Januar er passert. I den anledning har jeg sett nærmere på hvordan det ser ut for de enkelte Eliteserie-klubbene? Hvem er gullfavoritt når vi er en drøy uke inn i februar? Og hvilke lag er nedrykkskandidater?
Her er en februartabell med noen kommentarer lagt til. I oversikten over spillere inn og ut har jeg kun tatt med de som har eller har hatt en viss påvirkning på laget.
Joacims blogg
Vurderer de beste Bosman-spillerne: – Et under at han ikke er i utlandet
23/11/2021 KLOKKEN 15:49

1. Vålerenga

Spillere inn:
Amor Layouni (Pyramids FC)
Spillere ut:
Johan Lædre Bjørdal (klubbløs), Magnus Lekven (Odd), Bård Finne (Sønderjyske), Mathias Vilhjalmsson (FH), Herolind Shala (klubbløs), Felipe Carvalho (Bolivar), Benjamin Stokke (klubbløs).
Jobbes med:
Enga skal ha inn en spiss bak Vidar Örn Kjartansson, gjerne en som også kan bekle kant. De er på utkikk etter en back, men spørsmålet er om man får solgt Sam Adekugbe. Ellers vet man aldri hva som kan skje på Intility. Hvis VIFs rike onkel Tor Olav Trøim begynner å lukte gull, kan det kanskje komme inn en storfisk til.

Kan miste:
Det internasjonale vinduet er stengt, men det er fortsatt noen få land som holder åpent. Jeg tror dog ikke de landene frister klubbens kjæledegger Aron Dønnum og Osame Sahraoui. Får man bud på Adekugbe, er jeg rimelig trygg på at man selger.

Kommentar:
Vi ser en helt ny overgangsstrategi hos klubben. Vekk med kvantitet og masse spillere inn hvert eneste vindu. Et fåtall spillere som tilfører laget kvalitet kommer inn. Sommerens vindu var nærmest optimalt, og denne strategien er det som gjør at jeg tror Enga kan utfordre i gullkampen. Amor Layouni er det et lite spørsmålstegn rundt. Han har spilt lite fotball det siste halvannet året, og hvordan er det med sulten etter å ha tjent masse penger? Men er det noen som kan få orden på det, så er det Dag-Eilev Fagermo. Per nå er Oslo-klubben den som ser ut å være mest i balanse. Elleveren er på plass og det er lite støy på Oslo-øst. Enga har tatt grep om Eliteserien 2021.

2. Molde

Spillere inn:
David Datro Fofana (Abidjan City FC), Bjørn Bergmann Sigurdarson (LSK)
Spillere ut:
Leke James (Al Qadisiyah FC), Mattias Mostrøm (lagt opp)

Jobbes med:
VG skrev om interessen for Emil Bohinen. Et klassisk Molde-kjøp som vil styrke deres posisjon som den klubben i Norge som henter de beste unge spillerne.

Kan miste:
Molde mister ingen spillere de ønsker å beholde internt innenfor landets grenser. Det internasjonale vinduet er stengt med få unntak, men kommer de riktige pengene fra Russland, kan sikkert Fredrik Aursnes og Stian Rode Gregersen være aktuelle for salg.

Kommentar:
Molde er i balanse, men jeg tror tapet av Leke James er mer merkbart enn hva folk tror. Han var middels i fjor, men Leke er klasse og blir uansett vanskelig å erstatte. Klubben har fått på plass en rutinert ringrev og en perle av en angriper i Sigurdarson. Litt overrasket over at man legger såpass mye på bordet for å få BBS på plass. Han har slitt med skader og spilletid de siste sesongene. Derfor er han for meg et usikkert kort. Fofana skal være et talent vi sjelden har sett her i Norge, så han kan slå til allerede i år. Ellers viser klubben at de ikke leker butikk, da man har lagt inn et tosifret bud på Emil Bohinen. Det vil være en meget smart signering. Bohinen på sitt beste setter preg på Eliteserien og Molde. Molde er en «given» gullkandidat, men jeg vil se utviklingen rundt BBS og Fofana før jeg setter dem helt øverst.

3. Bodø/Glimt

Spillere inn:
Axel Lindahl (Degerfors)

Spillere ut:
Philip Zinckernagel (Watford)

Jobbes med:
Det har vært snakk om Lars Jørgen Salvesen, og kanskje realiseres det om Junker forsvinner ut. Ellers skal Glimt ha inn en kant og back.

