SR BANK ARENA, STAVANGER (Eurosport.no)
– Nå må vi for f... våkne opp, dette holder ikke! kjefter Tommy Høiland på lagkameratene på «Viking Hvit» så det gjaller mellom stadionveggene.
Eliteserien
LSK-profilen tar pause fra fotballen: – Tabuet svinner hen
14 TIMER SIDEN

Sjokkåpning

Som spiss på det hvite laget har han, som resten av de tilstedeværende på SR Bank Arena i Stavanger, vært vitne til at slusene er blitt satt fullstendig på vidt gap i åpningsminuttene i internkampen, der Bjarte Lunde Aarsheim (blått) og Morten Jensen (hvitt) leder hvert sitt lag.
De to sidestilte trenerne hadde mer enn nok med å notere plusser, og flest minuser, på notatblokkene sine i starten av kampen. På Twitter lurte folk på om det var godt offensivt eller svakt defensivt spill som førte til tre mål omtrent før kampen var i gang.
– Det var vel en god mix, tenker jeg. Det var gått fire minutter og stillingen var 2-1, det var mye bra offensivt i starten, sier Lunde Aarsheim, og velger å se positivt på det.
– Det var første gang på veldig lenge at vi fikk spilt 11 mot 11 på stor bane, så det var stort utbytte bare der, mener Jensen – også han vender det gode kinnet til.

Flaue forsvarskjemper

Etter førsteomgang av kampen, som ble spilt over to x 30 minutter, var kaptein Viljar Vevatne ferdig for dagen, og satte seg opp på tribunen sammen med skadde Yann-Erik de Lanlay og Sondre Bjørshol.
Han var lettere flau over det han hadde vært med på, som forsvarssjef på hvitt lag. Det samme sier sjefen i det blå midtforsvaret, Runar Ullaland Hove.
– I dag så føler man vel at det var så som så. Du føler jo på det, når egentlig begge lagene gjør så mange feil, det ser ikke bra ut. Det var lenge siden sist, vi har ikke spilt 11 mot 11 siden februar, men de første fire minuttene... nei, det var strukturelle feil og folk var overalt. Men vi har god tid, sier midtstopper Hove til Eurosport.
Trener Jensen har forståelse for at midtstopperne hadde en flau smak i munnen av det som ble vist i starten av kampen, som riktignok roet seg litt og endte 3-3 etter 60 minutters spill.
– Det skjønner jeg godt, når det var to baklengsmål der så raskt. Forsvarsspillerne liker helst å holde nullen de første fire minuttene, tror jeg..., kommenterer Jensen tørt.

«Kampuke» i Jåttåvågen

Viking har tatt opp fem juniorspillere den siste uka for å få gjennomført en uke de kaller en «kampuke». Å ta inn juniorer i a-lagskohorten er mer kronglete og krevende enn vanlig, men nå var det på tide å få seg en gjennomkjøring på full bane for laget som ble nummer seks i fjorårets Eliteserie. Småskader på en del spillere i troppen har også gjort at de ikke har fått spilt 11 mot 11 slik trenerteamet har ønsket.
– Nå er vi i slutten av niende treningsuke uten en eneste treningskamp. Vi har kjørt ganske hardt, som har gjort at vi har litt smårusk. Når vi får opp en del juniorer får vi fordelt belastningen og satser på at denne uka gir oss godt utbytte, sier Aarsheim.
– Det er som å øve og øve på eksamen uten å vite når den er, det er frustrerende. Vi skulle gjerne likt å se elleve Viking-spillere mot et annet lag. Det er vanskelig å prikke inn den siste toppformen mot noe når du ikke vet hvor toppen er, sier Jensen.

Får ikke svarene de trenger

Den unge trenerduoen har fått en skjev inngang på sin første sesong som øverste ansvarlige for det som skjer på treningsfeltet til Viking.
– Største utfordringer er å ikke ha en dato, pluss at du vanligvis kan jobbe ut fra de svarene du får i treningskampene og de får du heller ikke nå. Men vi har nok å trene på og vi er i hvert fall et av de lagene som får lov til å trene med fullkontakt, sier Aarsheim.
– Hvilke forbedringspunkter tar dere med dere fra i dag?
– Hadde du spurt meg etter førsteomgangen hadde jeg sagt den defensive strukturen, men vi blandet lagene veldig og det var flere som aldri hadde spilt sammen tidligere. Et par av juniorene spilte ute av posisjon også, så det defensive bar nok litt preg av det, svarer Jensen.
De to ser ut til å ha beholdt humøret og en god tone seg i mellom, og beskriver kulturen og treningsiveren i gruppa som utmerket, men de er ikke i tvil om at det begynner å haste med å komme i gang.

Viking lojale til fellesskapet

Etter gårsdagens møte i Norsk Toppfotball (NTF) har flere klubber åpnet for å gjøre som Bodø/Glimt og sette seg på flyet sørover. Åtte av 16 klubber i Eliteserien er for tiden rammet av koronatiltak som gjør at de ikke kan ha fellestreninger.
Jensen og Lunde Aarsheim mener ingenting er endret for deres del, enn så lenge.
– Vi forholder oss til retningslinjene som gjelder, men vi er som alle klubber villige til å snu på steinene for å se på alternativer til hvordan vi kan komme i gang med jobben vår, sier Jensen.
– Hva betyr det å snu steiner i denne sammenhengen?
– Ikke noe mer enn at vi har lyst til å finne en løsning på hvordan vi kan komme i gang 2. mai. Vi må jo få et unntak fra resten av samfunnet og leve i en boble for å få det til, påpeker Aarsheim.
– Hvorfor ikke spille de fire første seriekampene i Spania, på Nou Camp i Barcelona og i Madrid? sier Jensen, halvt på spøk, før han følger opp:
– Det har jo vært diskutert og det var vel NBA som flyttet hele ligaen til en boble i en by, så det er ikke et usannsynlig scenario om det skulle dra ut, mener han.
– Men å ta en avgjørelse på egen hånd er ikke aktuelt for Viking?
– Nei, vi er avhengige av at det blir en felles løsning. Hver klubb får gjøre sine grep for å være klare til seriestart, men hvis du referer til Bodø/Glimt som gjorde det valget de gjorde fordi de skal ut og spille i Europa i år, så trenger vi motstandere for å spille treningskamper. Om vi kunne fått lag hit til Stavanger og levd i en boble eller om vi reiste til Østlandet og levde i en boble der, for eksempel, så kunne det vært noe, foreslår Aarsheim.

Kritiserer ikke Glimt

At blant andre Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo og Lillestrøms sportssjef Simon Mesfin høyrøstet har kritisert Glimt for sitt soloopplegg i Spania, har trenerne naturligvis registrert. Men de ønsker ikke å gjøre det samme.
– Det har vi ingen grunn til å gjøre. De har vær opportunistiske, de har økonomien til det og har gått opp den rette veien og fått godkjenningene de trengte, så da regner jeg med at det er stemplet og godkjent, sier Jensen.
Alt han og kollega Lunde Aarsheim ønsker er å også få spilt kamper, men enn så lenge er planen å gjøre det i solidaritet med de øvrige lagene i Eliteserien.
Sett denne?

Raja om Glimts utenlandstur: – De fleste er kloke

Eliteserien
Knutsen om det potensielle rekordkjøpet: – Jeg har lyst til å ta en prat med han
13/08/2022 KLOKKEN 08:11
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
08/08/2022 KLOKKEN 07:33