23. februar kom den overraskende meldingen: Bodø/Glimt hadde besluttet å reise til Spania for å lade opp til den kommende sesongen, til tross for myndighetenes råd og anbefalinger om å unngå utenlandsreiser som ikke ble ansett som nødvendige.
Da hadde klubben allerede vært gjennom to karanteneperioder etter smitte i leiren hjemme i Bodø. I pressemeldingen skrev klubben at beslutningen ble tatt etter grundige vurderinger internt på styrenivå og i dialog med NFF, NTF og kommunale smittevernmyndigheter.
Eliteserien
Se høydepunktene: Tre kanonkuler da Tromsø slo KBK
14/08/2022 KLOKKEN 18:45
De presenterte en rekke smitteverntiltak som begrunnet daglig leder Frode Thomassens påstand til Eurosport: At det ville være tryggere i en boble i Spania enn å bli værende i Norge.
Laget reiste med charterfly, og transport til og fra flyplassen skjedde i innleide busser som utelukkende er til klubbens disposisjon under hele oppholdet. Bussjåføren måtte fremvise negativ test og bare være i Glimts kohort, og selskapet måtte forholde seg til UEFA-protokollen og desinfisere bussen.
Alle ansatte på hotellet måtte dokumentere negative tester og bære munnbind, og skal ha akseptert å møte alle gjeldende standarder i protokollen når det gjelder rengjøring av rom, vask av tøy, matlaging og service.
Hverken spillere eller trenere kan forlate hotellet eller treningsområdet, og lag og støtteapparat hos motstandere i treningskamper må ha avlagt negativ test i forkant.
Alle disse punktene og det omfattende opplegget førte til tommel opp fra smittevernansvarlig Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune.
De presiserte også at de ved retur til Norge vil imøtekomme og tilpasse seg alle regler og retningslinjer fra norske myndigheter når det kommer til karantene og testing.

Høie: – Betydelig risiko

Gjennom hele perioden har Bodø/Glimt måttet tåle mye kritikk for å ha reist utenlands, både sett opp mot smitte, men også med tanke på sportsånd og mangel på fair play.
Siden de reiste for om lag en måned siden, har mye skjedd her hjemme i Norge.
Åtte av 16 klubber i Eliteserien er for tiden rammet av koronatiltak som gjør at de ikke kan ha fellestreninger. Bodø/Glimt er i utgangspunktet en av dem, men har unngått konsekvensene ved å oppholde seg i Spania.
Og etter hvert som dagene går uten lettelser, har flere åpnet opp for å vurdere mulighetene om å reise utenlands. Det kan også bli en fellesløsning med en boble i utlandet, har administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball åpnet for.
– Blir det låst ned lenger, må man diskutere ulike løsninger. Men da må det skje i fellesskap. Da er et opplegg i utlandet en mulighet, men vi har ikke tenkt å gjøre det alene, har daglig leder i Lillestrøm Robert Lauritsen uttalt til NTB.
Til NTB onsdag, på spørsmål om det er greit å reise utenlands slik smitten er i Norge, svarer helseminister Bent Høie følgende:
– For noen idrettsutøvere er det et yrke det de gjør, men vi gir nå et veldig generelt råd om å unngå unødvendige reiser til utlandet. Så da må man gjøre en konkret vurdering. Man må være klar over at det innebærer betydelig risiko for smitte å reise i andre land. De fleste land har høyere smitte enn det vi har.

Fryktet scenario slo til

En gjennomgang Eurosport har gjort over den siste måneden, siden datoen Glimt meddelte at de hadde bestemt seg for å reise, viser imidlertid at det på de ukene har vært null smittetilfeller for Glimt og Molde på deres boble-opplegg i utlandet, mot 29 i lag som har oppholdt seg i Norge.
– Det spørsmålet til Høie kom vel som en følge av situasjonen vi står i akkurat nå, med en veldig høy smittesituasjon i Norge. Bodø er jo i total lockdown akkurat som i Viken. Så de scenarioene vi fryktet, har slått til, sier Frode Thomassen til Eurosport.
– Hva de andre gjør, tenker ikke vi på. Hver enkelt lag og klubb må gjøre sine vurderinger og ta sine valg. Det er viktig. Det er ingenting vi har gjort som strider mot regelverket, og vi har handlet i forståelse med egne smittevernmyndigheter i Bodø og står trygt i den beslutningen, legger han til.
– Så du vil ikke bruke disse tallene til å slå i bordet med at deres løsning var fornuftig?
– Nei, nei, nei. Nei, overhodet ikke, sier Thomassen.
Molde reiste til Spania for sine kommende Europa League-kamper 15. februar og returnerte ikke før etter returkampen mot Granada (i Ungarn) 18. mars.

Noen nøkkeldatoer:

23. januar: Glimt-spiller koronapositiv.
9. februar: Tre Glimt-spillere koronasmittet.
23. februar: Glimt melder at reiser til Spania.
15. mars: Syv Stabæk-spillere koronasmittet.
17. mars: To Vålerenga-spillere smittet.
17. mars: Oppdatert til 13 smittetilfeller i Stabæk.
19. mars: Mjøndalen-spiller testet positivt.
22. mars: Oppdatert til ni koronasmittede i Mjøndalen.
23. mars: Ytterligere ett smittetilfelle i Mjøndalen.
I tillegg har det vært smitte i to OBOS-klubber, der tre personer i Start og en i Grorud har vært smittet. Totalt blir det altså 29 tilfeller.

Boble i en gitt periode

Til VG onsdag ettermiddag kom kulturminister Abid Raja med meldingen som gir grønt lys for treningskamper fra midten av april, samt seriestart i begynnelsen av mai. Dette med forbehold om at smittesituasjonen i Norge tillater det om tre og en halv uke.
Samtidig må toppfotballen ta i bruk den forsterkede smittevernprotokollen som Norges Fotballforbund nylig har lansert for helsemyndighetene.
– Vi planlegger å komme hjem rundt 4. april. Vi er veldig glade for signalene i går, og at regjeringen så langt det er mulig, med de forbehold de må ta, gir i hvert fall et perspektiv på når vi kan komme i gang. Jeg tror alle ønsker det, sier Glimt-sjef Thomassen.
– Har dere endret opplegget nå etter beskjeden?
– Nei, vi har gjort om programmet ved to anledninger tidligere. I den siste runden har vi kommet ned på det. Det handler også om at det er et eller annet med å leve i en slik boble over tid. Man kan klare det en gitt tid, men folk har familie og folk de er glade i, og det er også en karantene i etterkant. Så vi kjenner på at det er en fornuftig løsning.
Forslaget om en eventuell boble i utlandet kom også fra Viking til Eurosport onsdag, så fremt det er en felles løsning alle klubbene er med på.
– Hva andre klubber tenker, må andre klubber svare på. Jeg vet ikke hva de tenker rundt det. Jeg tror alle ønsker å komme i gang med trening og kamper så fort som mulig, og jeg opplever at vi har en god dialog rundt det, også med NFF og NTF, sier Thomassen.
Eliteserien
Se høydepunktene: Jerv slo Lillestrøm etter omdiskutert straffespark
14/08/2022 KLOKKEN 18:44
Eliteserien
Se høydepunktene: Haugesund slo Aalesund etter enormt sjansesløseri
13/08/2022 KLOKKEN 16:33