Populære sporter
All sport
Vis alt

Frykter dramatiske ringvirkninger på sikt: – Ganske sikker på at noen klubber går overende

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 11/04/2020 klokken 13:14 GMT+2

Korona-krisen gjør at hele verden går en usikker fremtid i møte. Ser man til idretten, blir konsekvensene større for hver dag. Kjetil Rekdal maler et dystert bilde av en eventuell langvarig effekt.

Kjetil Rekdal

Foto: Eurosport

Det begynte egentlig med en prat om den ventede forlengelsen av Eirik Hornelands kontrakt. Med en opsjon på ett år til, velger mest sannsynlig Rosenborg å benytte seg av den. Logisk, også med tanke på situasjonen omkring korona-viruset som gjør alt usikkert, mener eksperten.
– FIFA mente kontrakter som går ut denne sesongen bør forlenges til etter den er avsluttet. Da blir det sikkert nytt baluba, med noen som mener dette og andre som mener noe annet, akkurat som med diskusjonene rundt permitteringer og om du kan skifte jobb og alt dette, sier Rekdal.
– For eksempel var klubbene tidlig ute med å sette press på spillere for at de ikke skal bytte klubb. Men vi får nå se da, hvor sterk den lojaliteten er hvis vi snur på det hodet. Den trusselpropagandaen var ganske sterk og de manet til lojalitet, men hvis dette forlenges får vi se hvilke klubber som bare re-signerer alle spillere på utgående kontrakt som hadde forsvunnet ut. Det blir et moralsk dilemma for alle uansett, mener Eurosport-eksperten og er med det over på en mer generell vurdering.
Han mener at ikke engang de synske kan hjelpe oss med spådommer for hvordan dette kommer til å se ut i fremtiden. Men den tidligere landslagshelten ser en dystrere tid jo lenger alt settes på vent.
– Det vil nok komme nye etterdønninger. Det finansielle i klubber blir jo skadelidende, for dette tærer på. Da tenker jeg ikke bare på Norge, men i alle land.

Tre punkter

Rekdal peker på flere punkter som kan føre til en økonomisk svikt, også på lengre sikt, selv om det blir oppstart. Både slik det er nå, og på to av de viktigste inntektskildene.
  • Lønnsnivået kommer nok til å bli presset ned. En ting er når man er permittert, men når vi begynner på igjen og videre, har vi neppe samme inntekter. Da kan man ikke ha samme lønnsbudsjett, så man må gjennom noen runder med lønnskutt, tenker jeg.
  • En av de viktigste inntektene for mange norske klubber, er spillersalg. Man kan ikke budsjettere med det uansett, men å få solgt spillere blir nok ikke så lett. Hvis klubbene ikke har penger, blir det mindre av det. Summene vil i hvert fall få seg en knekk.
  • Sponsing er annen. Der kan vi vel med ganske stor logisk vurdering innse at det kommer til å reduseres, på grunn av at også næringslivet får det ganske tøft her. Jeg har mine bekymringer for hvordan dette blir.
Likevel peker han også på ett område som kanskje kan få et oppsving, i hvert fall for en periode. Seriestarten er nok en gang utsatt, nå med 15. juni som tidligste dato.
Det er lov å håpe at den langvarige utsettelsen kan - dersom det i det hele tatt blir noe spill - føre til at flere ønsker å dra på kamp.
– Det er ikke sikkert, men det kan hende det tar seg opp litt med publikum. Samtidig er det såpass lite, at for eksempel 1000 mer i snitt for noen klubb nesten er ingenting. Da er det kanskje snakk om halvannen million mer i budsjett i året. Du må ha enorme økninger hvis du skal overgå de andre områdene. Mister de mye på spillersalg og sponsing sitter de litt i saksa.

Redningsplanke?

Den tidligere Tyskland-proffen viser til rapporter blant annet fra sitt gamle hjemland.
– Jeg så at i Tyskland er det 13 klubber som er truet med konkurs hvis det vedvarer. Burnley i Premier League sa vel at de klarer seg til august, men da er det stopp. Så det er tøffe tak, sier Rekdal, og utdyper:
– Jeg er ganske sikker på at noen klubber går overende, hvis dette varer lenge og uten at de får hjelp. Kanskje ikke i Norge, men jeg tror det er mange som sover dårlig nå, det ville i hvert fall jeg gjort om jeg var i en klubb. Man skal balansere på en stram line for å få budsjettet i havn. Men det finnes noen redningsplanker, kanskje, som må slå inn.
– Du tror ikke det vil skje i Norge?
– Det vet jeg ikke. Jeg tror ikke vi skal ta noenting for gitt her. Det er ingen som ønsker det, og det kommer nok til å bli gjort ting som gjør at alle klarer å komme seg gjennom på et vis.

Rike ga til de fattige

Han tar et nytt eksempel fra Tyskland.
– Bayern München, Dortmund og Leipzig ga 20 millioner Euro som de fordelte til de andre klubbene, fordi de har tjent mer på Champions League. De ønsker jo ikke at Bundesliga skal forsvinne. Da Dortmund var nær konkurs i sin tid, lånte Bayern dem penger for at de skulle komme seg over kneika. De vil jo vinne Bundesliga, men vil også ha konkurranse og en sterk liga, sier Rekdal.
– Vi vil nok ikke få se slike ting i Norge. Men vi har regjeringen. Norge er jo en stolt sportsnasjon, og det er ikke bare fotballen som sliter. Ishockey er i kjempetrøbbel, håndball, friidrett, alt. Vi står foran noen helt vanvittige utfordringer for hver dag dette varer.
Foreløpig er altså 15. juni satt som ny potensiell dato for tidligste mulige seriestart. Ennå vet ingen når og om det eventuelt lar seg gjennomføre.
Med et tenkt scenario der det blir oppstart, mener Rekdal det blir heftig, men er gjennomførbart.
– Hva skjer med Europa League, Champions League og landskampene? Hvis du flytter dem, så klarer det. Men det spørs hvordan det går med andre nasjoner også, hvor mye må de ta igjen? Spania og Italia for eksempel er mye mer rammet enn andre, når snur det der? Det er vanskelig å vite.
picture

Stor kåring av tiårets Eliteserie-lag: – Lagerbäck hadde vridd seg om han hadde hørt dette

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame