Populære sporter
All sport
Vis alt

Jönssons enorme utfordring: Å etablere Stabæk nå er en større prestasjon enn gullet

Joacim Jonsson

Oppdatert 14/06/2019 klokken 10:22 GMT+2

Janne Jönsson er ansatt som ny Stabæk-trener, og oppgaven er enorm denne gangen.

Jan Jönsson

Foto: Scanpix

Jönssons navn står skrevet med gullskrift i klubben etter den massive oppturen med opprykk og seriegull, i hans forrige periode som Stabæk-trener.
Denne gang finnes det ingen ressurser, og forutsetningene er helt annerledes. Han har skrevet en avtale ut sesongen, men lykkes han, tilsier alt at den forlenges.
Jeg mener også at hvis han klarer å etablere Stabæk i Eliteserien i sin periode, er det både en større prestasjon enn sist, men ikke minst betydelig viktigere.
Det blir ofte snakket om at Ranheim klarer seg med ekstremt små ressurser, noe som også er riktig, men spørsmålet er om ikke Stabæks prestasjoner de siste sesongene er vel så gode. Etter Telenor Arenas fall har forutsetningene endret seg totalt i Bærums-klubben.
Budsjettet sank vel mer eller mindre på en natt fra 85 millioner til ca. 25-30 millioner. Fra å ha vært en av de ledende klubbene, med skyhøye lønninger, er de nå virkelig nede på grasrota, med et av de aller laveste lønnsbudsjettene i Eliteserien.
Nadderud Stadion er seriens mest umoderne arena. Den er kommunalt eid og gjør at klubben nesten ikke kan generere noen inntekter via den. Strengt tatt er Stabæk per dags dato et luftslott som lever på lånt tid.
Det finnes dog et lys i tunnelen. I 2022 skal et flunkende nytt stadion stå ferdig i Bærum. Det er vedtatt, godkjent og finansiert av kommunen. Komplett med lokaler som vil gi Stabæk faste inntekter. Skoleleie, eldresenter, butikker og treningssenter. Hospitality-fasiliteter som gir muligheter å øke sponsorinntektene radikalt. En helt annen tiltrekningskraft til et rikt næringsliv.
Det finnes ingen grunn til at ikke Stabæk skal kunne etablere seg helt i toppen av norsk fotball og utfordre de store klubbene igjen. Det bor 350.000 i Oslo vest som er klubbens nedslagsfelt. Man har et velfungerende akademi som trekker de beste unge spillerne.
Det er bare en liten hake: Det er fortsatt tre sesonger til 2022, og et nedrykk kan få fatale konsekvenser. Janne Jönssons oppgave er formidabel, og han bør sove svært dårlig om nettene. Det er en klubbs fremtid som står på spill. Rykker de ned, tror jeg luftslottet kan fortsette nedover i divisjonene.
4,7 mil nordvest ligger en klubb som heter Hønefoss. Alle vet hvordan det gått for dem.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame