Populære sporter
All sport
Vis alt

Gamletreneren i tårer etter landslagsdebuten: – Jeg ble rørt

Carl Henning Biørnstad

Publisert 21/06/2023 klokken 18:35 GMT+2

Det hele startet på en liten grusbane i Tveter, like ved Skjeberg. I den rødlige Tveter-drakten på tidlig 2000-tallet var det én spiller som skilte seg ut i mengden. Navnet var Brice Wembangomo. En spiller som 20 år senere skulle jogge inn til sin landslagsdebut.

Lagkompisen mener debutanten burde scoret – dette svarer han: – Den var stor

ULLEVAAL STADION (Discovery):
Etter en times spilt mot Kypros valgte nemlig landslagssjef Ståle Solbakken å gi Brice Wembangomo sjansen på stillingen 2-0 til Norge.
Til øredøvende jubel fra 23 642 tilskuere på Ullevaal stadion, erstattet sarpingen Dortmund-spiller Julian Ryerson og tok plass på høyrebacken.
Sekunder senere økte Erling Braut Haaland ledelsen til 3-0.
– Jeg rakk egentlig ikke å tenke så mye da jeg kom inn der. Det kommer nok mer nå som kampen er ferdig og det synker inn, meddeler en smilende Wembangomo til Discovery etter kampslutt.
Se intervju med den ferske landslagsspilleren øverst i saken.
picture

FRISK BRICE: Brice Wembangomo prøver seg på mål fra kloss hold i landslagsdebuten mot Kypros.

Foto: NTB

– Noe jeg har jobbet for veldig lenge

Bodø/Glimt-spilleren legger ikke skjul på at reisen til landslagsdebuten har vært lang og kronglete.
– Dette er noe jeg har jobbet for veldig lenge. Om jeg kun skrur tiden tilbake ett år, så hadde jeg ikke trodd at jeg skulle stå her jeg står nå. Det viser at når man jobber hardt over tid, så får man belønning for det, fortsetter 26-åringen.
Det er nemlig ikke mer enn halvannet år siden Kjetil Knutsen hentet den raske forsvarsspilleren til Aspmyra. Siden januar 2022 har Wembangomo vært med på seriegull, cupfinale og store kamper i Europa mot lag som Arsenal, Roma og Celtic.
Perioden i Bodø/Glimt har derimot ikke bare vært rosenrød for profilen, som i fjor høst opplevde hetsing over tid fra egne supportere. I etterkant tok Bodø/Glimt-sjef Kjetil Knutsen et oppgjør med mobberne, i tillegg til at også spillere som Patrick Berg og Amahl Pellegrino var ute med støtteerklæringer i retning Wembangomo.
Det er derimot tiden før overgangen til Bodø/Glimt som går gjennom hodet til Wembangomo når han snakker med pressen etter landslagsdebuten.
– Det er mer den tiden før Glimt jeg tenker mest på nå. Jeg har spilt i mange lavere divisjoner, så har jeg klart å ta steg fort. Jeg har jo gått en uvanlig vei. Jeg debuterte i Eliteserien i 2014 og spilte ikke min neste kamp i serien før i 2020, så det har vært en skikkelig lang vei.
Slik Wembangomo så riktig påpeker, så fikk sarpingen sin Eliteserie-debut i 2014. Nærmere bestemt som Sarpsborg 08-spiller mot Start 28. september 2014, da han ble byttet inn for Kristoffer Tokstad ett minutt før slutt.
Siden debuten har Wembangomo vært lånt ut til Kvik Halden og Fredrikstad. I 2017 signerte han en permanent avtale med Jerv, før turen to år senere gikk videre til Sandefjord. Etter tre år i Sandefjord signerte sarpingen for de regjerende mesterne fra Bodø.
picture

2018: Brice Wembangomo (t.h) i aksjon mot Viking som Jerv-spiller i OBOS-ligaen i 2018.

Foto: NTB

Spådde landslagskarriere

Men veien til toppen startet på en bane dypt inne i skogen, drøye åtte kilometer sør for Sarpsborg.
– Jeg hadde med meg Brice i bilen til stort sett alle treningene. Jeg plukket han opp hver dag inn til byen. Første gangen han var på Tveter, var han vel en seks-sju år, mimrer fotballtrener Tommy Kruse til Discovery.
Kruse har fulgt Brice Wembangomo gjennom store deler av barnefotballen. Først som livets første trener i Tveter (i Skjeberg), før klubben ble slått sammen med Skjeberg.
De to fulgte hverandre deretter videre til Sarpsborg Fotballklubb (SFK).
– Han var god allerede som barn i Tveter. Vi som trente han så allerede da at han kom til å bli landslagsspiller, forteller treneren, før han fortsetter:
– Det som gjør det ekstra imponerende er at Brice er født i desember, og han var derfor et helt år eldre enn mange av de andre. I tidlig alder er det mye. Det gjør noe med den konkurransen en opplever i barneårene. Han var ikke inne på noe kretslag i begynnelsen, så han hadde ikke mulighet til å hospitere på den tiden. Så da fikk han muligheten til å dominere i Tveter.
Raskt regnet har Tommy Kruse trent 150 gutter opp gjennom trenerkarrieren, og treneren erkjenner at Wembangomo alltid har skilt seg ut.
– Han var god. Veldig god. Det var to-tre stykker som også var på samme nivå som han på den tiden, men Brice var den eneste som tok det store steget helt til toppen. Ingen andre av de 150 har gjort det, sier Kruse til Discovery.
Saken fortsetter under videoen.
picture

«Lå i halen på Haaland» og scoret sitt første: – Bare å dunke den inn

Ga Saka-drakt til gamletreneren

Den tidligere Tveter-treneren kunne tirsdag se at sin tidligere elev fikk sine første minutter på landslaget, slik han selv spådde for to tiår siden.
Da falt det noen tårer.
– Jeg blir rørt. Jeg er jo glad i gutten, meddeler Kruse, som forteller at han fortsatt har kontakt med Wembangomo.
Tommy Kruse trekker også fram en episode i desember i fjor som har brent seg fast hos treneren.
– Lille juleaften i fjor ringte det plutselig på døra, og da stod Brice der med en gave til meg. Det var en brukt Saka-drakt (Arsenal-spiller Bakayo Saka, journ.anm) fra Europa-kampen på Aspmyra tidligere den høsten. Det var rørende, forteller han.
Øyeblikket da Wembangomo entret Ullevaal-matta tirsdag kveld er noe hovedpersonen sent vil glemme. Om ikke aldri.
Det vil heller ikke Tommy Kruse.
– At en klubb fra langt inne i skogen skulle få fram en landslagsspiller er jo helt utrolig. Det viser at uansett hvor man kommer fra, så er det mulig. Den jobben han har lagt ned er helt unik, fastslår treneren.
picture

STJERNER: Brice Wembangomo i duell med Arsenals Bukayo Saka. Glimt-spilleren fikk senere drakten av Saka, før han ga den videre til gamletreneren Tommy Kruse.

Foto: Getty Images

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame