Populære sporter
All sport
Vis alt

Vraket tilbud for å fortsette i Sverige: – Skulle helst ha droppet julen

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 28/11/2022 klokken 14:42 GMT+1

Oliver Berg har herjet i Allsvenskan de siste sesongene. Det gjorde at flere klubber viste sin interesse for 29-åringen, men valget falt likevel på å fortsette karrieren i Sverige. Nå ser han fram til å starte på et nytt kapittel på nyåret.

Oliver Berg fra tiden i GIF Sundsvall

Foto: NTB

– Det blir en motivasjonsboost når noe som det her skjer. Jeg skulle helst ha droppet julen og fått januar så fort som mulig, men vi får få i oss litt ribbe og surkål, så blir det nok bra.
Det sier den rykende ferske Djurgården-spilleren Oliver Berg til Discovery. Midtbanespilleren ble hentet fra Kalmar 24. november, og det sitrer i føttene til 29-åringen etter å komme i gang i den turkise og svarte drakten.
Dermed fortsetter poengmaskinen karrieren i Sverige, og Berg forteller at det ikke var et vanskelig valg etter en samtale med ledelsen i Djurgården.
– Interessen, samt planen og ambisjonene de har for meg var avgjørende. Det er noe som virket forlokkende og spennende, så det var rett og slett interessen de har vist og hvordan de vil bruke meg som var grunnen til at det ble Djurgården.

Forelsket seg i supporterne

Dermed går Oliver Berg inn i sin sjette sesong i Sverige. Før 2018-sesongen gikk han fra Odd til Dalkurd, før han igjen skiftet beite halvåret senere da GIF Sundsvall viste sin interesse.
De siste to årene har han spilt for Kalmar, som endte på 4. plass i Allsvenskan. Nå tar han ytterligere steg opp. Djurgården kom på 2. plass i år, og Berg gleder seg til å spille foran 30 000 hjemmefans på Tele2 Arena i Stocholm.
– Jeg har spilt borte mot storlagene i Stockholm og Malmö, og det er et helt fantastisk trykk og tribuneliv i Sverige. Du skal ikke undervurdere det. Det gjør noe med deg som spiller, så det er kult å spille for dem.
Men det er ikke bare hjemme på Tele2 Arena at Djurgården-fansen har markert seg. Tidligere i høst møtte de Molde i Conference League-gruppespillet. Da reiste svenske supportere til Mørekysten i hopetall.
– De er fantastiske, så der gjør Sverige noe riktig, sier Berg om den fotballgale gjengen.
picture

STERKT OPPMØTE: Djurgården-fansen møtte opp i hopetall i bortekampen mot Molde i Conference League.

Foto: NTB

Interesse fra andre ligaer

Djurgården var dog ikke den eneste klubben som viste interesse for 29-åringen. Berg avslører at det var andre klubber rundt om i Europa som også var interesserte i å hente han etter sesongen.
– Det var noen tyrkiske, polske, russiske og klubber fra østen som var interesserte, men interessen var sterkest fra Sverige.
Og Djurgården var klubben som kunne tilby han den beste pakken. Av norske klubber ble Rosenborg nevnt for et snaut år siden, men den interessen vet Berg selv ingenting om.
– Jeg hørte ingenting fra Rosenborg. Det var ingenting som nådde meg i alle fall, men jeg har hørt fra mange andre ligaer. Likevel var det ingen som var spesielt attraktive.
– Dersom en norsk toppklubb hadde vist interesse, ville du vært fristet?
– Det er vanskelig å svare på når det er et valg jeg ikke har trengt å tenke på i det hele tatt, men jeg trives utrolig bra i Sverige. Akkurat nå tror jeg ville vært best for meg å bli værende her eller prøve noe helt annet, så får vi se om det blir en retur til Norge senere. Det tør jeg ikke å svare hverken ja eller nei på, svarer Gjøvik-gutten.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Her renner det over for den tidligere Haugesund-spissen

Enorm utvikling

Mye har skjedd siden Djurgårdens ferskeste tilskudd sist var i Norge. I 2017-sesongen - Bergs siste i Odd-trøya - startet han 17 kamper for skiensklubben. Hans aller siste kamp i sort og hvitt ble han huket av til pause etter at Odd lå under 0-4 til pause mot Stabæk hjemme på Skagerak.
På de siste to sesongene i Sverige har Berg blitt en poneggarantist for Kalmar. I 2021 endte han med 12 scoringer og 5 målgivende i Allsvenskan, og i år har han fulgt opp med nye repsektable tall. I 2022 scoret han ni ganger og assisterte syv.
Selv har Gjøvik-gutten, som ble utnevnt til Kalmar-kaptein før årets sesong, kjent på en enorm utvikling på flere områder.
– Jeg må innrømme at den har vært veldig bra. Jeg har utviklet meg på et menneskelig plan utenfor banen, men også det mentale på banen som en leder. Jeg kommer fra et år som kaptein, og jeg føler jeg har tatt store steg på den biten. Fotballmessig er det også forskjell.
– I Odd ble jeg satt i et system. Jeg sier ikke at jeg får leve fritt i Sverige, men jeg er en spillertype som ikke bare kan ha strenge rammer i et system. Jeg må få utfolde meg litt på det jeg mener er riktig. Det har passet meg perfekt, fortsetter Berg.

Tung start

Progresjonen har skjedd gradvis, for Berg var heller ikke en suksess fra første spark på ball over landegrensen i øst.
I 2018 ble det begrenset med spilletid for Dalkurd, som tok turen ned til Superettan, eller GIF Sundsvall i andre halvdel av sesongen. Mer spilletid ble det året etter, men heller ikke den gang ble det sportslig suksess umiddelbart. Klubben rykket ned med 20 poeng på 30 kamper.
I 2020 var året da midtbanespilleren skulle starte å blomstre for fullt. På nivå to i Sverige endte han sesongen med 15 målpoeng, og siden har pilen kun pekt én vei.
– Det var ikke sånn at jeg blomstret rett etter jeg flyttet til Sverige. Det var litt dårlige resultater med de lagene jeg var i, men nå har det bare blitt fullklaff de tre siste årene. Det er hardt arbeid og litt flaks i bildet her, men det har blitt bra, forklarer Berg.

Ambisiøs klubb

Nå skal han være med på å ta Djurgården tilbake til toppen. Stockholm-klubben har ikke vunnet Allsvenskan siden 2019. Siden den gang har de vært med i toppen, men blitt nummer fire, tre og to.
– Djurgården skal fortsette på den utviklingen de har hatt i mange år. De har vært i toppen de siste fire årene. Nå lykkes de også i Europa, og de har en klubbkasse som har vokst betydelig. Hele klubben er i utvikling, og de vil bare vokse å bli sterkere de kommende årene.
Djurgården har som nevnt hatt et veldig sterkt 2022. I tillegg til 2. plassen i serien, har klubben herjet i Europa. I Conference League-gruppespillet var de fullstendig overlegne, og tok 16 av 18 mulige poeng.
Norske Gustav Wikheim har vært blant de vikstigste bidragsyterne. Kantspilleren får nå også en landsmann med seg i jakten på suksess.
– Jeg har ikke snakket med ham nå, men vi har jo møtt Djurgården i noen kamper. Nå er ikke norsk og svensk så stor forskjell, men som nordmenn i Sverige, blir det til at man veksler noen ord etter kamper, sier Berg.

Drømmer om landslaget

Prestasjonene til Oliver Berg har åpenbart blitt lagt merke til i Sverige. I fjor ble han nominert til årets midtbanespiller og den mest verdifulle spilleren i ligaen. Likevel har han ikke fått muligheten til å vise seg fram foran landslagssjef Ståle Solbakken.
I de siste landslagstroppene har flere debutanter fra Eliteserien fått muligheten til å vise seg fram, men Berg stresser ikke med at han enn så lenge ikke ha blitt plukket ut.
– Det har jeg ikke ofret noen tanker i det hele tatt. Jeg tror de har ganske god kontroll på det de gjør, og så får jeg håpe de ikke bare ser Eliteserien. Men det er som det er. Om det blir interessant, stiller jeg gjerne opp. Det er en guttedrøm, men det er ikke noe jeg tenker på eller har forventninger om, forteller Gjøvik-gutten.
Sett denne?
picture

Rørt etter bragden: – Disse spillerne slutter aldri å imponere meg

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame