Januar er over og det har skjedd en hel del i OBOS-ligaen. I den anledning har jeg sett nærmere på hvilke lag som jeg mener ser best ut per dags dato, samt hvilke som jeg tror ligger an til nedrykk. Under følger noen korte kommentarer.
Joacims blogg
Vurderer de beste Bosman-spillerne: – Et under at han ikke er i utlandet
23/11/2021 KLOKKEN 15:49
NB! Jeg har ikke tatt med spillere inn/ut som vært utleid og kommet tilbake, eller spillere som har forlenget låneopphold i klubben siden i fjor. Jeg har heller ikke tatt med spillere på denne oversikten som ikke hadde noen påvirkning på laget den foregående sesong.

1. Start

INN:Jasper Silva Torkildsen (Vigør), Matias Belli Moldskred (Raufoss).
UT:Steffen Lie Skålevik (tilbake til Sarpsborg 08 etter lån), Eirik Wichne (Sarpsborg 08), Mathias Bringaker (Sandnes Ulf), Fredrik Repstad Hansen (kontrakt utgått), Christian Bolanos (Deportivo Saprissa, Costa Rica), Espen Børufsen (lagt opp), Erlend Segberg (kontrakt utgått), Kevin Kabran (Viking).
Jobbes med:
Start savner fortsatt spissen som skal score de målene et opprykkslag trenger.
Kan miste:
Stopperkometen Jesper Daland kan fortsatt forsvinne. Glimt har vært litt på banen der allerede.
Kommentar:
Jojo-laget Start rykker opp og ned annenhver sesong. Laget har naturligvis mistet et par spillere etter nedrykket, men jeg synes ikke de er så svekket og Belli Moldskred er en spennende nykommer. Per nå ser Start ut som det sterkeste laget i OBOS-ligaen, men ting kan snu raskt på Sørlandet, det vet vi alt om.

2. Sogndal

INN:Kristoffer Nessø (Raufoss), Kristoffer Valsvik (Åsane).
UT:Jørgen Johnsen (tilbake til Vålerenga etter lån), Markus Dahlen Brændsrød (FK Eik Tønsberg), Tomas Totland (Tromsø), Sixten Dalen Jensen (Bryne), Igoh Ogbu (Lillestrøm).
Jobbes med:
Sogndal skal ha inn stopper og det ryktes om KFUMs Mansour Gueye.
Kan miste:
Sivert Mannsverk er en het potet, både Molde og RBK er beredt på å sprenge banken for unggutten. I tillegg kan toppscorer Kristoffer Hoven være på vei ut.
Kommentar:
Laget er fortsatt sterkt til tross for en del blytunge tap. Valsvik og Nessø inn viser at Sogndal skal opp. Ikke tenk på noe annet.

3. Ranheim

INN:Warren Kamanzi (lån fra Rosenborg ut sesongen), Filip Brattbakk (lån fra Rosenborg ut sesongen), Marcus Mehnert (Brann), Erland Tangvik (Djurgården, Sverige).
UT:Torbjørn Lysaker Heggem (tilbake til Rosenborg etter lån), Ivar Sollie Rønning (Klaksvik, Færøyene), Even Barli (lagt opp), Magnus Stamnestrø (lagt opp), Ole Sæter (Rosenborg), Sondre Sørløkk (Ull/Kisa), Eirik Valla Dønnem (lagt opp).
Jobbes med:Ranheims tropp ser solid ut og man har fått fylt opp de hullene man hadde. Kanskje et midtbanealternativ til ettersom man mistet tre fra fjorårets stall.
Kan miste:Per i dag ser det ikke ut til at noen flere kommer til å forsvinne fra Ranheim.
Kommentar:Ranheims stall ser solid ut per dags dato. Ellers er spørsmålet med sulten i gruppa. De startet meget godt i fjor, men falt av etter hvert. Hvis trener Svein Maalen får motivert gruppa, tror jeg trønderne kan være med helt der oppe og per nå synes jeg det kun er Start og Sogndal som ser marginalt bedre ut enn Ranheim.