Kan miste:
De fleste rundt Glimt pustet nok lettet ut da det internasjonale vinduet stengte. Junker ble værende i klubben, men jeg tror supporterne bør holde pusten litt til. Det er fortsatt flere vinduer som er åpne, og jeg tror Junker forsvinner før Eliteserien starter. Kommentar:Glimt ser naturligvis uhyre sterke ut, men tapet av Zinckernagel er merkbart. De har mistet Layouni, Evjen og Hauge i tur og orden, og nå Zinckernagel. Det finnes begrensninger også for Glimt. Det blir også spennende å se sulten hos spillerne, etter gull og rekordraset i fjor. De vil selvsagt være med og slåss om gullet i år også, men først vil jeg se hvordan Junker-sagaen ender og hvem som erstatter Zinckernagel. Eller er det slik at Lindahl er Zincker-erstatter? Jeg er litt usikker på hvilken posisjon de skal gi til svensken. Hos Degerfors spilte han på midtbanen i en 3-4-3 Jeg holder Glimt litt på vent og ser an en måned til før jeg eventuelt justerer dem opp.

4. RBK

Spillere inn:
Stefano Vecchia (Sirius), Adam Andersson (Häcken), Jonathan Augustinsson (Djurgården). Ole Sæter (Ranheim)

Spillere ut:
Tore Reginiussen (St. Pauli), Vegar Eggen Hedenstad (Fatih Karagümrük), Pa Konate (Klubbløs), Samuel Adegbenro (Norrköping), Gjermund Åsen (LSK)

Jobbes med:
Det jobbes frenetisk med å få overtalt Sogndals Sivert Mannsverk. Det er en overgang som vil vise at RBK er storebror på markedet. Ellers er spørsmålet hva man gjør på stopperplass. Satser man på den trioen man har og håper Besim Serbecic skal ta steg, eller slår man ned spikeren og henter nok en etablert spiller? RBK har allerede vært meget aktive på markedet og hentet tre etablerte spillere.
Kan miste:
Det er vel bare et tidsspørsmål før Gustav Valsvik og Pål André Helland forsvinner. Ingen av dem har en fremtid i klubben og her pågår det nok litt skyggeboksing frem og tilbake.
Kommentar:
RBK har hentet det meste de skal hente. Spørsmålet er om det er godt nok. Klubben var langt bak gullvinner Glimt i fjor, men også en god del bak den bitre konkurrenten Molde. Disse poengene skal hentes inn. Ellers virker ikke alt å være på stell i klubben om dagen. En del støy og fortsatt flere etablerte spillere i troppen som ikke er ønsket av Hareide. Jeg vil se ro i rekkene og utvikling hos RBK før jeg ser på dem som en helt reell gullkandidat.

5. Kristiansund BK

Spillere inn:
Snorre Strand Nilsen (Raufoss) Sander Erik Kartum (Stjørdals-Blink), Agon Mucolli fra Fredricia
Spillere ut:
Eirik Holmen Johansen (tilbake til Brann etter lån), Amahl Pellegrino (Damac FC, Saudi-Arabia), Christophe Psyché (Kontrakt utgått)
Jobbes med:
Skal det spillere inn, tror jeg spillere må ut først. Troppen er veldig bred. Det er logisk å tro at man ser på en løsning med Flamur Kastrati ut og ny spiss inn.

Kan miste:
Troppen er bred og det kan bli noen spillere som leies ut til andre klubber før serien starter. Ellers er spørsmålet hva som skjer med Flamur Kastrati. Spissen ønsker seg tilbake til Østlandet og han har kun et halvt år igjen av kontrakten. Det logiske vil være at han forsvinner før seriestart.

Kommentar:
KBK ser som vanlig bunnsolide ut, men spørsmålet er selvsagt hvem som skal erstatte alle målene til Pellegrino. Samtidig kan det kanskje bli at flere melder seg på når én som det har vært mye fokus rundt, forsvinner. Jeg kommer ikke til å dømme dem nedover på tabellen til tross for at Pelle er borte, til det er kollektivet altfor sterkt.

6. Viking

Spillere inn:
Kevin Kabran (Start)
Spillere ut:
Jefferson de Souza (kontrakt utgått), Even Østensen (lagt opp), Zymer Bytyqi (Konyaspor, Tyrkia), Ylldren Ibrahimaj (Ural Jekaterinburg, Russland), Axel Andresson (Riga FC)
Jobbes med:
Viking ser etter back og indreløper. Viking har allerede lagt inn bud på Niklas Sandberg hos FKH som er blitt avslått.

