SKAGERAK ARENA (Eurosport):
På bildet, fra venstre: Elba Rashani, Kevin Egell-Johnsen, Josh Kitolano, John Kitolano, Filip Jørgensen, Sondre Rossbach, Markus Kaasa og Odin Bjørtuft.
Eliteserien
Klarer ikke forklare hva som skjedde: – Våknet og tenkte «er det virkelig sant?»
31/10/2021 PÅ 14:37
– At vi starter med åtte spillere som har spilt juniorfotball i klubben her, det er vi veldig stolte av. Telemarksmodellen lever i beste velgående den. Også var det et veldig ungt lag i tillegg, i og med at eldgamle Espen Ruud var ute med karantene, sier Jan Frode Nornes.
Odd-sjefen går rett i gang med bruken av begrepet «Telemarksmodellen» når Eurosport er på besøk torsdag, og gir ham mulighet til å reklamere litt for klubbfilosofien de er så stolte av i Skien.

Historiske tall

Og det er det all grunn til å være.
Startoppstillingen til Odd sist helg var den yngste i Eliteserien denne sesongen med 23 år 114 dager i snitt. Start mot Strømsgodset 17.juni er nest yngst med 23 år 131 dager i snitt. Og ikke bare det: Åtte av spillerne har bakgrunn fra lagets juniorlag.
Eurosport får dem oppstilt for fotografering på Skagerak arena etter trening med ivrig veiledning av Odds pressesjef Åmund Røsholt.
Det er eneste gang Odd har vært under 24 år i snitt denne sesongen, faktisk var oppstillingen den yngste Odd har hatt i Eliteserien siden opprykket i 1999, hårfint foran et par Arne Sandstø-lag i 2006, sier Eurosports tallorakel og kommentator Jørn Sundby.
– Jeg ble fortalt det av en journalist her nå, og det er veldig moro. Selvfølgelig er vi stolte av det. At det er tidenes yngste Odd-lag, i historien, en historie som er eldst i Norge med 126 år. Det er unikt, sier Nornes.

Bryr seg ikke om alder

Dag-Eilev Fagermo brukte sine tolv år i Skien til å proklamere hvor god han var til å gi unge, lokale spillere sjansen. Nornes hevder han ikke er like opptatt av fødselsdato, og selv om han visste at den bakre fireren mot Aalesund var nykomponert, var han ikke klar over at laget som helhet ble så ungt.
– Jeg visste ikke om det og tenker ikke alder. 18 eller 36 er samme for meg. Ruud og Steffen Hagen har vært «outstanding», og får spille fordi de fortjener det og er en del av det laget jeg mener er det beste til å vinne kampen.
Mot AaFK fikk Kevin Egell-Johnsen sin debut fra start i Eliteserien, etter å ha fått tre minutter i et innhopp mot Rosenborg uka før. Han erstattet suspenderte Ruud på høyreback. Men det var opprinnelig ikke planen. På siste økta før kampen ble nykommer Vladimir Rodic drillet på backen, men da spissen Robin Simovic ble skadet og ikke kunne være med, kom Egell-Johnsen inn i laget.

Høyreback i 100 gir Ruud trøbbel

Roddic ble skjøvet fram på kanten og Mushaga Bakenga fikk ikle seg favorittrollen i midten framme.
– Det var et av flere lag jeg hadde på blokka og så endte vi med et laget vi mente hadde best sjanse til å slå AaFK, sier Nornes, før han skryter av 20-åringen som grep sjansen med begge hender og noterte seg for både mål og målgivende.
– Kevin var strålende, det var moro for han og det var moro for oss. Kevin har hatt en brokete sesong med brudd i foten, tilbakeslag og han har jobba knallhardt. Valget falt på han fordi han kjenner backrollen og fordi han har vist på trening at han er klar for oppgaven.
Etter årevis uten reell konkurranse om høyrebackplassen sier han at 36 år gamle Ruud må begynne å se seg om på trening.
– Nå kommer han til å puste Espen Ruud i nakken og det trenger han, vi vil ha konkurranse på alle plassene.
Saken fortsetter under videoen:

Norge-trio med Odd-fortid: – Sier litt om at det jobbes godt her

Nordkvelles framtid uviss

Tidligere har det vært klubbveteran Fredrik Nordkvelle som har tatt høyrebacken når Ruud har vært ute. Det ser det nå ut til å være slutt på, og med kontrakt kun ut året og minimalt med kamper fra start i 2020, kan det være duket for en avskjed med midtbaneveteranen etter sesongen.
– Fredriks mentalitet er helt enorm. Den første som går bort til Kevin når han får beskjed om at han skal spille og bygger ham opp er «Kvelle». Det er kulturen vi har her. Jeg ser han jo på trening hver dag, og ser jo at han er god nok i massevis til å spille i Eliteserien. Så jeg får litt vondt i hjertet da, men det er bare 11 som kan starte av gangen og han konkurrerer mot spillere som har vært veldig gode i år.
– Kvelle hadde fortjent mer spilletid, men det er flere med ham som hadde fortjent det, sier Nornes.
Sunnmøringen Vebjørn Hoff måtte tre ned i forsvar på Color Line stadion grunnet fraværene til både Hagen og langtidsskadete Fredrik Semb Berge, som nå er tilbake å se med ball på Odds treningsfelt.

Talentfulle stoppere til ettertanke

Det til tross for at klubben hentet den rutinerte 31-åringen Rasmus Minor Petersen på siste kveld av overgangsvinduet for klubbløse spillere. Den høyreiste stopperen fikk ikke tilslaget.
– Det var kun Odin som stod igjen i fireren som har spilt jevnt og trutt, så det var litt for relasjoner og samhandling. Det er ålreit å kunne navnet på sidemannen sin. Men Rasmus blir bedre dag for dag, jeg er ikke noe redd for å bruke ham, sier Nornes.
Hva så med den talentfulle stopperduoen Bjørn Mæland og Eirik Asante, begge 19 år gamle? Prestasjonen til Egell-Johnsen ga Nornes en a-ha-opplevelse, innrømmer han.
– Det er en påminnelse jeg får når jeg ser hvordan Kevin løser rollen sin mot Aalesund i sin første kamp fra start. Jeg ble glad på ungguttas vegne at Kevin gjorde det så bra, de er nok nærmere 11ern og mer modne enn..., sier Odd-sjefen og drar på det.
– De er nok nærere å spille Eliteserien enn jeg av og til tror, vedgår han.
– Så det kan bli flere unggutter for Odd framover og fra 2021?
– Ja. Du skal gjøre deg fortjent til å spille, først og fremst. Men jeg må også kanskje bli tøffere til å stå med dem, det er et valg jeg må gjøre som trener, men vi får ikke sett hvor gode de er før de får sjansen utpå her, så jeg må kanskje bli tøffere.
For som jeg har sagt til Bjørn og Eirik, at bare fortsett å jobbe, dere kommer til å bli gode nok, det er jeg hellig overbevist om.
Fikk du med deg denne varianten?

Ble stresset av overgangsmas – ante ikke at det var Deadline Day

Eliteserien
Ny sterk Rosenborg-seier: – Se på Åge Hareide. Han lukter gull!
19/09/2021 PÅ 18:04
Eliteserien
Brennhet Lehne Olsen: Dette har ikke LSK klart siden 2006 og Rösler
18/09/2021 PÅ 17:57