DRAMMEN (Eurosport.no):
Den siste tiden har det blitt rettet fokus på psykisk helse i idretten i Norge. Mjøndalen-trener Vegard Hansen mener det burde vært slik at alle klubber har et apparat som kan bistå med spørsmål og problemer rundt psykisk helse.
Eliteserien
Viking-spiller ute resten av året etter mareritt-sesong: – Vært voldsomt tungt
28/09/2022 KLOKKEN 19:21
– En fotballklubb på det nivået her og ikke minst høyere må nesten ha det. Det dukker innimellom opp situasjoner som er vanskelig å håndtere for spillere og det er ikke forventet at unge spillere skal håndtere dette på egenhånd, sier Hansen til Eurosport.no.
– Det å sette ord på det, få tatt tak i det og få hjelp til å komme ut av det er viktig for å få en lang karriere. Det vi vet er at det er fotballspillere som har lagt opp på grunn av presset, stresset og angsten som følger med. Det må vi prøve å forhindre, for vi mister talenter på grunn av det her, legger han til.

Press på utøverne

Han tror mye av grunnen er at det er et stort press på spillerne.
– Det er mye mer press nå enn det var før. Både sosiale medier og medier generelt er veldig på. Spillerne føler sikkert på det presset før kamper og det å måtte lykkes. Å gjøre det som er forventet og ønsket av trenere og klubb, ledere og supportere.
– Man får passet påskrevet etter hver kamp med børser og alt sånn. Det krever ganske mye å tåle det og det kan bli for mye innimellom og det blir det for enkelte.
Hansen sier at det er tabuer som må nedkjempes, men han legger også til at klubben sikkert kunne gjort mer.
– Vi har ikke hatt noe apparat som har tatt det spesielt, vi har spillersamtaler og vi prøver å bli kjent med spillerne og hvis det er noe utfordringer i den retningen så har vi kompetente folk i klubben som kan hjelpe til, men vi kunne sikkert gjort mer. Vi er nok ikke forebyggende nok, vi snakker ikke om akkurat det temaet veldig mye med spillere. Vi merker hvis det er et problem og vi blir kjent med guttene gjennom samtaler, men vi kunne sikkert gjort mer, sier han.
Se intervjuet med Mjøndalen-treneren her (saken fortsetter under videoen):

– Veldig fint for andre som opplever det samme

Daglig leder i FK Haugesund, Eirik Opedal fortalte åpenhjertid om sine angstproblemer som rammet han i 2015. Hansen tror det er viktig at folk tør å stå frem.
– Det at de som har opplevd problemer med det tør å stå frem og kanskje gi det et ansikt tror jeg er veldig fint for andre som opplever noe av det samme. Det er viktig å finne ut at det er et problem og ta tak i det, for det må være forferdelig å gå slik å ha den typen angst og de problemene. Og å skulle prestere oppi alt dette må være forferdelig vondt, sier han.
For nye spillere som kommer til klubben, kan det være vanskelig å ikke føle seg helt alene. Hansen forteller hva klubben gjør for å passe på at nye spillere blir tatt godt imot.
– Fotballen står veldig sterkt i Mjøndalen og vi har masse støttespillere som hjelper til både å finne leilighet, møblere dem hvis det er behov og stiller opp med veldig mange ting. Vi er veldig opptatt av at folk skal like seg i klubben vår og det er en vennlig klubb i utgangspunktet, så sånn sett er vi bra tror jeg. De aller fleste som er hos oss liker seg og vi prøver å ta vare på de som er her og det får vi veldig hjelp av lokalsamfunnet til å få til. Det er en kjempe stor interesse og mange flinke, hyggelige og kompetente folk også innenfor dette temaet her.
Men også i Mjøndalen har Hansen opplevd at spillere har hatt problemer med noe utenfor banen.
– Da har vi andre i klubben eller rundt klubben som vi kan kontakte som kan stille opp. Da er det nok andre enn trenere som må trå til, vi har ikke den kompetansen, men vi har tilgang til det, sier han.
Se reportasjen med Eirik Opedal her:
Eliteserien
VIF-sjefen varsler flere storsigneringer: – Vi søker på øverste hylle
06/08/2022 KLOKKEN 12:14
Eliteserien
Friskmelder nøkkelspillere før hovedkampen
16/06/2022 KLOKKEN 18:08