Kan miste:
Jeg antar at man prøver å finne en klubb til Tommy Høiland.
Kommentar:
Viking har mistet poengspillerne Bytyqi og Ibrahimaj, men har erstattet førstnevnte med Kevin Kabran. Det tror jeg er en særdeles smart signering og han vil fylle skoene til Bytyqi. Viking mangler fortsatt en venstreback og en indreløper, men stallen og elleveren ser allerede nå såpass solid ut at det finnes ingen grunn til at Viking ikke skal kjempe om plassene bak de fire store.

7. FK Haugesund


Spillere inn:
Egil Selvik (Odd)
Spillere ut:
Christian Grinheim (lagt opp), Alexander Ammitzbøll (tilbake til AGF Aarhus, Danmark etter lån), Oliver Klitten (låneavtale med Aalborg, Danmark avsluttet), Ibrahima Kone (Sarpsborg 08)
Jobbes med:
FKH må først og fremst forsterke seg fremover på banen med en angrepsspiller og gjerne en offensiv midtbanespiller.

Kan miste:
Viking har allerede vært på Sandberg og det er ikke umulig at siddisene kommer på banen igjen. Siden er det et spørsmålstegn rundt Bruno Leite som har en avtale som løper ut i sommer.

Kommentar:
På kort sikt ser det helt ok ut for FKH. Laget har en solid ellever på plass, men trenger kanskje en offensiv brikke eller to for å henge seg på i kampen om topp seks. På lengre sikt er det verre. De gikk et skritt i riktig retning da Kristoffer Velde forlenget sin kontrakt, men mange andre spillere går inn i sitt siste kontraktsår og vegrer seg for å forlenge avtalene sine. Haugesund og Eirik Opedal har en meget stor jobb foran seg denne sesongen.

8. Odd

Spillere inn:
Leopold Wahlstedt (Arendal), Conrad Wallem (Arendal), Magnus Lekven (Vålerenga), Solomon Owusu (Raufoss), John Shuguto Kitolano (Wolverhampton, England)
Spillere ut:
Rasmus Minor Petersen (kontrakt terminert), Fredrik Semb Berge (lagt opp), Fredrik Nordkvelle (Urædd), Vladimir Rodic (tilbake til Hammarby, Sverige etter lån), Marius Bustgaard Larsen (kontrakt utgått), Robin Simovic (kontrakt utgått), Elbasan Rashani (kontrakt utgått), Egil Selvik (Haugesund)
Jobbes med:
Odd er fortsatt syltynne lengst fremme i banen og det må inn minimum to angrepsspillere, kanskje tre, før vinduet stenger.
Kan miste:
Det internasjonale vinduet er stengt og da skal det mye til for at det forsvinner noen ut av betydning fra dagens spillerstall. Den som er nærmest er Vebjørn Hoff som ønsker seg vekk.

Kommentar:
Flere relativt etablerte spillere har forlatt Odd, men ingen av dem er noen krise å miste. De har hentet Magnus Lekven som gir erfaring og et ytterligere alternativ på den gode midtbanen. Owusu skaper bredde til bakre firer. Fortsatt er troppen for tynn og angrepet for svakt. Her vil jeg se to til tre angrepsspillere inn før jeg har noen tro på at Odd skal blande seg inn i den absolutte toppen.

9. Stabæk


Spillere inn:
Markus Solbakken (HamKam), Herman Geelmuyden (PSV)
Spillere ut:
Erik Botheim (tilbake til Rosenborg etter lån), Gustav Valsvik (tilbake til Rosenborg etter lån), Marcus Antonsson (tilbake til Malmø FF, Sverige etter lån)
Jobbes med:
Stabæk skal ha inn stopper og spiss før vinduet stenger. Torgeir Bjarmann har tidligere sagt at de håper å kunne overtale Adama Diomande til et comeback på Nadderud.

Kan miste:
Emil Bohinen hadde nok klubben ventet å selge ut av landet, men nå er vinduet stengt og han er fortsatt igjen på Nadderud. Men som VG skrev i forrige uke har Molde lagt bud på midtbanespilleren og siste ord er nok ikke sagt der. Den russiske storheten CSKA Moskva har også blafret med sjekkheftet.
Kommentar:
Kjedelig, grått og en plassering midt på tabellen i fjor. Milevis fra topp-plassering og med trygg avstand til bunn. Hvis ikke Stabæk får på plass en fungerende spiss, tror jeg det blir samme vise denne sesongen. Toppscoreren i Stabæk endte på seks mål både i 2019 og 2020. Katastrofalt og umulig å bli et topplag med slike tall. Med riktige signeringer bør Stabæk nærme seg toppen, men før det er klart forblir blåtrøyene en middelhavsfarer i min bok.

10. Brann

Spillere inn:
Filip Møller Delaveris (Vitesse, Nederland)
Spillere ut:
Fredrik Haugen (AEK Larnaca, Kypros), Gilli Rolantsson (kontrakt utgått), Ali Ahamada (kontrakt utgått), Jón Gudni Fjóluson (Hammarby, Sverige), Sander Svendsen (tilbake til Odense, Danmark etter lån), Taijo Teniste (Jalgpallikool Tammeka, Estland), Marcus Mehnert (Ranheim)
Jobbes med:
Brann har en enorm jobb foran seg. De skal ha inn keeper, stopper, sentral midtbane og kant. Her må bergenserne også få inn topp kvalitet.

Kan miste:
Det har vært storopprydding hos Brann og det er vel tvilsomt at det forsvinner noen flere ut i vinter, men man vet aldri med bergenserne.

Kommentar:
Dette skulle bli året Brann kjempet om gull. Per nå er rødtrøyene nærmere nedrykk enn medaljer. De har ryddet vekk en del stallfyll, noe som var helt nødvendig. Nå handler det om å få inn topp kvalitet for å ha en mulighet til å kjempe om medaljer. Å ikke lande Sivert Heltne Nilsen var naturligvis en ordentlig feilberegning. Kåre Ingebrigtsen gikk ut i media og sa at man ønsket å bygge laget rundt han. Jeg lurer på hva Daniel Pedersen, som spiller i samme situasjon og er i Brann, tenker om det. Det har vært mye stallfyll som ramlet inn de siste sesongene. Før jeg tror på Brann, vil jeg se hvilke spillere som kommer inn.

11. LSK

Spillere inn:
Vetle Dragsnes (Mjøndalen), Igoh Ogbu (Sogndal), Gjermund Åsen (RBK)

Spillere ut:
Arnor Smarason (Valur, Island), Aleksander Melgalvis (HamKam), Simen Rafn (kontrakt utgått), Marius Amundsen (lagt opp), Tryggvi Haraldsson (Valur, Island), Torbjørn Kallevåg (kontrakt utgått), Björn Bergmann Sigurðarson (Molde)
Jobbes med:
LSK skal ha inn en stopper til, samt en ving. Det er heller ingen hemmelighet at man ønsker Pål André Helland.

Kan miste:
Etter at Sigurdarson forsvant til Molde, tror jeg ikke det er noen flere av betydning som forlater Åråsen.

Kommentar:
Jeg hadde LSK som en klar nedrykkskandidat for et par uker siden, men siden har kanarifuglene kommet seg på jobb. Åsen og Ogbu er top notch for Geir Bakke og co., de to vil løfte dette laget. Slik det ser ut nå vil LSK klare å etablere seg i Eliteserien.

12. Sarpsborg 08

Spillere inn:
Eirik Wichne (Start), Anders Kristiansen (Royale Union Saint Gilloise, Belgia), Ibrahima Kone (Haugesund), Emil Pálsson (Sandefjord), Rashad Muhammed (BB Erzurumspor)
Spillere ut:
Tobias Heintz (tilbake til Kasımpaşa, Tyrkia etter lån), David Mitov-Nilsson (Sirius, Sverige), Mikael Dyrestam (kontrakt utgått), Guillermo Molins (kontrakt utgått), Jordan Souleymane Adéoti (Annecy FC, Frankrike), Simon Thomas (kontrakt utgått), Alexander Ruud Tveter (kontrakt utgått)
Jobbes med:
Sarpingene skal ha inn en spiss og stopper. Kanskje kan det også komme inn en kant.

Kan miste:
Klubben vil ikke miste noen spillere av betydning, men har en bred stall og det kan bli aktuelt å leie ut én eller to spillere.
Kommentar:
Nå har Sarp flørtet med nedrykk et par sesonger og fortsetter man slik, er Obos-ligaen neste destinasjon. Klubben må løfte seg denne sesongen og det er ikke tvil om at man går tilbake til røttene med en litt mer fysisk linje og spillere som tåler trening. Det ser man tydelig på overgangsstrategien. Uansett må sarpingene få inn en stopper av topp klasse. Uten Jørgen Horn stinker det bunnstrid av det forsvaret. Det er også et stort spørsmål om hvem som skal score målene. De siste brikkene blir avgjørende for om det blir fugl eller fisk for Sarpsborg i 2021.

13. Tromsø IL


Spillere inn:
Tomas Totland (Sogndal).

Spillere ut:
Mohammed Ahamed Jama (lagt opp), Sakarias Opsahl (tilbake til Vålerenga etter lån), Fitim Azemi (tilbake til Stabæk etter lån)
Jobbes med:
TIL skal ha inn en keeper, samt en midtbanespiller. Isak Hansen-Aarøen kan komme på lån fra Manchester United.

Kan miste:
Ikke mange i stallen som er aktuelle for andre klubber utover vinteren.

Kommentar:
TIL var bunnsolide i Obos-ligaen, men det er én sak å være gode der og en annen å takle livet i Eliteserien. Det var uhyre viktig å få med seg Runar Espejord, han er en klassespiss hvis han får være skadefri. Eric Kitolano skal også bli spennende å stifte bekjentskap med på det øverste nivået. Det er mange jevnt gode spillere hos TIL og laget har en haug av Eliteserie-erfaring. Spørsmålet er om det blir en for grå masse eller om kollektivet kan etablere dem høyere på tabellen. Er Espejord frisk, vil man etablere seg greit kommende sesong. Hvis ikke, er jeg usikker om det ikke blir en kamp med kniven på strupen.

14.Strømsgodset

Spillere inn:
Fred Friday (AZ Alkmaar)

Spillere ut:

Jobbes med:
Godset ønsker seg en stopper og kant. Spørsmålet er om økonomien er der. Kanskje blir man nødt til å selge Lars Jørgen Salvesen for å finansiere dette kalaset.

Kan miste:
Salvesen er het på markedet. Det internasjonale vinduet er stengt, men fortsatt kan man miste Salvesen. Glimt er meget interesserte i den ettertraktede spissen og Molde lurer litt bak.
Kommentar:
Per dags dato ser Godset fortsatt ut som en klubb som vil kjempe i bunn, men en stopper av topp kvalitet kan endre den spådommen. Jeg har tidligere sagt at det er marginer som gjør at ikke Godset blander seg inn i topp åtte. Med riktig stopper og en kant inn, vil klubben ha muligheter til å realisere det. Da må stallen holde seg skadefri. Troppen er syltynn, men elleveren er god nok.

15. Mjøndalen

Spillere inn:
Nikolas Walstad (Ull/Kisa), Idar Nordby Lysgård (Skeid)
Spillere ut:
Alexander Betten Hansen (Fredrikstad), Vetle Dragsnes (Lillestrøm), Quint Jansen (kontrakt utgått), Mathias Fredriksen (kontrakt utgått), Andreas Hellum (kontrakt utgått), Jorge Miguel Vieira (kontrakt utgått)
Jobbes med:
En angrepsspiller står øverst på ønskelisten og den skal inn før sesongen starter. Utover det bygde Mjøndalen opp stallen forrige sesong og med den riktige brikken lengst fremme kan det være nok til å etablere seg.

Kan miste:
Sondre Solholm Johansen er på radaren til LSK og kan forsvinne før serien starter.
Kommentar:
MIF har erstattet Dragsnes med Walstad fra Ull/Kisa. Det er ikke noen dum signering, selv om Dragsnes per nå holder et høyere nivå. Walstad har tempo og løpskraft til å ta over venstresiden. Laget er fortsatt for tynt fremover på banen og må ha inn en angrepsspiller, hvis ikke er jeg redd for at det blir kniven mot strupen igjen og tre slike sesonger på rad går aldri. Før Vegard Hansen og co. får på plass den angrepsspilleren, er Mjøndalen en nedrykkskandidat.

16. Sandefjord

Spillere inn:
Frederik Due (Orange County)

Spillere ut:
Lars Grorud (lagt opp), George Gibson (kontrakt utgått), Emil Palsson (Sarpsborg 08), Stefan Mladenovic (kontrakt utgått), Rubén «Rufo» Herráiz Alcaraz (kontrakt utgått), Anton Sebastian Kralj (Degerfors, Sverige), Deyver Antonio Vega Alvarez (kontrakt utgått)
Jobbes med:
Mange. Sandefjord må ha på plass spillere i samtlige lagdeler og det er selvsagt at Kralj, Rufo, Palsson og Grorud bør erstattes. Samtlige var sentrale i fjorårets sensasjonelt gode sesong.
Kommentar:
Sandefjord har fornyet med Harmeet Singh, men har ellers ingen spillere på pluss-siden og mistet flere sentrale. Det fra et lag som leverte over forventningene i fjor. Jeg skjønner at det vil komme mange spillere inn, men økonomien er trasig og spørsmålet er om man klarer å lande kvalitet. Per nå er Sandefjord en klar dumpekandidat.
Joacims blogg
Karakter på spillerne: Han begynner snart å nærme seg landslagstroppen
27/10/2021 KLOKKEN 12:11
Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 KLOKKEN 18:00