OSLO (Eurosport.no): – Det er vanskelig å sammenligne, men han minner meg om André Bergdølmo i stilen, sier Leif Gunnar Smerud til Eurosport.no.
Birk Risa har vært fast inventar i U21-landslaget og ble igjen tatt ut i Leif Gunnar Smeruds tropp til landskampene mot Tyskland og Aserbajdsjan kommende uke.
Eliteserien
Dominerte etter kontroversielt rødt kort: – Det er risikoen ved å legge seg i feltet
11/05/2022 PÅ 18:53
20-åringen har denne høsten spilt back i Odd etter at Thomas Grøgaard forsvant til Brann og John Kitolano meldte overgang til Wolverhampton. I et intervju med Eurosport.no i september åpnet han opp for å satse i den posisjonen fremover.
– Jeg tenker at, hvis du presterer bra, er alt mulig. Jeg spilte en del vingback i Tyskland og det er mange klubber som kjenner til den rollen. Det har vært mye frem og tilbake det siste året med posisjoner. Nå håper jeg å etablere meg som back, men hvis jeg skal bli angrepsspiller igjen må det skje snart. Nå ser det bra ut som back og jeg koser meg der, sa Risa
Det er ord setter Smerud pris på.
– Jeg er glad for det. Jeg har sett på ham og brukt han mye som back. Han er en veldig anvendelig spiller, har et godt hode og en fin pasningsfot. Han kan spille flere roller, men jeg tror han er best som back, sier Smerud.
  • Lad opp til Eliteserie-runden med Fotball Direkte søndag fra klokken 17.00 på Eurosport Player
Se intervjuet med Risa om å spille venstreback. Saken fortsetter under videoen:
For Risa har ikke vært vond å be om å satse på back. Men Smerud påpeker at han er en back med mange offensive kvaliteter. Sist mot Aserbajdsjan ble det scoring på unggutten.
– Jeg har ikke trengt å dytte ham i den retningen. Han spiller stort sett der jeg ber han om å spille. Det har ikke vært noe problem.
– Bør han gå fra draktnummer ni til tre neste år?
– Jeg synes det kler ham å spille med nummer ni. Han er en offensiv back og det er ikke noe dumt å ha de egenskapene han har. Hos oss er han ofte i boksen også og er med helt der oppe. Sist scoret han vel mål også. For oss er det fint å ha en back med draktnummer ni.
Smerud mener derfor at Risa minner ham om Bergdølmo som spilte 63 landskamper, og spilte i klubber som Lillestrøm, Rosenborg, Ajaz, Borussia Dortmund, FC Købehavn og Strømsgodset.
– Han har ett godt hode, en god pasningsfot, er klok og er alltid veldig tilstede i det han gjør. Men han trenger å få vokst seg inn i den rollen. Han er en av de U21-landslagsspillerne som kan være med i neste kull også siden han er 98-modell, sier Smerud.
Sett denne ukens podcast?
Eliteserien
Klarer ikke forklare hva som skjedde: – Våknet og tenkte «er det virkelig sant?»
31/10/2021 PÅ 14:37
OBOS-ligaen
– Det er fryktelig vanskelig å si hva som skjer videre
20/10/2021 PÅ 11:51