahamsen urørlig på asfalten etter en velt på en treningstur under sesongoppkjøringen i Spania. Seks måneder senere sykler han rundt på franske landeveier som en del av Uno-X sin aller første Tour de France-tropp.

Valget som kan ha reddet karrieren: – Hadde ikke forutsetningene

– Det så ikke veldig lovende ut, forteller Jonas Abrahamsen til Discovery.
Abrahamsen var på treningsleir i Spania og trente spurtopptrekk sammen med Alexander Kristoff, Søren Wærenskjold og flere andre Uno-X-ryttere da det gikk skikkelig ille. Kjedet håpet av og skiensgutten deiset i bakken.
27-åringen svelget tungen og var bevisstløs. Heldigvis klarte lagkameratene Tord Gudmestad og Wærenskjold å tvinge opp kjeven som var låst og frigjøre luftveiene til deres lagkamerat.
– Jeg våknet på sykehuset og hadde vel halvannen til to timer hvor jeg ikke husket noe som helst. Det var langt til Tour de France da.
Mannen som har fått kallenavnet «Grenlandsplogen» av sine lagkamerater innrømmer at han var heldig. Han slapp unna med en hjernerystelse, men ingen brukne bein. Det tok ikke lang tid før han var tilbake på sykkelen, og syklet sesongens første ritt, Saudi Tour, bare drøye to uker etter skrekkvelten.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Her blir Tobias Halland Johannessen historisk

Sykdom ble redningen

I slutten av februar syklet han endagsrittet Le Samyn. Det skulle derimot vise seg å bli det siste rittet på en stund. Etter rittet ble han påvist kyssesyke, og skiensrytteren var tilbake på null igjen. Men ifølge han selv kan sykdommen vært akkurat det han trengte.
– Da så jeg virkelig mørkt på det. Det var fire-fem uker der nesten uten noe trening. Men jeg tror jeg hadde godt av den hvilen. Jeg tror ikke har hatt en så lang pause siden jeg begynte å sykle for 10-12 år siden. Det var nok en positiv ting.
– Jeg liker å trene, så det jeg har lært der er vel at jeg må bli flinkere til å ta noen uker til å hvile helt og restilt kroppen.
Sakte, men sikkert kjørte Abrahamsen seg i bedre form. I det belgiske endagsrittet Brussels Cycling Classic, hvor rytterne måtte over tøffe knekkere som Muur Kapelmuur og Bosberg, ble Uno-X-rytteren nummer 14, etter 156 kilometer i brudd.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Her velter Uno-X-rytteren på oppløpet

Gjort seg fortjent til plassen

En ny solid prestasjon under Belgium Tour i starten av juni var nok til å overbevise Uno-X-ledelsen om at han fortjente en plass i lagets aller første Tour de France-tropp. Selv om toppresultatene har uteblitt for Uno-X i spurtene, har Abrahamsen gjort sakene sine bra som en del av opptrekkstoget til det norske laget.
Discoverys sykkelkommentator, Theis Magelssen, har latt seg imponere av Tour-debutanten.
– Han har vist at han fortjente den plassen. Han har kjørt veldig, veldig bra i posisjonskampen. Han sitter side om side med ryttere med lange merittlister, men han tar sin plass og viser at han har kjørestyrken til å henge med i det selskapet.
– Har han levd opp til kallenavnet sitt?
– Så til de grader. «Grenlandsplogen» har vært strålende i Tour de France.
Tidligere i Touren fikk Abrahamsen oppmerksomhet etter at Kristoff mente at 27-åringen var «litt i veien» for resten av laget i spurten på etappe 3.
– Det blir gjort ganske mye ut av små ting som på den etappen når han blir litt overivrig. Når Kristoff gir en slik tilbakemelding offentlig så blir det et stort poeng, men det er bare sånne ting som alle lag snakker om etter målgang. Det han bekrefter i den situasjonen er jo at han kjempegode bein.
På dagens syvende etappe skal Abrahamsen og co til pers igjen på den flate etappen som har målgang i Bourdaux.
Det har vært diskusjoner både i media og innad i Uno-X-laget om å gi Søren Wærenskjold muligheten i spurten. Til Discovery sier Kristoff at planen er å kjøre for han i dag, mens Wærenskjold får muligheten på lørdagens etappe.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame