VALLE (Eurosport.no):
Det var enorme forventninger til Kjartansson før comebacket, men islendingen innfridde dem og mer til. Før halvtimen var spilt hadde han dunket inn tre mål mot stakkars Brann.
Eliteserien
Null fyr i teltet: – Vi blir for feige
07/11/2021 PÅ 19:56
Det fikk hans tidligere trener fra suksess-sesongen i 2014, Kjetil Rekdal, til å etterlyse odds på Kjartansson som toppscorer denne sesongen, med henvisning til statistikken hans i Eliteserien: 28 mål på 30 kamper.
For ordens skyld: Amahl Pellegrino topper den listen med 17 fulltreffere på like mange kamper. Spiller Kjartansson alle de resterende, kan han maksimalt spille 14 seriekamper i løpet av høsten.
– Det med toppscorer var kanskje litt humoristisk ment, Rekdal?
– Joda. Samtidig er bare å se på snittet. Jeg tror det er realistisk at han kan komme opp på 15 mål på de kampene som er igjen. Nå har han servitører, og hvis han tar straffer i tillegg, er jeg ganske trygg på det.
– 15 mål på det antallet kamper er jo ganske ellevilt?
– Det er ikke ellevilt, det er egentlig ganske logisk. Han scorer mål på alle måter, og spiller på et bra lag i tillegg. Sist hadde han Ghayas Zahid som var utrolig viktig. Nå har han to stykker i Sahraoui og Dønnum. Jeg kjenner ham, jo, og jeg husker på treningene da han scoret fra alle mulige vinkler, sier han til Eurosport.

– Den klart beste spissen i Eliteserien

Ifølge Rekdal kunne han også fint scoret fem mål om han hadde satt de to andre gode sjansene sine søndag kveld. Eller til og med enda mer, om han hadde fått bli på banen hele kampen.
– Det er den klart beste spissen i Eliteserien. Nå er han mer erfaren også. Utrolig glupsk på å score mål. Og nå er han ikke i toppform ennå heller.
Den nåværende HamKam-treneren fulgte oppgjøret mot Brann med glede, og mintes tilbake til 2014-sesongen da Kjartansson banket inn 25 mål på 29 kamper.
– Er det den beste signeringen du har gjort?
– Ja, i hvert fall ut fra hvordan det ble. Jeg husker ham fra Island der, og han brukte vel litt tid på å satse skikkelig på fotball. Jeg husker hvor hardt han måtte trene den vinteren for å bli klar. Det gikk jo over all forventning.

Gode referanser

Nå håper han at Vålerenga kan beholde toppspissen over flere år, slik det også ser ut til.
– Jeg sendte melding til min gode venn Tor Olav Trøim og spøkte med at nå kan han selge Kjartansson for andre gang og tjene masse penger. Men jeg håper og tror han blir i flere år. Nå har han jo også vært ute og opplevd masse og sikkert tjent gode penger også.
Når han blir spurt om Rekdals påstand om 15 scoringer på sin nye vidunderspiss, trekker Dag-Eilev Fagermo på smilebåndet.
– Fortsetter vi å spille og fore ham, er han god nok til å score mange mål.
– Beste spissen i ligaen, mener Rekdal ...?
– Ja, det er ikke så rart det, for han fant ham jo, og fikk ham til å bli fantastisk. Jeg er glad jeg snakket med Kjetil før vi hentet Vidar, og fikk gode referanser av Kjetil.

Håper å holde det gående

Kjartansson selv forteller at han våknet opp med et smil om munnen, og gjentar at starten var enda bedre enn han hadde turt å håpe på. 30-åringen trekker på smilebåndet av tallet som serveres fra gamlesjefen.
– Det er et stort tall. Man kan snakke om odds og tall og slike ting, men det går raskt den andre veien også om det blir et par kamper der man ikke scorer. Jeg vil bare forsøke å holde momentum gående, jeg vil bare forsøke å fortsette slik. Hvis det går bra over tid, kan vi snakke om noe annet, men dette var bare første kampen, sier han og smiler.
Det gjør han også når han hører dommen fra Rekdal over spissene i Eliteserien.
– Det er en ære og jeg blir veldig glad hvis han mener det. Det er fint å høre det fra en god trener og tidligere god spiller som Kjetil. Han er en bra mann, sier Kjartansson med et ydmykt smil.
På programmet resten av kvelden: Se, nyte og lære av søndagens hat trick-fest på nytt sammen med sønnen.

Koste seg med hat trick-festen i reprise: – Slik skal du gjøre, sønn

Eliteserien
Munnhuggeri før derbyet: – Stas for VIF å komme på besøk til storebror
05/11/2021 PÅ 17:09
Eliteserien
Vil forhindre nye skandalescener: – Vi skal være synlige
04/11/2021 PÅ 16:05