VALLE (Eurosport.no):
Onsdag røk sesongens store gulrot for et Vålerenga-lag inne i en mørk tunnel. Sarpsborg 08 ble tre mål for sterke i semifinalen i cupen i Engas nye storstue på Valle.
Eliteserien
Nådeløs Fagermo da Sandefjord banket VIF: – Hårreisende det vi ser
12/09/2021 PÅ 18:00
Selv om Klanen duret og sang gjennom samfulle 90 minutter, måtte hjemmefansen til slutt konstantere at det ble nok en skuffende kveld. Og skuffende kvelder har det blitt mange av i det siste.
Foruten en cupopptur på Lerkendal i august, har det buttet imot for Ronny Deila og co. hver eneste uke. Fasiten er null Eliteserie-seirer siden den knusende derbyseieren mot Lillestrøm tilbake i juni.
For andre sesong på rad er Oslos største klubb for alvor med i nedrykksstriden når sesongen nærmer seg slitt klimaks. Denne gangen med enda litt dårligere poengfangst, enda litt dårligere målforskjell og enda litt større budsjett.
Vålerenga er nå inne i den lengste perioden uten seier i ligasammenheng siden 2009. Kompasset til hovedstadsklubben peker rett vest.
– Nå må vi bare få de poengene vi trenger, slik at vi unngår den dritten i nedrykksstriden i de siste kampene før slutt. Det er det eneste som kan stå i hodet på oss nå. Vi mistet bonusen, en cupfinale. Da er det bare å få de poengene vi trenger, sier en skuffet Vålerenga-kaptein Christian Grindheim til Eurosport.no, mens Geir Bakke står like ved siden av i presseområdet og gliser fra øre til øre.
Kontrastene i de to ansiktene kunne knapt vært større. En fotballtrener som jakter medalje og cupfinale på den ene siden, og en dreven, rutinert, men også nesten uttrykksløs VIF-kaptein to meter unna.
– Vi må begynne å vinne fotballkamper igjen. Vi har vunnet en kamp av de siste åtte, det holder ikke. Vi må få litt selvtillit inn igjen i laget, sier Grindheim, før han forsøker å resonnere frem til hvor den selvtilliten skal komme fra.
– Vi må slutte å slippe inn mål før det er gått 20 minutter hver kamp. Jeg tror det kan være greit å begynne der – og gjerne scoret det første målet, sier han.
Vålerenga bærer de fleste kjennetegn for et lag i motgang. Minuttet før Krepin Diatta tuppet inn 1–0, hadde Henrik Kjelsrud Johansen alle tiders mulighet til å sende Valle til himmels. Minuttet etter 1–0 kunne (og kanskje burde) bortelaget vært redusert til 10 mann. I stedet ble det bom av Kjelsrud Johansen, scoring av Diatta og bare gult kort til samme mann da han feide Grindheim over ende med en voldsom takling.
– Det har litt med flyt og litt med ferdigheter å gjøre, sier Deila til Eurosport.no, før han fortsetter:
– Vi har ting i spillet vårt som vi må utvikle og som ikke er bra nok også. Relasjonsmessig har vi fire nye spillere på topp sammenlignet med hva vi hadde i vår, de må bruke litt tid sammen slik at vi får satt en god konstellasjon og får relasjoner der. Vi må også jobbe med avslutninger og innlegg, vi må være presise nok på den siste tredjedelen. Innleggskvaliteten må opp og ikke minst avslutningsferdighetene våre.
VIF-sjefen har tidligere i sesongen vekslet mellom å snakke klubben opp og ned etter som hvilket humør han har vært i. I april omtalte han overfor VG sin nye klubb som en «bånnklubb» etter 0–4 for Molde, i juli snakket han om medlje, før den merriterte treneren etter tapet for nettopp Sarpsborg 08 tidligere i september mente sin egen spillertropp ikke var komplemenær nok.
Nå virker 42-åringen å være litt ferdig med det. Nå vil han bare snakke om en ting; neste tokt.
– Vi må jobbe veldig med å være positive i det vi driver med. Samle energi og overskudd mot hver eneste kamp. Vi må nesten behandle hver eneste kamp fremover som en cupfinale, det er slik vi kan få mest mulig ut av oss selv hver uke fremover nå. Det kan snu allerede mot Brann på søndag, sier Deila, rakrygget som alltid.
Når høytsvevende Brann kommer på radaren, virker både sjefen og kapteinen litt lettere til sinns.
– Forhåpentligvis vinner vi mot Brann på søndag og får en god opplevelse, slik at det kan gi oss en dose selvtillit, sier Grindheim.
Om det blir seier eller ikke mot et Brann-lag som kommer til Valle med fire strake seirer gjenstår å se. Det som er sikkert er at Vålerenga så vidt kjenner kniveggen stryke forsiktig langs strupehodet. Bare Aalesund er formmessig mer ute å kjøre og tiden begynner å renne ut. Allerede ved andre hjemmekamp på ny stadion var tilskuertallet halvert. Klanen kjemper for 14 000 mann, men hvor lenge holder kreftene? I bunnstriden er ingen lag fredet – det vet nettopp Brann.
Eliteserien
Aune (20) er fansens nye håp: Holder liv i Brann med praktraid
11/09/2021 PÅ 17:52
Eliteserien
FKH-profilens klare dom: – Drita dårlig!
28/08/2021 PÅ 11:58