Populære sporter
All sport
Vis alt

Tror halve langrennsfeltet var dopet: – Føler meg offentlig fornærmet

Jacob Sundblom Nygaard

Publisert 24/02/2018 klokken 06:02 GMT+1

Den svenske langrennshelten ble frarøvet gullglede av dopede Johan Mühlegg i OL i 2002. Han tror feltet var gjennomsyret av juks.

Elofsson

Foto: Scanpix

Elofsson stilte til start som storfavoritt til tremila under Salt Lake-lekene, men hadde ikke nubbesjans til å holde følge med Johan Mühlegg. Tyskspanjonel skulle vise seg å være superdopet, og Elofsson klarte aldri reise seg etter skuffelsen. Han gikk så langt ned i kjelleren at han valgte å bryte løpet.
Nå jobber han for svenske Eurosport i PyeongChang. I programmet "Olympiska berättelser" forteller 40-åringen at han tror Mühlegg ikke var i nærheten av å være alene om å jukse. På spørsmål om han tror at flere konkurrenter også dopet seg, svarer Elofsson slik:
– Jeg tror over halvparten jukset. I hvert fall av topp 20-løperne, sier han.

Stoler på systemet

Eurosports langrennsekspert Åge Skinstad synes det er synd at Elofsson føler det slik. Men han sier det ikke finnes grunnlag for å mene at den tidligere langrennsløperen har rett i sine utsagn.
– Mühlegg ble avslørt, og jeg tror vi bare må regne med at de som har jukset også blir tatt. Jeg velger å stole på antidopingsystemet. Det er leit at Per føler det slik, sier Skinstad.
I 2002 var Skinstad en del av NRKs team rundt OL-sendingene, og hadde ingenting med det norske landslaget å gjøre på den tiden.
– Bruker man mye tid på å tenkte på hvem andre som har vært dopet og ikke tatt, så kan det bli fryktelig tungt, sier Skinstad.

Synes synd på seg selv

Elofsson er ikke i nærheten av å ha tilgitt sin dopede eks-konkurrent, og kjenner på smerten den dag i dag, 16 år senere.
– Jeg har aldri sett hele tremila. Jeg synes synd på meg selv som i det hele tatt stilte på startstreken ved siden av han her personen, sier Elofsson om Mühlegg.
Den dopingfelte 47-åringen gikk først over mållinjen i både 30 kilometer fristil, 20 kilometer jaktstart og på femmila. Medaljene måtte han altså levere i retur senere.
– Jeg føler meg så fryktelig lurt og offentlig fornærmet, sier Elofsson.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame