• Hvem får siste plass i Eliteserien: Se Lillestrøm - Start onsdag kl. 19.00 på Eurosport Player, Dplay og Eurosport Norge. Sikre deg tilgang her!
Plassering 2019 - 3
Nøkkelperson
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Mikael Dorsin går fra agentselskapet Northern Sky til RBK som sportslig leder. I bunn og grunn bør dette være en solid forsterkning til RBK. Dorsin var populær som spiller, har stort nettverk etter jobben sin som agent og er i tillegg meget godt likt i Trondheim. Og så er det som alltid noen spørsmålstegn: Får Dorsin de fullmakter en sportslig leder bør ha, eller er det slik at Horneland skal diktere hvilke spillere RBK skal hente? Et legitimt og viktig spørsmål. Skal Dorsin inn bør han ikke bli papirflytter, men en som får muligheten å bygge opp en ny stall. Trekker Ivar Koteng, RBKs karismatiske styreleder, seg litt tilbake nå? For i sannhetens navn skal det ikke være slik at en styreleder er den som skal fronte klubben. Strengt tatt så ser jeg nesten aldri at en styreleder er så aktiv, og det er ikke noe annet enn et sykdomstegn at en styreleder må være så «hands on». Klarer Dorsin å skille sin relasjon og kameratskap til sin tidligere arbeidsgiver, når han skal ut på markedet og hente spillere? Får vi rettet ut disse spørsmålstegnene til et utropstegn, bør vi ha en sportslig leder som passer perfekt for denne rollen.
Troppsituasjon
Dorsin får en solid jobb med å forme RBK. Det er flere hull i dagens stall, og skal RBK ta opp jakten på Molde, må disse hullene fylles. De Lanlays avtale går ut og den vil ikke bli fornyet. Samme skjebne mistenker jeg David Akintola lider, når hans låneavtale går ut. Bjørn Maars Johnsen returnerer tilbake til nederlandsk fotball. Det er mange alternativ på midtbanen, men også mange spørsmålstegn. Denic og Lundemo blir aldri det ankeret RBK ønsker. Trondsen og Konradsen har vært skadeutsatte, men er gode nok hvis de er friske. Mike Jensen har vært en av Eliteseriens aller beste i en årrekke, men trenden virker være på vei nedover. Kristoffer Zachariassen er en solid forsterkning, men det trengs flere og i en optimal situasjon snakker vi om en hel sentrallinje. I tillegg er det syltynt med dekningen bakover på banen.
Trenersituasjon
Eirik Horneland klarte med litt hjelp i siste serierunde og ta laget til den livsviktige tredjeplassen, som innebar muligheten for europaspill også i 2020. Jeg er mistenker at Even Hovlands scoring var den som reddet jobben for Horneland. For uten europamulighet ville det vært beintøft å gått på ytterligere et år. Men en ting er sikkert, og det er at sjefen er under et stort press. Han har til nå ikke håndtert oppgaven med å ta RBK videre, og spillemessig har de hatt et svært dårlig år. Hans situasjon er flittig diskutert og han er på vei til å miste tilliten hos klubbens supportere. Det er et illevarslende tegn. RBK må allerede når treningskampene starter fremstå som noe helt annet enn hva de gjorde i 2020. Ser vi ikke rask spillemessig forbedring i Trondheim tror jeg ikke Horneland blir gammel i sjefsstolen.
Økonomi
Økonomien var et spørsmålstegn i 2019, men Europa-spill reddet sesongen. Trønderne bader ikke i penger, men de lider heller ingen nød. De viste muskler da de hentet Zachariassen fra Sarpsborg for i underkant av tosifret antall millioner. Det finnes fortsatt midler til å forsterke, og jeg vil tro det kommer til å bli lagt inn bud på blant annet Runar Espejord. Som vanlig vil det være viktig å nå Europa for RBK.
Keepere
Julian Faye Lund er tilbake etter utlån til Mjøndalen. Han skal spille andrefiolin bak den ubestridte ener, André Hansen. Fjorårets nr. 2, Arild Østbø, har signert for Viking. Så lenge man har André Hansen i stallen kan man si seg svært godt fornøyd.
