Populære sporter
All sport
Vis alt

Tror VIF kan ha godt av å rykke ned: – En mystisk klubb

Espen Blaker

Oppdatert 12/11/2023 klokken 14:25 GMT+1

Med tre serierunder igjen står Vålerenga i alvorlig fare for å rykke ned. Discoverys ekspert tror klubben kan ha godt av et opphold i OBOS-ligaen.

Det har blitt mange skuffelser for VIF i 2023

Foto: NTB

Dagen etter at kvinnelaget kunne feire seriegull, skal Vålerengas herrer ut i en kamp som langt på vei an avgjøre om de må spille OBOS-liga i 2024.
Opptakten til skjebnekampen mot Stabæk har vært innholdsrik, og inkludert både medieskjerming av spillere og stenging av trening. Discoverys fotballekspert Kenneth Fredheim forstår at Oslo-klubben tar grep.
– Jeg tenker at det først og fremst sier noe om den følelsen de har av å være under et enormt press. Og at de kanskje prøver å skape en litt sånn intern «oss mot verden»-følelse før det som er en helt avgjørende kamp. Man klarer ikke ta bort betydningen og alvoret av kampen, men man kan gjøre alt for å skade en best mulig stemning innad i gruppa. I tillegg vet man jo at alle spørsmål som kommer vil være negative, og det tærer på deg. en likevel prøve å skape en best mulig stemning innad. Alle spørsmålene vil jo være negative, naturlig nok. Og det tærer på deg.
Spekulasjonene har i etterkant av den stengte treningen gått i om Geir Bakke planlegger et formasjonsbytte i søndagens skjebnekamp. Etter en lengre periode med 4-3-3 under Dag-Eilev Fagermo, la Bakke om til en trebackslinje da han overtok i sommer. Fredheim er blant flere som har stilt spørsmål ved endringen.
– Var det så lurt å legge om systemet, spesielt gitt situasjonen de var i? Når du ikke har tre spillere bak som besitter de kvalitetene til å beherske en sånn spillemåte, å dekke såpass store områder... Så bruker man også mange spillere ute av posisjon. Hadde det ikke vært for Andrej Ilic, så kunne de jo vært nede allerede.

Mysteriet Vålerenga

Det har nå gått 15 år siden Vålerenga vant cupen, klubbens siste trofé. Bronsen i serien i 2020 er den eneste medaljen siden 2010. Fredheim mener klubben i lang tid har vært som et mysterium å følge.
– Etter å ha jobbet med norsk fotball i alle disse årene, så har «Mysteriet Vålerenga» vært et stadig tilbakevendende tema. Da Ronny Deila kom til klubben, så trodde jeg de hadde fått den perfekte treneren på plass. En karismatisk fyr som spiller underholdende fotball, som har et fantastisk humør, som er flink med folk rundt seg. Jeg har kommet til den konklusjonen at det ikke er treneren som er problemet i VIF, og det er da det begynner å bli så mystisk, sier Fredheim.
Discoverys ekspert ser store kontraster i forhold til andre, og mindre, Eliteserie-klubber.
– Se på hvordan Bodø/Glimt har klart å bygge seg opp fra å være nærmest konkurs. Se på Tromsø i år. Man får inntrykket av at det er en eller annen systemfeil i Vålerenga. Om det er altfor mange folk som mener noe, som får lov til å mene noe... at det fremstår litt sånn som Rosenborg på mange måter har blitt. En klubb uten en enighet om én felles retning, med kortsiktige løsninger. Litt sånn halvdesperate rekrutteringer. Det har vært en gjennomgående trend i VIF i ganske mange år. Etter en liten stund blir man bare sittende å tenke: «Hva var det de så etter der?»

Tror nedrykk kan være sunt

TV 2s fotballekspert Yaw Amankwah uttalte etter tapet for Rosenborg forrige søndag at Vålerenga er «en av Europas dårligste presterende klubber ut ifra forutsetningene». Fredheim er ikke uenig.
– Jeg synes det må være grunnlag for å mene det. Ser man i Norden, så klarer jeg ikke å komme på noen andre land hvor hovedstadsklubben er så på trynet som i Norge. Lyn har vært borte fra radaren en stund og bygger seg sakte, men sikkert opp igjen, og all ære til KFUM for det de har oppnådd. Men at hovedstadslaget, Oslos stolthet, ikke konkurrerer om noe som helst, er ubegripelig, sier Fredheim, og fortsetter:
– VIF bruker det kortet at man er under et enormt press hele tiden, jeg synes de melker det litt vel mye. De mener det ikke kan sammenlignes med noe annet - vel, det er er jo ikke akkurat stille og rolig i Trondheim eller Bergen heller. Vålerenga er en stor klubb, men ingen storklubb. De har aldri vært noen dominerende klubb i norsk fotball over tid, det ser man jo på troféskapet. De har aldri vært noen stabil maktfaktor. De må slutte med unnskyldningene, og være tøffe nok til å jobbe etter en langsiktig plan. Og kanskje den innebærer OBOS, og kanskje det ikke er så dumt.
– Du tror det kan være sunt med et nedrykk?
– Jeg har faktisk begynt å tenke at det kanskje ikke er så dumt. Å få nullstilt og jobbet litt mer i ro og fred. Se hva som skjedde i Brann og Viking. Klubbene er jo sammenlignbare, det er stort press som tre av de fire største byene i landet. Man får kanskje en slags nullstilling ved å rykke ned som ikke er skadelig, men som tvert imot kan gi Geir Bakke tiden han trenger til å bygge lag.
– Det siste Vålerenga trenger nå er enda et trenerskifte, selv om jeg ikke tror Bakke får fyken om de går ned. De trenger ro. Viking har holdt fast ved trenerduoen sin i tykt og tynt etter at de bestemte seg for å kvitte seg med Bjarne Berntsen. Man kan jo ikke kalle effekten av det noe annet enn positivt, selv om de kollapset på slutten i fjor og ser ut til å gjøre det samme i år. Så kan man se til Bodø og Kjetil Knutsen, hvor man har hatt en klar plan og stått bak treneren sin hele veien. Man har visst hvilke typer spillere man har ønsket inn i laget. Geir Bakke har mange av de same kvalitetene, det har han vist tidligere. Han vet hva han er ute etter når han ønsker å bygge lag, fortsetter Fredheim.

Ekkel følelse

Når det gjelder skjebnekampen mot Stabæk, har Fredheim en ekkel følelse på Vålerengas vegne.
– Sånn som ting er nå, så er den kampen forferdelig ekkel. Stabæk har fått inn Bob Bradley, og resultatene har bedret seg med en gang. De går vel nærmest rundt og gleder seg til kampen, mens Vålerenga gruer seg. Stabæk er jo ikke ukjente med situasjonen heller, og har en ekstremt dyktig trener. En karismatiker som samler laget og får folk til å tro på ideene hans fra første sekund.
– Jeg er veldig usikker på VIF. I en situasjon som dette er det ofte bare ære og vilje det handler om. Jeg hater klisjeen å blø for drakta, men det er der man er nå. Her må man bare krige seg til poeng, rett og slett. Men jeg tviler veldig. Stabæk har gått i en positiv retning den siste tiden, Vålerenga det motsatte, fortsetter Fredheim.
– Tror du Vålerenga rykker ned?
– Jeg har ikke gjennomanalysert hvem alle møter, men jeg kan si det så rundt at jeg tror de står i stor fare for å rykke ned.
Fått med deg denne?
picture

Levert en ny kjempesesong: – Utvikler oss i riktig retning

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame