• Hvem får siste plass i Eliteserien: Se Lillestrøm - Start onsdag kl. 19.00 på Eurosport Player, Dplay og Eurosport Norge. Sikre deg tilgang her!
Plassering 2019 - 5
Nøkkelperson
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 KLOKKEN 14:14
Er vel umulig å komme vekk fra Bjarne Berntsen her, og jeg mistenker han går inn i en sportsdirektørrolle eller scoutingrolle når han er ferdig som hovedtrener. Til videre får han dog ha flere hatter på seg i oppkjøringen, og det er fullt mulig takket være et godt team rundt seg. Berntsen har gjort det aller meste riktig de to siste årene og det er vel ingen grunn til å tro at han skal begynne å famle i 2020.
Troppsituasjon
Troppen er ung, lokal og relativt billig, men fremfor alt det aller viktigste; den er god. Viking ser bra ut på papiret foran 2020, hvis de da ikke blir kjøpt i stykker, etter et fantastisk 2019. Jeg tror personlig ikke det, men at de får beholde dem fleste spillerne. Får de inn en forsterkning i hver lagdel, kanskje to i det fremste leddet, der spissplassen er den aller viktigste, da kan de se seg fornøyde foran neste sesong.
Trenersituasjon
Bjarne Berntsen, mannen med gullbuksene. Alt han har tatt i denne sesong har blitt til gull. Fra nyopprykket til en sterk 5. plass i serien, som ble kronet med cupgull søndag. Laget har i tillegg spilt en underholdende fotball og sjarmert de fleste nøytrale tilskuerne denne sesongen. Mannen sitter naturligvis meget sikkert og vil stå med gullskrift i historiebøkene hos Stavanger-klubben. For en revansje han har tatt på alle som hadde regnet ham bort fra toppfotballen. Naturligvis har han også hatt en fantastisk støtte av sine assistenter Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen, som også skal ha sin del av æren. Spørsmålet er om Bjarne virkelig skal klare å toppe denne sesongen.
Økonomi
Viking er ingen rik klubb etter alle stunt i starten av 2000-tallet, men den er solid og penger fra emisjonen er fortsatt ikke brukt opp. Cup-gull og Europa neste år hjelper naturligvis også. Viking bør være et godt produkt å selge inn hos byens næringsliv. Mange unge, lokale og fremadstormende spillere.
(Artikkelen fortsetter under):
Keepere
Iven Austbø er en av sesongens store overraskelser. Utregnet og sett på som lagets svakeste ledd. Det har han vist seg å ikke være. Iven har vært bunnsolid hele sesongen. Han og keepertrener Kurt Hegre skal ha sin del av æren for suksessen. Ved siden av seg neste sesong får han lokale Arild Østbø. Det vil bli en helt jevn keeperkamp i Stavanger.
Forsvar
Et forsvar jeg trodde skulle få store problemer denne sesongen, spesielt etter at Andresson forsvant med skade, men Vevatne og Hove har vært bunnsolide på stopperplassen. Flankert med to moderne backer i Bjørshol og Pereira har det vist seg å være en lagdel som holder mål og vel så det. Neste sesong får man tilbake Axel Andresson fra skade, og i tillegg finnes Tord Salte i bakhånd. Det er litt tynnere på backene bak Pereira og Bjørshol. Rolf Daniel Vikstøls avtale går ut og spørsmålet er om han får en ny kontrakt. Uansett bør det inn en back hos Viking.
Midtbane
Har vært briljant denne sesongen, og Kristoffer Løkberg var en vitamininnsprøyting da han kom i august. Her finnes det mange gode alternativer på indreløperplassene og der trengs det ikke å forsterkes, under forutsetning at samtlige blir. Thorstvedt, Furdal, Torsteinbø og Ibrahimaj har alle vært lysende denne sesongen. På den sentrale midtbanen går låneperioden for Samuel Fridjonsson ut, og det vil bli et økonomisk spørsmål om han løses ut fra avtalen med Vålerenga. Forsvinner han, noe som er trolig, bør det hentes inn et alternativ til sentralt på midtbanen. Viking-legende André Danielsen takker for seg etter denne sesongen og går inn i en annen jobb i Viking-systemet.
(Artikkelen fortsetter under):
Angrep
Denne lagdelen er det en del spørsmålstegn rundt, spesielt spissplassen. Innlånte Benjamin Källmans avtale går ut. Han har vist stigende form, men spørsmålet er om det er nok til at han løses ut. Jeg tror ikke det. Tommy Høilands avtale går ut midtveis i 2020. Den må reforhandles nå hvis Viking ønsker ha han med videre, noe jeg tror de vil. Her må det uansett inn en spiss til av kvalitet. Ibrahimaj har spilt både kant og indreløper denne sesongen. Som back-up til ham i høst har det evige talentet Zymer Bytyqi operert. Jeg har ikke gitt han opp ennå, og det tror jeg heller ikke Viking har. Kaptein Tripic er selvskreven på den andre kanten og har også signert en ny og lengre kontrakt. Men Viking skal ikke føle seg helt sikre her. Tripic har vært enorm i 2019 og kan bli solgt. Da har klubben et delikat problem. Å erstatte ham blir ikke enkelt. Even Østensen vil agere back-up også i 2020. Jostein Ekeland har fått lite spilletid og jeg mistenker han forsvinner til Sandnes Ulf, Arendal eller noe lignende. Veien opp og frem, er lang for ham.
Realistiske signeringer
Jon-Helge Tveita. Viking trenger et alternativ til på høyrebacken og lokale Tveitas avtale med Sarpsborg går ut ved årsskiftet. Han har sagt at han en gang i fremtiden kan tenke seg å spille for Viking, spørsmålet er om tidspunktet er det riktige for ham nå. Jeg vil tro at Viking hører av seg i hvert fall.
Drømmesignering
Thomas Lehne Olsen. Akkurat som for Sarpsborg 08 så mener jeg Lehne Olsen er den perfekt midtspissen for Viking. Med det offensive artilleri Viking har og herlige kantspillet, så scorer en spiss som Lehne Olsen 15 mål.
Veton Berisha. Har ikke hatt noen stor sesong i Brann, men jeg er sikker på at Bjarne Berntsen hadde stått med åpne armer og tatt ham imot. Kanskje er det også det Veton trenger. Å komme tilbake til egen by og klubb og få en restart på karrieren. Koster en del kroner, men når slike prospekt «plopper» opp pleier næringslivet å bidra, spesielt når de er i seiersrus.
Prognose 2020
Det går ikke å si noe annet enn at det ser lyst ut for siddisene. Laget har nettopp vunnet NM og skal spille i Europa i 2020. Viking er bygd opp på unge rogalendinger og har i tillegg en lokal gjeng i trenerteamet. SR Bank Arena har Viking fylt opp et par ganger under inneværende sesong, og de blåe er på vei å vinne tilbake tilliten hos folket i byen etter mange magre år med mye pengebruk. Det trengs selvsagt å gjøre en stor jobb foran 2020, og det er ikke enkelt å gjenskape denne sesongen, men himmelen ser blå ut i Stavanger om dagen.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 KLOKKEN 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 KLOKKEN 10:03