Elofsson stilte til start som storfavoritt til tremila under Salt Lake-lekene, men hadde ikke nubbesjans til å holde følge med Johan Mühlegg. Tyskspanjonel skulle vise seg å være superdopet, og Elofsson klarte aldri reise seg etter skuffelsen. Han gikk så langt ned i kjelleren at han valgte å bryte løpet.

Nå jobber han for svenske Eurosport i PyeongChang. I programmet "Olympiska berättelser" forteller 40-åringen at han tror Mühlegg ikke var i nærheten av å være alene om å jukse. På spørsmål om han tror at flere konkurrenter også dopet seg, svarer Elofsson slik:

PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:21

– Jeg tror over halvparten jukset. I hvert fall av topp 20-løperne, sier han.

Stoler på systemet

Eurosports langrennsekspert Åge Skinstad synes det er synd at Elofsson føler det slik. Men han sier det ikke finnes grunnlag for å mene at den tidligere langrennsløperen har rett i sine utsagn.

– Mühlegg ble avslørt, og jeg tror vi bare må regne med at de som har jukset også blir tatt. Jeg velger å stole på antidopingsystemet. Det er leit at Per føler det slik, sier Skinstad.

I 2002 var Skinstad en del av NRKs team rundt OL-sendingene, og hadde ingenting med det norske landslaget å gjøre på den tiden.

– Bruker man mye tid på å tenkte på hvem andre som har vært dopet og ikke tatt, så kan det bli fryktelig tungt, sier Skinstad.

Synes synd på seg selv

Elofsson er ikke i nærheten av å ha tilgitt sin dopede eks-konkurrent, og kjenner på smerten den dag i dag, 16 år senere.

– Jeg har aldri sett hele tremila. Jeg synes synd på meg selv som i det hele tatt stilte på startstreken ved siden av han her personen, sier Elofsson om Mühlegg.

Den dopingfelte 47-åringen gikk først over mållinjen i både 30 kilometer fristil, 20 kilometer jaktstart og på femmila. Medaljene måtte han altså levere i retur senere.

– Jeg føler meg så fryktelig lurt og offentlig fornærmet, sier Elofsson.

PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:20
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36