Martine Markussen

Oppdatert 24/02/2018 klokken 02:26 GMT+1

Når startskuddet for femmila går lørdag morgen, har de norske utøverne store sko å fylle.

Startet nicht in Slowenien: Petter Northug

Langrenn er som kjent den idretten Norge gjør det best i under OL - hvis man ser på antall medaljer. Klokken 06.00 lørdag går startskuddet for langrennsherrenes femmil, der Martin Johnsrud Sundby, Hans-Christer Holund, Niklas Dyrhaug og Emil Iversen utgjør det norske laget.
Men lørdagens norske herrer har noen store sko å fylle. Av de 22 vinterleker som er arrangert før PyeongChang, har femmila har vært en øvelse. Der har norske utøvere tatt gull i syv av rennene, og ytterligere syv har tatt medaljer av andre valører. Under følger en oversikt over hvordan de norske langrennsherrene har gjort det på den tunge manndomsprøven i foregående olympiske vinterleker.

Chamonix, 1924

I det første vinter-OL tok nordmennene storeslem på den 50 kilometer lange distansen. Suverene Thorleif Haug tok gullet, mens Thoralf Strømstad kom på andreplass. Bronsen gikk til Johan Grøttumsbråten, og som om ikke det var nok kom Norges siste mann på fjerdeplass. Det var rett og slett ikke plass til andre nasjoner på topp, og nordmennene markerte seg i øvelsen allerede fra første stund.

St. Moritz, 1928

Fire år etter den norske åpningssuksessen var det Sverige sin tur til å markere seg. Da gikk nabolandet av med alle medaljene, men beste nordmann fulgte like bak bronsemedaljøren. Det var Olav Kjelbotn, som hadde Ole Hegge hakk i hæl. Johan Støa kom på 8.-plass, mens siste nordmann - John Røen - ikke klarte å fullføre løpet.

Lake Placid, 1932

I USA og de tredje lekene skulle det gå litt bedre. Da sørget Arne Rustadstuen for at Norge fikk en bronsemedalje, mens Ole Hegge klatret en plass opp på resultatlisten fra lekene fire år før, og endre som nummer fire. Sigurd Vestad kom like bak, på femteplass. Også dette året var det en nordmann som ikke fullførte, nemlig Ole Stenen. Han tok imidlertid sølv i kombinert.

Garmisch-Partenkirchen, 1936

Nok en gang gikk svenskene avgårde med alle medaljene. Beste norske under lekene i Tyskland var Arne Tuft, som kom på sjetteplass. Det var eneste nordmann på topp ti, ettersom Trygve Brodahl og Kåre hatten gikk inn til 11.- og 12.-plass. Per Samuelshaug var en av to utøvere som ikke fullførte rennet dette året.

St. Moritz, 1948

I Sveits skulle den hittil dårligste femmila for nordmennene gjennomføres. Beste norske utøver kom på 9.-plass, Kristian Bjørn, med landsmannen Martin Jære på 10. Dette året var det hele to nordmenn som ikke fullførte det langdryge løpet, da Leif Haugen og Thorleif Vangen ikke klarte å komme seg i mål.

Oslo, 1952

På hjemmebane i Holmenkollen var det endelig tid for norsk medalje igjen. Magnar Estenstad gikk inn til en tredjeplass foran det norske publikummet, tett etterfulgt av Olav Økern på fjerde. Heldigvis visste de norske utøverne å vise seg fram når de først var i hjemlandet, og alle havnet på topp ti. Edvin Landsem gikk inn til 7.-plass, etterfulgt av Harald Maartmann på 8. Finland gikk av med både gullet og sølvet.

Cortina, 1956

OL i St. Moritz ble ingenting sammenliknet med lekene i Cortina. Oddmund Jensen ble beste norske løper, helt nede på 14.-plass! Edvin Landsem, som hadde en 7.-plass fra forrige OL, kom like etter og endte på 15.-plass. Dette året var det bare tre norske løpere, og den siste - Birger Vestermo - fullførte ikke løpet.

Squaw Valley, 1960

I USA fulgte tikket nordmennene inn like etter hverandre igjen, hvor Hallgeir Brenden, Sverre Stensheim og Oddmund Jensen kom inn til henholdsvis 9.-, 10.- og 11.-plass. I motsetning til den foregående olympiaden, havnet også en nordmann på 14.-plass, men denne gangen som den dårligste norske. Det var Harald Grønningen.

Innsbruck, 1964

De var og er noen flokkdyr, disse nordmennene. Samtlige av de fire nordmennene som stilte til start i Østerrike gikk inn etter hverandre, med Sverre Stensheim som beste på femteplass, mens Harald Grønningen gjorde et byks fra de foregående lekene og endte på 6.-plass. Deretter kom Einar Østby og Ole Ellefsæter på 7.- og 8.-plass.

Grenoble, 1968

I Frankrike skulle det endelig lykkes igjen for en nordmann på pallen. Og ikke bare pallen - på toppen. Den dårligste nordmannen fra Innsbruck, Ole Ellefsæter, knuste alle og gikk inn til førsteplass. Pål Tyldum havnet på den bitre fjerdeplassen, mens Reidar Hjermstad gikk inn til 8.-plass. dårligste nordmann her var Odd Martinsen, som endte på 18.-plass.

