• Runde 22 i Eliteserien avsluttes med Viking-Haugesund tirsdag klokken 19:00. Se kampen på Dplay – sikre deg tilgang her!
– Nesten så man tror at disse menneskene ikke har internett hjemme. Jeg har aldri opplevd noe lignende.
Det sier Sandefjord-spiller Brice Wembangomo når Eurosport.no snakker med han to dager etter kampen mellom Start og Sandefjord på Sparebanken Sør Arena – samme dag som det ble bekreftet at en tilskuer skal ha kommet med rasistiske bemerkninger mot høyrebacken.
Eliteserien
Hevder Molde har lagt inn nytt millionbud på Eliteserie-keeperen
11 TIMER SIDEN
Hendelsen er den tredje rasisme-episoden i Eliteserien på få uker. Først fikk Kristiansund-spiller Amahl Pellegrino rasistiske bemerkninger slengt etter seg på Color Line stadion i Ålesund, noe som også førte til at Norsk toppfotball (NTF) gikk i bresjen for å starte #STOPP-kampanjen for å belyse kampen mot rasisme. Runden etter opplevde Vålerenga-spiller Ousmane Camara rasisme på Sandefjord stadion , før altså Brice Wembangomo også ble rasehetset runden etter.

Fikk melding av Start-sjefen

Foreløpig jobbes det med å bestemme straffen til tilskueren som kom med rasistiske bemerkninger til Wembangomo på Sparebanken Sør Arena, og ifølge daglig leder i Start Christopher MacConnacher er saken nå tillagt klubbens sanksjonskomité.
Brice Wembangomo forteller at han selv ikke hørte hva som ble ropt fra tribunen i kampens hete.
– Der og da opplevde jeg at supporterne ropte noe til meg fordi det var seint i kampen og jeg lå nede med en skade, noe som er helt vanlig på tampen av en så viktig kamp. Jeg hørte godt at folk ropte, men ikke hva som ble sagt, forteller Sandefjord-spilleren til Eurosport.
– Hvordan fikk du vite om rasismen og hvordan reagerte du?
– Etter kampen fikk jeg en melding av daglig leder i Start (Christopher MacConnacher journ.anm) som skrev hva som ble sagt og at han beklaget på det sterkeste. Jeg ble sjokkert og veldig overrasket. For å være ærlig så går det ikke så inn på meg, men det er utrolig ille at noe sånt faktisk kan skje. Jeg tenkte at hendelsen med Camara i Vålerenga var det siste vi fikk se av rasisme i norsk fotball på veldig, veldig lenge, men så feil kan man ta, svarer Wembangomo.

Skryter av supporterne

Sandefjord-backen, som tidligere har spilt for Sarpsborg 08, Fredrikstad og Jerv, forteller at han har hatt en god dialog med Start de siste dagene.
De rasistiske tilropene skal ha kommet fra et medlem i Starts supportergruppe Tigerberget, og suppergruppen var raskt ute med å ta avstand fra ytringene. Samtidig bekreftet de at vedkommende er eksludert fra gruppen.
– Jeg har snakket mye med Start og de rundt klubben, og jeg ønsker å gi supporterne skryt for hvordan de har håndtert denne situasjonen, sier Wembangomo videre.

– Ønsket å ta et tydelig standpunkt

Styreleder i Tigerberget Kai Rune Karlsen setter pris på skryten fra Brice Wembangomo.
– Vi er egentlig bare opptatt at vi tar et tydelig standpunkt i denne saken. At det blir anerkjent fra spilleren selv synes vi selvfølgelig er veldig fint å se. Dessverre er det slik at slike holdninger forekommer i supportermiljøer, og det er derfor veldig viktig at slike hendelser ikke blir stikket under stol , forteller Karlsen til Eurosport.
Tigerberget var tidlig ute med å melde om situasjonen som oppstod på Sparebanken Sør Arena – før mediene hadde skrevet noe særlig om hendelsen. Det var helt bevisst, ifølge styreleder Kai Rune Karlsen.
– Vi ønsket å gjøre dette kjapt for å ikke bli linket til noen av ytringene som ble ropt mot spilleren. Hvis ikke vi hadde tatt et tidlig standpunkt i denne saken, så kunne vi fort risikere at folk oppfattet at vi ikke tok avstand fra dette. Vi ønsket å holde vår sti ren, så godt det lot seg gjøre, forklarer styrelederen.
Dette sa daglig leder i Sandefjord Espen Bugge Pettersen til Eurosport etter at VIFs Ousmane Camara ble utsatt for rasehets på Sandefjord stadion.

– Han kommer aldri inn på stadion i min levetid i klubben

Eliteserien
Ble sammenlignet med Jesus etter det lynraske comebacket: – Utrolig lykkelig
13 TIMER SIDEN
Eliteserien
De absurde scenene går verden rundt: «Vad händer i vårt grannland?»
I GÅR PÅ 23:09