Scanpix

Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug

Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug

25/02/2018 16:20Oppdatert 25/02/2018 16:23

Suverene Marit Bjørgen hadde lagvenninne Johaug i tankene under gulløpet.

Marit Bjørgen hadde søndag mulighet til å bli tidenes norske vinterolympier. Hun kunne avslutte en fantastisk OL-karriere med å forsvare gullet på tremila. Og hun innfridde. Med over et minutt til neste løper i mål, knuste hun også all motstand.

I bakhodet hadde hun utestengte Therese Johaug.

– Jeg pratet med Therese i går. Hun hadde troen på meg og det motiverte meg. Jeg sa «jeg skal tenke på deg, Therese, hadde du vært her ute hadde du bare «mørnet på»». Tankene mine var hos Therese i starten hvor jeg gikk i front, så kjente jeg at det hadde vært godt å ha noen andre der oppe som hadde holdt farten oppe som kunne ha hjulpet meg, forteller Bjørgen til Eurosport.

Oppfylte løfte

I flere år har Bjørgen ringt til Johaug for råd, og motsatt. Johaug, som fortsatt soner den 18 måneder lange utestengelsen etter dopingdommen, blir dermed gitt en sentral rolle i løpet som gjorde Bjørgen historisk - av gullvinneren selv.

– Hun ga meg råd om tekniske oppgaver og ikke minst det å holde igjen litt i bakkene og kjøre litt i de lette partiene. Det var vel i de lette partiene jeg plutselig fikk ti sekunder i dag. Therese har betydd mye for meg. Hun har en stor ære for det gullet i dag, sier Bjørgen.

Før OL ga Bjørgen et løfte til Johaug:

– Therese sa «du må ta gull for meg». Det klarte jeg. Før jeg reiste til OL, da vi trente sammen, sa jeg «tar jeg et gull, er gullet ditt».

Se Bjørgen gå inn til gull her. Saken fortsetter under videoen.

Rørende hilsen

– Du har alltid vært mitt store forbilde, igjen beviser du hvorfor. Gratulerer som tidenes vinterolympier, Marit Bjørgen. Du er best!, skriver Johaug.

Er hun med videre?

Bjørgen har sagt at OL i PyeongChang var hennes siste vinterleker.

– Beijing 2022 blir det ikke, da er jeg ei gammal røy, svarer hun på spørsmål om hun blir å se i neste OL.

Så gjenstår spørsmålet om hvor lenge man kan forvente at hun holder på før det.

– Her og nå har jeg ikke tatt noen evaluering på det. Jeg tar det etter sesongen. Det er klart at det krever mye hvis man skal være med i toppen. Det skal legges ned en god jobb.