Ny fiasko: Halvorsen og Diatta forverret Vålerenga-krisen etter ydmykende tap

Stian Thelen

Oppdatert 20/09/2017 klokken 22:18 GMT+2

Sarpsborg 08 tok sin andre strake seier på Vålerengas nye hjemmebane og sendte Oslo-klubben hodestups ut av cupen.

Ole Jørgen Halvorsen

Vålerenga - Sarpsborg 08 0-3:
VIF-trener Ronny Deila drømte om Europa. Onsdag ble drømmen enda fjernere da Sarpsborg 08 ydmyket Vålerenga for andre gang i sin nye storstue på en halvannen uke.
For Krepin Diatta og Ole Jørgen Halvorsen gjorde som i Eliteserie-oppgjøret tidligere denne måneden og avgjorde kampen for bortelaget.
De to angrepsspillerne scoret hvert sitt mål da gjestene sikret seg en cupfinalebillett i desember på Ullevaal. Dette er klubbens andre cupfinale på to år. I 2015 ble det 0-2 tap for Rosenborg. Motstander i årets finale blir klart torsdag når Molde tar imot Lillestrøm.
– Det er en drøm. Det er morro. Fantastisk. Det er nesten 1500 sarpinger på tribunen. Det er helt rått. Kanonbra, sier tomålsscorer Halvorsen til NRK etter kampen.

Deila: – En kamp om å ta mest mulig poeng

Samtidig ble Vålerengas sportslie krise forverret. Cupen har vært et halmstrå for sportslig suksess denne sesongen.
– Det er surt. Guttene jobber steinhardt, men vi er ikke gode nok. Vi møter et godt fotballag. De er mer effektive enn det vi er og vinner fortjent til slutt, sier Deila.
Nå handler alt om å overleve og redde plassen i Eliteserien. Klubben har to poeng ned til kvalifiseringsplass og fire poeng til Tromsø på direkte nedrykk med åtte kamper igjen å spille. Torsdag møter Tromsø Odd på Alfheim, noe som kan bety at laget fra nord kan komme på lik poengsum som Oslo-klubben med seier. Vålerenga-treneren frykter ikke for nedrykk selv om han innrømmer at det blir en kamp for å sikre plassen i Eliteserien.
– Nå blir det en kamp om å ta mest mulig poeng i serien for å komme oss på sikker plass og jobbe oss opp derfra, sier Deila til NRK etter kampen.

– Utrolig bittert

Det tok litt tid før underholdningen kom, men i det 20. minutt gikk Sarpsborg 08 en fin mulighet til å ta ledelsen. Krepin Diattas skudd gikk like utenfor Vålerengas mål.
Det skulle kanskje ikke så mye til, men fem minutter senere var Sarpsborg 08s juvel mer treffsikker. Ole Jørgen Halvorsen spilte Patrick Mortensen alene med keeper før spissen lobbet ballen over VIFs Adam Larsen Kwarasey. På bakerste stolpe dukket Diatta opp og satte ballen i mål.
– Det er utrolig bittert, sa Grindheim til NRK i pausen.

Fra vondt til verre

Etter pause gikk det fra vondt til verre. I det 59. minuttt kom Joachim Thomassen fri på venstrekanten. Innlegget fant en umarkert Halvorsen inne foran mål. Spissen tok en skuddfinte og lurte en Vålerenga-forsvarer trill rundt før han sendte ballen i lengste hjørnet. En nydelig scoring.
Begge lag skapte flere fine sjanser rett etterpå. Vålerengas Robert Lundström fikk en enorm sjanse minutter etterpå, men skuddet gikk utenfor.
På overtid fastsatte Halvorsen sluttresultatet til 3-0 etter at bortelaget fikk straffe.