Forsvar
En lagdel med svært få alternativer i 2019 får tilbake Erlend Dahl Reitan fra Glimt. Han går inn og konkurrerer med Hedenstad om høyrebacken. På motsatt side har man kun Birger Meling og han vil jeg tro selges i dette vinduet, da han kun har ett år igjen av avtalen. Da har man et delikat problem på der. På stopperplassen tar en aldrende, men god, Reginiussen en sesong til. Even Hovland og Gustav Valsvik har avtale ytterligere et par sesonger. Det er nærliggende å tro at RBK ønsker å oppgradere og fornye seg i den posisjonen. Serbecic og Ogbu har vært på utlån denne sesongen, det er mest trolig at Serbecic er mannen av de to man ønsker tilbake.
Midtbane
Signeringen av Kristoffer Zachariassen er bunnsolid, han vil heve midtbanen. De sliter fortsatt med å finne den sentrale midtbanespilleren. Posisjonen har vært «ledig» siden Ole Selnæs forlot trønderne. Marius Lundemo har spilt der denne sesongen, men hans avtale går ut til sommeren og jeg mistenker RBK for å sikte høyere på den posisjonen. Den rollen vil være en prioritet i vinterens vindu. Det finnes godt med indreløpere. Nevnte Zachariassen, Trondsen, Jensen, Åsen og Konradsen. I tillegg vaker ungguttene Tagseth og Johnsen i bakhånd. Spørsmålet er om vi ikke kommer til å få se at RBK aktivt prøver å selge minimum en av de erfarne indreløperne som allerede finnes i klubben.
Angrep
David Akintolas låneavtale løper ut, og det er meget tvilsomt om RBK kjøper ham. De Lanlays avtale blir heller ikke fornyet. Jonathan Levi kommer tilbake etter at leieavtalen med Elfsborg løper ut. Svensken var inn og ut av middelhavsfareren, og jeg har vanskelig for å se at han skal spille en stor rolle hos Horneland. Samuel Adegbenro er en klassespiller og en av seriens aller beste i sin posisjon. Emil Konradsen Ceide har signert ny avtale og han har det som kreves for å bli en ny RBK-yndling. På spissplass returnerer Maars Johnsen til Nederland etter nyttår. Jeg ble litt overrasket at RBK signerte ny avtale med Erik Botheim, da man allerede har Aleksander Søderlund på kontrakt, og at de i tillegg garantert skal ha inn en ny spiss. Det vil bety at enten er Søderlunds dager talte, eller så man leie ut Botheim før sesongstart. For å gå inn i en ny sesong med tre midtspisser, når man har sagt at stallen skal slankes, har jeg null tro på.
Andreas Helmersen er også på kontrakt ut 2020, men her er det usikkert etter alle skadene. Og så er det gåten Helland da. Den populære trønderen har til tider vært i fryseboksen hos Horneland og spørsmålet er om det finnes noen fremtid i RBK med Horneland ved roret. Jeg er usikker, men samtidig trygg på at han vil gjøre et forsøk under oppkjøringen i 2020. Her må en spiss være første prioritet, men også en kant bør inn.
Realistiske signeringer
Birk Risa. Forsvinner Birger Meling, noe som er trolig, mistenker jeg at Birk Risa er nestemann inn portene på Lerkendal. Risa har en solid sesong bak seg og har tidligere også vært linket til RBK
Drømmesignering
Runar Espejord må være den optimale forsterkningen for dette laget. RBK kan også konkurrere med Heerenveen på lønn. Han har alle attributtene som RBK søker i den rollen. Her mener jeg de bør gjøre et ordentlig forsøk. Fin alder også.
Markus Henriksen. Kanskje den første oppgaven for Dorsin blir operasjon overtalelse av sin gamle lagkamerat Markus Henriksen. Etter et halvt år i kulda må Henriksen finne seg ny klubbadresse. Trolig vil han ta et utenlandseventyr til, men hjertet til RBK er stort og han hadde naturligvis vært en drømmesignering for klubben.
Prognose 2020
Fortsatt mye usikkert rundt RBK foran den kommende sesongen, men det har blåst litt positive vinder den siste tiden. Zachariassen er en knallsignering og Dorsin er et populært valg av sportslig leder i Trondheim. Jeg vil fortsatt se et par solide signeringer før jeg mener de kan ta opp kampen om gullet med Molde.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03