4. Sandnes Ulf

INN:Ståle Stålinho Sæthre (Aalesund), Torbjørn Lysaker Heggem (Rosenborg), Mathias Bringaker (Start).
UT:Tord Johnsen Salte (tilbake til Viking etter lån), Mats Berg Sande (tilbake til Haugesund etter lån), Alexander Johansson (tilbake til Varberg BoIS, Sverige etter lån), Adrian Berntsen (Notodden), Claes Phillip Kronberg (kontrakt utgått), Jasmin Bogdanovic (kontrakt utgått), Pål Vestly Heigre (kontrakt utgått), Christer Reppesgård Hansen (kontrakt utgått).
Jobbes med:
Ulf er stadig på utkikk etter nye spillere og vi skal ikke se bort fra at det dukker opp en spiller eller to før vinduet stenges, fortrinnsvis en midtbanespiller.
Kan miste:
Ingen spillere som klubben ønsker å beholde vil forsvinne. Kanskje hvis det kommer inn et monsterbud på Kent Håvard Eriksen eller Magnus Grødem, men det er lite sannsynlig.
Kommentar:
Ulf skuffet som vanlig i fjor, men nå har Steffen Landro fått tid på seg og med klubbens ressurser vil det være fiasko for rogalendingene hvis de ikke plasserer seg i toppen og er med hele veien inn. Men kulturen er svak på Sandnes.

5. Aalesund

INN:Michael Lansing (AC Horsens, Danmark), Kristoffer Ødemarksbakken (Lillestrøm), Torbjørn Kallevåg (LSK).
UT:Daan Klinkenberg (Mjällby), Peter Orry Larsen (lagt opp), Oddbjørn Lie (lagt opp), Sondre Brunstad Fet (Bodø/Glimt), Benjamin Karamoko (tilbake til Haugesund etter lån), Gudmund Kongshavn (kontrakt utgått), Sigurd Tafjord (kontrakt utgått), Ståle Stålinho Sæthre (Sandnes Ulf), Izunna Uzochukwu (kontrakt terminert), Kasper Jørgensen (tilbake til Lyngby, Danmark etter lån).
Jobbes med:Ledertype som stopper skal inn og jeg vet de har rettet sine blikker mot Sverige for å finne denne spilleren. Hammarbys David Fällman har vært nevnt som den nye lederen i AaFK. I tillegg vil det jobbes med back, samt en midtbanespiller.
Kan miste:Niklas Castro hadde nok ventet å flytte på seg etter nedrykket, men tilbudene fra de interessante klubben har latt vente på seg og skal Castro vekk, må han nok ta til takke med en litt svakere klubb i Eliteserien.
Kommentar:AaFK opptrådte som et middels OBOS-lag hele fjorårssesongen. Nå har sunnmøringene mistet en del sentrale spillere. Disse er per nå erstattet med noen gode OBOS-navn. Per i dag ser ikke AaFK ut som noe opprykkslag og jeg tror de skal være fornøyde med kvalifisering. Samtidig er det to måneder igjen til seriestart, mye kan fortsatt skje.

6. Fredrikstad

INN:Taofeek Ismaheel (Skeid), Olav Øby (KFUM Oslo), Alexander Betten Hansen (Mjøndalen).
UT:Josef Baccay (tilbake til Lillestrøm etter lån).
Jobbes med:
FFK spikret troppen tidlig og skal i utgangspunktet ikke ha inn noen flere, men helt sikker kan man aldri være. Det er interesse i byen og helt plutselig kommer penger til et interessant prosjekt.
Kan miste:
Jeg klarer ikke se for meg hvilken spiller FFK skal miste. Den eneste som er interesssant for andre, er Ethan Amundsen Day, men han er 05-modell og har ikke den store påvirkningen på førstelaget.
Kommentar:
FFK var helt overlegne i fjorårets PostNord-liga og har en tropp som kan slå fra seg i OBOS-ligaen også. Det er masse eliteerfaring og ambisjonen bør være å slåss om en topp seks-plassering. Fordelen for FFK er at de har kontinuitet og stallen på plass tidlig, noe flere av motstanderne ikke har. Det som uroer meg litt på deres vegne, er at spillestilen kan bli avslørt et nivå høyere opp. Press-spillet er jeg redd blir for enkelt mot gode OBOS-lag.

7. HamKam

INN:Morten Bjørlo (Strømmen), Niklas Rekdal (Brattvåg), Hasan Kurucay (Strømmen), Aleksander Melgalvis (Lillestrøm), Benjamin Thoresen Faraas (Flisa).
UT:
Ahmed Daghim (tilbake til FC København, Danmark etter lån), Adeleke Akinola Akinyemi (tilbake til Start etter lån), Amin Mimoun Nouri (tilbake til Vålerenga etter lån), Serigne Mor Mbaye (tilbake til Kristiansund etter lån), Markus Solbakken (Stabæk), Anders Dieserud (lagt opp), Jesper Taaje (Kjelsås), Marcus Pedersen (Ankaraspor, Tyrkia), Sebastian Pedersen (kontrakt utgått), Sander Eng Strand (kontrakt utgått), Patrick Alfei Sæbø (kontrakt utgått), William Mikalsen (Strømmen).
Jobbes med:Kamma skal ha inn én til to spisser og både Kristoffer Hoven og Henrik Udahl er linket til klubben. Kanskje blir det med én når Moses Ebiye ikke kom til enighet med Tromsø.
Kan miste:Kamma mister ingen fra dagens stall.
Kommentar:Får Kamma på plass de siste brikkene er de et reelt opprykksalternativ, men dagens stall tilsier ikke noe mer enn en plass rundt kvalikk.

8. KFUM Oslo

INN:Aaron Kiil Olsen (Bærum).
UT:
Olav Øby (Fredrikstad), Tobias Collett (Arendal), Emmanuel Troudart (Moss), Yannis Maxitas Moula (kontrakt utgått), Abdul-Basit Ouro Agouda (kontrakt utgått), Haakon Aalmen (lagt opp).
Jobbes med:
Kåffa skal ha inn offensive spillere som vil komplettere dagens stall.
Kan miste:
Stopper Mansour Gueye er i Sogndals søkelys, men utover det ser det ut som fjorårets stamme blir igjen på Ekeberg.
Kommentar:
Kåffa var med til målstreken når det gjaldt kvalifisering til Eliteserien i fjor, men falt i sesongens siste klamp mot Raufoss. Laget er mer eller mindre intakt, men det offensive som var akilleshælen sist sesong må forsterkes. Per nå lukter det en plass midt på tre.

9. Åsane

INN:Bjarte Haugsdal (Øygarden), Emil Kalsaas (Brann).
UT:David Møller Wolfe (tilbake til Brann etter lån), Harald Nilsen Tangen (tilbake til Viking etter lån), Magnus Bruun-Hansen (Hødd).
Jobbes med:
Åsane er litt på vent da de har spillere som kan forsvinne og da må dem erstattes, men per dags dato ser troppen helt ok ut, selv om tapet av Valsvik var blytungt.
Kan miste:
Talentet Joel Mvuka kan fortsatt forsvinne, det kan også fjorårets toppscorer Henrik Udahl. Han er ønsket av Ham Kam.
Kommentar:
Per i dag ser Åsane fortsatt relativt sterke ut, men jeg tror de vil miste Udahl før seriestart. De hadde nok satt pris på om vinduet stengte i morgen.

