Populære sporter
All sport
Vis alt

Topper Allsvenskan: – Du kan være geni den ene dagen og idioterklært den andre

Vegard Kjøllmoen Steien

Publisert 24/07/2022 klokken 12:33 GMT+2

Tidligere landslagssjef Per-Mathias Høgmo gjør underverker i Sverige. Nå topper hans Häcken Allsvenskan etter halvspilt sesong.

Per-Mathias Høgmo

Foto: NTB

  • Se Häcken - Djurgården søndag klokken 17:30 på discovery+
Da Per-Mathias Høgmo tok over svenske Häcken 12. juni i fjor, lå Allsvenskan-klubben nederst på tabellen med seks poeng på de første åtte kampene.
Det ble heller ingen enkel start for den rutinerte trenerskikkelsen. Høgmo disponerte en skadeplaget tropp, noe som gjorde at han ikke fikk mønstret samme startellever to kamper på rad. I tillegg solgte Häcken flere av nøkkelspillerne i sommervinduet.
Likevel klarte Høgmo å ta klubben til en 12. plass.
– Vi havnet på trygg grunn, og startet så smått med å utvikle rundt et generasjonsskifte og et system som etterhvert skulle bli det vi jobber med nå. Vi brukte senhøsten og førsesongen til å legge en strategi med en offensiv 4-3-3-formasjon og en metodikk som var tilpasset det, sier Høgmo til Discovery.
Spoler vi fram til 24. juli 2022, er det tydelig at nordmannens metoder har båret frukter. På et drøyt år har Høgmo tatt Häcken fra nedrykkssumpen til tabelltopp. Gøteborg-klubben troner øverst i Allsvenskan med 31 poeng på de 14 kampene.
– Det er summen av den daglige jobbingen i laget, både på og utenfor banen, som ligger bak. Det er en kultur som ligger i bunn der folk kommer på jobb og vil bli bedre. Det er ingen som kommer hit uten å ta eierskap til utviklingen, forklarer Høgmo.

Kjempesuksess i Allsvenskan

Det er heller ikke første gang at Per-Mathias Høgmo skinner i trenerrollen over den svenske landegrensen. I 2013 fikk 62-åringen ansvaret for å redde Djurgården.
Klubben lå sist på tabellen etter åtte serierunder, med kun fire poeng på åtte kamper. Også her fikk Høgmo snudd skuta, og Djurgården endte til slutt helt oppe på en 7. plass.
Men det er ikke bare i Sverige han har hatt suksess. Samme mann gjorde også stor suksess som trener i Eliteserien.
– De siste årene jeg var i Eliteserien med Tromsø, så var vi stort sett topp tre. Jeg jobber med den metodikken og lederskapen jeg alltid gjør, men som alltid er i utvikling.
Oppskriften har vært den samme i hver klubb han har ledet.
– Det gjelder å jobbe med lagbygging både på og utenfor banen og det handler om å bygge en god kultur der alle er nysgjerrig. Det gir utvikling av individer og det gir utvikling av lag. Og selvfølgelig en tydelig spillidé. Det var viktig i Tromsø, det var viktig i Djurgården og det har vært veldig viktig her, utdyper treneren.
Artikkelen forstetter under videoen.
picture

Her renner det over for den tidligere Haugesund-spissen

Nedtur på landslaget

Men der Per-Mathias er Per-Messias over landegrensen i øst og nordligst i hjemlandet, var det en helt annen slutt på historien sist gang han var i toppen i Norge.
Etter å ha ledet det norske landslaget i 35 kamper mellom 2013 og 2016, fikk Høgmo sparken som landslagssjef.
– Landslagsrollen er veldig synlig, og det er som er gøy å se er at de fleste ser at vi kanskje har vært nærmest med det yngste laget i Europa. At vi var 17 minutter unna i Italia å vinne gruppa foran Italia og Kroatia, det var en veldig sterk kvalik. Vi tok 19 poeng, altså 1,9 poeng i snitt, poengterer Høgmo om kvalifiseringen til EM i Frankrike i 2016.
Men etter å ha tapt i playoffkampene mot Ungarn, pekte pilene feil vei for de røde, hvite og blå. Det ble en bitter avslutning på Norge-kapittelet for 62-åringen, som startet kvalifiseringen til VM i Russland med tre av fire tap, blant annet mot Aserbajdsjan.
– Snittet til slutt ble ikke det vi hadde håpet, og det var selvfølgelig sammensatt av et generasjonsskifte og at vi kunne vært dyktigere som trenere, kanskje. Sånn er det alltid, sier Häcken-treneren, som ikke gjorde noe annerledes med landslaget enn det som har vist seg å være en suksessoppskrift i klubblagene.
– Jeg jobbet etter de samme prinsippene som jeg alltid har gjort, men på et herrelandslag så får du veldig få samlinger. Du får ikke jobbet så mye med kultur som du får gjort i klubb. Det sier seg selv, sier Høgmo

Fra idiot til geni

De nevnte kvalifiseringskampene mot Ungarn står på mange måter igjen fra Høgmo sin tid som landslagstrener. Ungarn var det antatt svakeste landslaget Norge kunne trekke i playoffen, og kun to kamper skilte Norge fra EM i Frankrike.
Tapet ble dermed en stor skuffelse for norsk landslagsfotball.
– Når du kommer til avgjørende kvalikkamper på det øverste nivået, som til Champions League eller internasjonale mesterskap, så blir det sånn. Spesielt i Norge der vi er så sulteforet på et sluttspill. Når vi blir snytt for en fest i Frankrike, som vi ble i dette tilfellet, så blir vi alle veldig lei oss. Treneryrket og fotball består av å vinne og tape.
– Vi lever av resultater, og du kan være geni den ene dagen og idioterklært den andre, sier Høgmo.
Men nå har Høgmo igjen motbevist kritikerne, og har på mange måter fått sin «revansje».
– Det handler om å ikke la seg rive ned når du taper og ikke ta av når det går bra. Jeg er veldig opptatt av å være til stede i hverdagen og ha fokus på der jeg er. Sånn er mekanismene i fotball, og så kan du like det eller ikke, men sånn er det.
– Du må lære deg å håndtere med- og motgang. Det er ikke bestandig like lett, men det er en del av gamet. Det er en livslæring, som alt annet her i livet, sier Høgmo filosofisk.
Artikkelen forstetter under videoen.
picture

Slakter Wikheims førsteomgang

Vil være med å kjempe

Om oppturen fortsetter i Sverige, gjenstår å se. Søndag venter en tøff oppgave for Per-Mathias Høgmos mannskap. Da står serietoer Djurgården på motsatt banehalvdel. 62-åringens tidligere klubb er poenget bak med én kamp mer spilt.
Høgmo ser gjerne at laget sitt er med og kjemper helt inn i kampen om Allsvenskan-trofeet, men klubbens klare målsetting er å spille i Europa.
– Det ligger i klubbens mål, og så har vi tatt steg hurtigere enn mange hadde tørt å håpe på. Det gjør at vi må bli bedre. Skal vi klare å konkurrere helt inn, så må vi fortsette utviklingen som lag og som individ.
Det er ikke bare Häcken og Djurgården som kjemper i toppen. Mellom de fem beste lagene i Allsvenskan, skiller det kun fire poeng. Nå kommer også et overgangsvindu som kan være med å sette sitt preg på tittelkampen.
– Vi har en sterk tropp, men vi konkurrerer med klubber som kjøper seg opp. Jeg tenker på Malmö, Djurgården, Hammarby og AIK. Det er de fire som først og fremst er våre konkurrenter der vi er nå, sier Høgmo.
Sett denne?
picture

Beskrives som «pusekatt»: – Tror han tuller

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame