Se Vålerenga - Molde lørdag klokken 18:00, på Dplay og Eurosport Norge. Sikre deg tilgang her!
OSLO (Eurosport.no):
Vålerenga-kometen Osame Sahraoui har fått sitt store gjennombrudd i Eliteserien i år. 19-åringen var banens gigant sammen med Vidar Örn Kjartansson mot Brann i 5-1-seieren sist helg.
Eliteserien
Null fyr i teltet: – Vi blir for feige
07/11/2021 PÅ 19:56
Den 164 cm høye midtbaneeleganten er blitt belønnet med å bli tatt ut på Norges U19-landslag for første gang, fire år etter at han ble veid og funnet for lett for G15-landslaget. Landslagssjef på U19, Pål Arne «Paco» Johansen sier Oslo-gutten har tatt store steg det siste året og derfor fortjener å være inne i landslagsvarmen nå.
– Osame var en del av en bruttotropp på 50 navn som vi hadde på blokka i fjor, og jeg hadde en dialog med ham, men da ble han ikke tatt ut. Både han, Henrik Heggheim (Viking) og Sondre Fosnæss Hanssen (Strømsgodset) har tatt store steg og etablert seg i Eliteserien i år, derfor var de med nå, sier Paco til Eurosport.no.

Roser lagspilleren Sahraoui

I begynnelsen av måneden samlet han U19-laget til en treningssamling, der det ikke ble spilt kamper mot andre nasjoner. Landslagstreneren roser Sahraouis opptreden i gruppa – både på og av banen.
– Jeg fikk forsterka det gode inntrykket av Osame som jeg fikk i fjor. Som person og som en del av et lag er han helt super, sier «Paco» og fortsetter:
– Han spiller tier hos oss og i den rollen er det veldig viktig å binde sammen laget. Han er veldig bra på å finne dynamikken i å komme ned å bidra med å bygge opp angrep og komme seg opp og avslutte dem. Han er særlig god på assists og på å sette opp andre i scoringssituasjoner. Som nest siste eller tredjesiste på ballen er han veldig bra. Han får et lag til å puste og er en spiller du kan gi veldig mye frihet og han løser den rollen godt.
Norsk-marokkanske Sahraoui var med på flere samlinger med Marokkos U20-lag i fjor. Han sier selv at han tidligere har opplevd å bli vurdert på andre kriterier av Marokkos landslagstrenere enn de norske. Han har ikke har bestemt seg for hvilket land han vil representere i framtida.
(Saken fortsetter under videoen).

Bli med Vålerengas supertalent på skogstur

At trenere på yngre landslag har vegret seg for å ta med Sahraoui tidligere ønsker ikke «Paco» å gå inn på, men som svar på at Sahraoui fikk beskjed om at han ikke var fysisk robust nok til å være med, har han flere betraktninger.
– Det er lett å tro at fysikk handler om hvor stor og tung du er, men han har en helt unik fotballfysikk i form av tyngdeoverføring og balanse som gjør ham veldig vanskelig å stoppe. Han kan løpe mye og fort, de andre spillerne på U19-laget sa også det at når han får ballen, må man nesten bare vente til han slår en pasning, for det er veldig vanskelig å vite hvordan man skal stoppe ham. Enten du kommer tett oppi eller holder avstand kan han drible han deg vekk, beskriver «Paco».
Sahraouis uforutsigbarhet er en av hans største styrker, mener Johansen.
– Du vet aldri når stikkeren kommer, det er så vanskelig å lese, den kan alltid komme. Det handler også om fysikk og motorikk, koordinasjon og balanse. Dette er veldig viktig deler av fotballfysikken. Det er lett i Norge, hvor vi tradisjonelt har hatt mange fysisk sterke spillere, å tenke at fysikk er noe som isolert sett handler om størrelse.

Fintet vekk Acosta

«Paco» trekker fram et eksempel fra kampen mot Brann som et bilde på hvordan Sahraoui kan være en effektiv spiller på seniornivå mot større og sterkere spillere og samtidig komme seirende ut av duellene.
– Når du ser han i duellen med Bismar Acosta, som er en fysisk robust og stor spiller, i forkant av den ene scoringen, så ser man hvordan han er smart nok til å sno seg unna og spille på smidigheten sin. Han har funnet veldig gode strategier for å utnytte sine styrker. Hadde han ikke klart det hadde han vært lett å dytte unna, men han bruker egenskapene veldig til sin fordel. Det er en av de nøklene som virkelig har falt på plass det siste året, mener landslagstreneren som tok U19 til EM i 2018 og U20-laget til VM i fjor sommer.
Sahraoui har primært bekledd venstrekanten hos Vålerenga, men han har også spilt tre-fire kamper i indreløperrollen. At 19-åringen er en utpreget offensiv spiller, hindrer ham ikke i å bidra defensivt, sier «Paco», som mener at den biten av spillet hans er undervurdert.
– Han bidrar veldig bra i forsvarsspill også. Vi snakket om det på samlingen sist: viktigheten internasjonalt av det å være en helhetsspiller, en som fungerer begge veier. Han har x-faktoren i angrepsspillet sitt, men han er bra defensivt også og har mange av ingrediensene som skal til for å bli en fullkommen helhetsspiller. Det eneste som mangler er vel bidrag på offensiv dødball i feltet, sier han.
For å kunne stemples som en komplett spiller må nok Sahraoui økte scoringssnittet sitt. I Eliteserien står han med to nettkjenninger i år.
– Det gjelder at x-faktoren hans øker enda litt og at han scorer flere mål. Det var gledelig å se at han fikk en scoring mot Brann. Han var på vinnerlaget i internkampen vi spilte på U19 også. Der scoret han ikke, det gjorde Oscar Aga (Grorud) og Kornelius Normann Hansen (Stabæk) med tre mål hver, men Osame hadde målgivende på noen av dem, forteller «Paco».

Likhetstrekk med Manchester City-legende

– Er det på kanten av journalisten å sammenligne han med en spiller som David Silva?
– David Silva er nok også en spiller som tidlig har opplevd å bli veid og funnet for lett, og er blitt skubbet bort av større spillere, men som har lært seg teknikker for hvordan bruke å sine styrker. Det er Sahraoui også i ferd med å gjøre på en veldig god måte, sier «Paco», som naturligvis håper å ha med norsk-marokkaneren på Norge framover.
– Da han ikke ble med oss i fjor, men fikk tilbudet fra Marokko om å være med på samlinger med deres U20-lag, så syntes jeg det var udelt positivt. Det har vært en god erfaring for ham å kjenne på et annet nivå internasjonalt. Den gangen fikk han kun matching for Vålerenga 2 og litt på G19-laget deres. Det var før han spilte kamper i Eliteserien.
Eliteserien
Munnhuggeri før derbyet: – Stas for VIF å komme på besøk til storebror
05/11/2021 PÅ 17:09
Eliteserien
Vil forhindre nye skandalescener: – Vi skal være synlige
04/11/2021 PÅ 16:05