10. Ull/Kisa

INN:Henning Tønsberg Andresen (Skeid), Sondre Sørløkk (Ranheim), Jens Berland Husebø (Hødd).
UT:Sverre Hjelle Økland (Hødd), Ole Andreas Mundal Nesset (Eidsvold TF), Herman Johan Haugen (tilbake til Viking etter lån), Sander Haugaard Werni (tilbake til Vålerenga etter lån), Kristoffer Ødemarksbakken (tilbake til Lillestrøm etter lån), Fredrik Holmé (tilbake til Vålerenga etter lån), Nikolas Walstad (Mjøndalen).
Jobbes med:
Kisa er desperate etter å få inn en spiss og det er forståelig. Får de inn det, er topp seks innenfor rekkevidde. Hvis ikke blir det kniven mot strupen. Så små er marginene i OBOS-ligaen.
Kan miste:
Supertalentet Elias Solberg har vært ryktet vekk månedsvis, men det virker som han blir ut våren. Samtidig kan det være en spiller som en toppklubb signererer på forhånd allerede nå, for deretter å hente han til sommeren.
Kommentar:
Knalltøff sesong som levde helt inn i fjor. Har hentet meget spennende Sindre Tjelmeland som hovedtrener. Han kommer fra Åsane fra en assistentjobb der. Et par interessante kjøp, men de må treffe med spiss. Da er de med i kampen om kvalifisering, men per nå ligner de et lag for nedre halvdel.

11. Jerv

INN:Kristian Sirum Novak (Grorud), Luis Willis Alvés Furtado (Masr, Egypt), Nicholas Marthinussen (Brann).
UT:Daniel Aase (lagt opp), Jesper Isaksen (tilbake til Stabæk etter lån), Simon Larsen (lagt opp), Benjamin Boujar (Vindbjart), Espen Knudsen (kontrakt utgått).
Jobbes med:
Jerv trøblet med å score mål i fjor og det er naturlig at de er på utkikk etter en offensiv brikke. Samtidig har de mistet sentrale spillere bakover på banen. De er riktignok erstattet, men kanskje bør en brikke til inn der.
Kan miste:
Det er ingen av Jervs spillere som står høyt opp på blokka til noe Eliteserie-lag. Det må i så fall være Michael Baidoo, men han har nylig signert en langtidsavtale med klubben.
Kommentar:
Fjorårets Dr. Jekyll og Mr. Hyde-lag. Hadde streaker med seire, men også like lange rekker med tap. Til slutt var det bare marginer som gjorde at de reddet kontrakten i OBOS. Jeg synes laget fremstår som litt svekket og tror på en tøff sesong hvis ikke noe skjer utover i overgangsvinduet.

12. Strømmen

INN:William Mikalsen (HamKam), Simen Olafsen (Levanger).
UT:Brede Sandmoen (tilbake til Vålerenga etter lån), Morten Bjørlo (HamKam), Håvard Segtnan Thun (kontrakt utgått), Hasan Kurucay (HamKam).
Jobbes med:Strømmen har veldig svak økonomi og den tilsier at det ikke kommer inn flere spillere, men åpner det seg opp, er jeg sikker på at Ole Martin Nesselquist har alternativer på blokka. Det er natrulig å tro at de ønsker seg en spiss og allsidig midtbanespiller inn.
Kan miste:Yousef Chaib kan forsvinne og Strømmen selger hvis de får muligheten. Det for å kunne forsterke troppen.
Kommentar:Bjørlo og Kurucay var særdeles sentrale hos Strømmen i fjor og de tapene er merkbare. Denne klubben imponerer meg sesong etter sesong. Få midler, kanskje minst i serien, men biter seg fast i ligaen år etter år. Det blir en ny tøff sesong, men jeg tror Strømmen spiller i OBOS-ligaen 2022 også.


