– Det at det har gått tid, og går en del tid til, gjør at vi må se på flere scenarioer. Hvis tilskuere på tribunen betyr en ytterliggere utsettelse, så det blir noe av det vi må diskutere.
Det sier Norsk Toppfotballs styreleder Cato Haug til Eurosport tirsdag.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14

Ny strategi

Like før påskeferien kom nye retningslinjer fra myndighetene for idrett og kulturliv, som gjorde at Eliteseriens foreløpige oppstartdato helga 23-24. mai kunne skrinlegges. De betyr også at det blir minst to og en halv måned utsettelse fra opprinnelig startdato 4. april, sannsynligvis mer.
– Vi får ikke begynne med noe organisert idrett før etter 15. juni, så får vi se hva som kommer av ny informasjon første uka i mai. Jeg tror hele organisasjonen (NTF, NFF, klubbene) ivrer etter å sette en realistisk dato for oppstart. Så skjønner også vi at det er fryktelig vanskelig for myndighetene å si noe mer konkret foreløpig, sier Haug.
– Er det en endring blant dine medlemsklubber i retning i at man vil komme i gang så fort som mulig, at det er viktigere enn å ha publikum på plass?
– Jeg skal være forsiktig med å formulere meg rundt det. Men det scenarioet har ikke vært til stede tidligere, men er et alternativ nå. Vi spiller for dem som kommer og ser på, og det er fortsatt grunntanken, men hvis alternativet er å ikke få spille fotball så må vi se på det. Det må naturligvis konsekvensanalyseres også.
– Klokka tikker, det er et faktum. Og i lys av det faktum må vi se på hva som er de realistiske scenarioene.

Mer offensiv innstilling

Dette er nye takter fra NTF, som tidligere har vært tydelige på at man vil strekke seg lengst mulig for å ha publikum på plass ved oppstart. Med utspillet fra regjeringen like før påskehøytiden gjør toppklubbene en kursendring, forteller den nyinnsatte styrelederen.
– Nå skal vi bruke tida fram til myndighetenes neste, store redegjørelse med å jobbe proaktivt godt med ulike scenarioer. Vi kan ikke bare sitte og vente på hva som blir neste utspill fra helsemyndighetene. Ikke at vi ikke skal lytte til dem, men vi bør være enda mer proaktive enn det vi har vært. Strategien til nå har vært å lytte til myndighetene med mål om ha publikum på tribunene når vi starter opp igjen, men det kan være vi må se på andre løsninger.
– Hva legger du i det å være mer proaktive?
– I det så legger jeg at vi kommer til helsemyndighetene med mulige løsninger og ikke venter på nye retningslinjer fra måned til måned.
– Jeg tror vi må sette oss selv enda mer i førersetet og diskutere konkrete løsninger, det gjelder både seriestart og økonomien i dette. Det er mange som har det mye verre enn oss, men fotballen er en bransje med en betydelig omsetning og antall ansatte, og er en bransje som betyr mye for mange hva gjelder mental helse. Det kan hende vi har kommet litt for langt ned på prioriteringslista.

Ulike løsninger skal diskuteres

Haug vil ikke gå inn på hvordan man ser for seg å få i gang Eliteserien og OBOS-ligaen, og samtidig respektere myndighetenes oppfordringer om å unngå unødvendig reising.
– Kan kampene spilles landet rundt uten publikum? Eller kan det være aktuelt med bare østlandskamper og innlosjere spillere på hoteller, som et slags mesterskap?
– Jeg har ikke lyst til å gå inn på ulike løsninger. Vi kommer til å snu alle steiner og se på alle mulige løsninger, uten å fremheve noen spesielt. Men utgangspunktet er å gjøre dette så likt som mulig som vi er vant til, sier Haug.
Samtidig vet Eurosport at det ligger an til en omrokkering av hele terminlista, altså at man setter opp alle rundene på nytt når man vet når man kan komme i gang og hvilke datoer som er tilgjengelig for spill. Fram til nå har planen vært å starte fra 23. mai, og flette inn de utsatte rundene der det passer.
– Terminlista blir også en del av totaldiskusjonen jeg nevner nå. Det er også litt forskjell på OBOS- og Eliteserien her, med de fire lagene som skal ut i Europa, samt de internasjonale datoene vi må forholde oss til i høst. Ingenting er jo sikkert med datoer, men sannsynligvis blir det en ordinær E-cupkvalik i løpet av høsten. Vi må ta høyde for at det ikke blir endret, forklarer Haug.
– Når kommer det noe konkret ut av denne nye, proaktive tilnærmingen du skisserer?
– I praksis tror jeg ikke det kommer en løsning før myndighetene kommer med sitt neste utspill første uka i mai. I all hovedsak er det en forskyvning, og ikke en avlysning. Det man gleder seg til, det kommer, sier en positiv Haug.

Bolly om knallhardt treningsregime i Greuther Fürth: – Var ekstremt

Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03
Eliteserien
Frykter dramatiske ringvirkninger på sikt: – Ganske sikker på at noen klubber går overende
11/04/2020 PÅ 11:14