Sapporo, 1972

Pål Tyldum revansjerte den bitre fjerdeplassen fra de forrige vinterlekene, og sikret seg gull i Sapporo. Og ikke nok med det: Magne Myrmo tok andreplassen. Denne gangen var det Reidar Hjermstad som tok fjerdeplassen, mens den forrige gullvinneren, Ole Ellefsæter, ble dårligste nordmann på 10.-plass.

Innsbruck, 1976

Tilbake i Innsbruck ville ikke de norske utøverne la noen andre ta tronen. Ivar Formo overtok den regjerende mesterplassen med førsteplass, mens Per Knut Aaland ble nest beste nordmann på 6.-plass. Etter ham fulgte gullvinneren fra Sapporo, Pål Tyldum. Legendariske Oddvar Brå fikk med seg hele staven, men fullførte ikke 50-kilometeren.

Lake Placid, 1980

Fire år senere ble det nok en sur fjerdeplass for beste nordmann, med Lars Erik Eriksen. Dette året fullførte Oddvar Brå, som kom på 7.-plass. Anders Bakken gikk inn til 15.-plass og dårligst ble Kjell Jakob Sollie på 24.-plass.

Sarajevo, 1984

Lars Erik Eriksen ble fire år senere 11. beste utøver på femmila i Sarajevo, hvor Tor Håkon Holte fulgte etter på 12.-plass. Beste nordmann dette året ble Jan Lindvall på femteplass, mens Ove Aunli aldri kom seg i mål.

Calgary, 1988

Vegard Ulvang deltok i sitt første OL, og til tross for bronse på 30-kilometeren dette året, havnet han på fjerdeplass og like utenfor pallen i Canada. Tor Håkon Holte havnet helt bak på en 31.-plass, som dårligste nordmann dette året. Mellom Holte og Ulvang havnet Pål Gunnar Mikkelsplass på 9.-plass og Torgeir Bjørn på 11.

Albertville, 1992

Et nytt sted i Frankrike førte til et nytt gull til Norge. 1992 var et godt medaljeår for Norge, og Bjørn Dæhlie sikret seg førsteplassen på femmila. Vegard Ulvang klarte ikke å klatre seg opp en plass fra Calgary, men havnet i stedet fem plasser ned - på en 9.-plass. På 18.- og 20.-plass endte de andre nordmennene som deltok, Terje Langli og Kristen Skjeldal.

Lillehammer, 1994

En ny sjanse på hjemmebane førte til enda en bronsemedalje for de norske utøverne. Sture Sivertsen gikk best av de deltakende nordmennene denne gangen, og forrige gullvinner Bjørn Dæhlie gikk inn bak ham til fjerdeplass. Deretter fulgte Erling Jevne på femte. Alle nordmennene havnet enda en gang på topp ti, da Vegard Ulvang tok 10.-plassen.

Nagano, 1998

Dæhlie likte ikke å gi slipp på gullet på hjemmebane, og tok den suverent tilbake i Nagano. Neste nordmann på listen ble Thomas Alsgaard på 6.-plass. På 11.-plass endte Anders Eide, mens Tor-Arne Hetland ble dårligste på 24.-plass.

Salt Lake City, 2002

Enda en gang var det duket for at de norske herrene ble dårligst nummer ti. Erling Jevne gikk inn til en 10.-plass, mens Frode Estil gikk inn foran ham. Anders Aukland ble nummer syv, mens Odd-Bjørn Hjelmeseth sikret nok en medalje da han gikk inn som nummer tre.

Torino, 2006

OL i Torino er Norges hittil dårligste i femmilssammenheng, der alle løperne har gjennomført rennet. Beste nordmann her ble Tord Asle Gjerdalen på 15.-plass. Frode Estil gikk inn til 28., mens Tor-Arne Hetland gikk inn som nummer 33. Dårligste ble Jan Egil Andresen helt nede på 41.-plass!

Vancouver, 2010

I Canada så det langt bedre ut. Petter Northug, som ikke deltar i årets OL, seilet inn til en knepen førsteplass. Dette året var det bare 1,6 sekunder som skilte topp fem! Like bra gikk det ikke med de resterende norske utøverne, da neste nordmann på listen var Martin Johnsrud Sundby på 15.-plass. To plasser bak ham kom Odd-Bjørn Hjelmeset, mens Jens Arne Svartedal gikk inn til en 23.-plass.

Sotsji, 2014

For fire år siden var det russerne sin tur til å briljere på hjemmebane. De tok like godt alle tre medaljene. Denne gangen var det Martin Johnsrud Sundbys tur til å ta den bitre fjerdeplassen, mens den forrige gullvinneren Petter Northug langt fra hadde dagen og gikk inn til 18.-plass. Chris Jespersen havnet bakerst av nordmennene, på 32. Mellom ham og Northug endte Tord Asle Gjerdalen på 21.-plass.

PyeongChang, 2018

Hvordan det vil gå i PyeongChang lørdag morgen gjenstår bare å se. Martin Johnsrud Sundby skal jakte sitt første og eneste individuelle OL-gull, i det som kan bli hans siste mulighet i vinterlekssammenheng. Dermed er i hvert fall sulten der - så får vi håpe formen og er på plass til å gå monsterløpet på 50 kilometer.