13. Raufoss


INN:
Teodor Berg Haltvik (Rosenborg), Herman Kleppa (Egersund), Andreas Helmersen (Rosenborg), Mikkel Frankoch (HB Torshavn, Færøyene) Sander Haugaard Werni (Vålerenga), Mathias Nygaard (HB Thorshavn, Færøyene).
UT:Snorre Strand Nilsen (Kristiansund), Emil Varhaugvik Breivik (tilbake til Molde etter lån), Filip Brattbakk (tilbake til Rosenborg etter lån), Oskar Johannes Løken (Hødd), Kristoffer Nessø (Sogndal), Håkon Bjørdal Leine (Hødd), Martin Petterson Heiberg (kontrakt utgått), Stian Simenstad (kontrakt utgått), Lee Rochester Sørensen (kontrakt utgått), Solomon Owusu (Odd), Matias Belli Moldskred (Start), Ryan Doghman (kontrakt utgått).
Jobbes med:
Stopperalternativer må inn etter at Owusu forsvant til Odd. Ellers vil jeg tro de jobber med ytterligere et par offensive alternativer.
Kan miste:
Nå har vel Raufoss mistet nok med spillere for denne sesongen.
Kommentar:
Nærmest et nytt lag på Raufoss og klarer Christian Johnsen å skape et topplag av dette, er han moden for større oppgaver. Har mistet så å si de fleste sentrale spillerne fra i fjor og erstattet dem med unge spillere. Det stinker en tur nedover på tabellen.

14. Bryne

INN:
Sixten Dalen Jensen (Sogndal), Meinhard Egilsson Olsen (GAIS, Sverige).
UT:Krister Wemberg (lagt opp), Luc Jeggo (kontrakt utgått).
Jobbes med:
Bryne ønsker å forsterke i samtlige lagdeler, men det er kanskje mest interessert å få inn en forsvarsspiller. Kan man i tillegg håpe på et gjensyn med Tommy Høiland?
Kan miste:
Per nå er det ikke sannsynlig at noen som har påvirkning på laget forsvinner ut.
Kommentar:
Bryne tror jeg skal få konsentrere seg om å fornye kontrakten i OBOS. Vi kommer til å få se et Bryne som er kompakte og gode i kontringsspillet. Ellers er man nok avhengig av at Joachim Holtan leverer varene også denne sesongen.

15. Grorud

INN:Casper Myhren Fjeld (Oppsal), Bjørn Martin Kristensen (Nordstrand), Ridouan Essah (KIL).
UT:Emil Gundelach Ødegaard (tilbake til Lillestrøm etter lån), Magnus Lankhof Dahlby (tilbake til Strømsgodset etter lån), Leo Erik Jean Cornic (Djurgården, Sverige), Kamran Ali Iqbal (kontrakt utgått), Kristian Sirum Novak (Jerv), Petter Mathias Olsen (kontrakt utgått).
Jobbes med:Grorud holder øynene åpne og er stadig på jakt etter unge talenter i Oslo-området. Her kan det komme inn spillere i alle lagdeler selv om troppen er rimelig full allerede nå.
Kan miste:Oscar Aga gjorde suksess i fjor og blir det trengsel etter en angriper i Eliteserien når vinduet nærmer seg stenging, kan det være at en klubb tar sjansen på ham.
Kommentar:Grorud klarte seg med minst mulig margin i fjor og laget er svekket siden den gang. I tillegg mistet man suksesstrener Eirik Kjønø til Stabæk så sent som i februar. Det stinker nedrykk av Oslo-klubben per dags dato.

16. Stjørdals-Blink

INN:UT:Tobias Hestad (tilbake til Molde etter lån), Ask Tjærandsen-Skau (tilbake til Bodø/Glimt etter lån), Adan Hussein (tilbake til Bodø/Glimt etter lån), Sondre Klingen Langås (tilbake til Ranheim etter lån), Vebjørn Walnum Vinje (kontrakt utgått), Sander Erik Kartum (Kristiansund).
Jobbes med:
Blink må ha på plass både en midtbanespiller og en angrepsspiller før vinduet stenger.
Kan miste:
Det er lite sannsynlig at noen fra dagens Blink forsvinner ut.
Kommentar:
Blink hadde en fryktelig høst og måtte ut i kvalik for å redde kontrakten i OBOS-ligaen. Nå har de mistet et par sentrale spillere uten å fått erstattet dem. Per nå ser Blink ut som et nedrykkslag.
Joacims blogg
Karakter på spillerne: Han begynner snart å nærme seg landslagstroppen
27/10/2021 KLOKKEN 12:11
Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 KLOKKEN 18:00