TOKYO/OSLO (Eurosport.no):
– Han har betydd mye for meg og vært en stor inspirasjon, sier OL-vinner Kristian Blummenfelt om Alexander Dale Oen, som gikk bort etter en hjertestans i 2012.
Tokyo 2020
Gjenopplev Blummenfelts triatlonbragd: – Drar strikken ekstra langt
08/08/2021 KLOKKEN 08:49
Dale Oen ble en av Norges beste svømmere gjennom tidene. Han var europamester, verdensmester og tok OL-sølv i Beijing i 2008.
Blummenfelt startet karrieren som svømmer. Som yngre var de to i samme klubb og svømmegruppe. Dale Oen var en av de eldre i klubben, som Blummenfelt så opp til.
– Sammen med broren Robin har han alltid vært et forbilde. Det å se hvordan han gikk fra å være en vanlig svømmer til å ta medalje i juniormesterskap, så VM og OL har vært viktig. Han har gjort det enklere for meg å tro at det er mulig å bli best i verden.
– Han skal ha en god bit av denne gullmedaljen. Og så er det mange som har vært med og jobbet for dette som skal ha en del av æren, sier Blummenfelt.
Sett denne?

OL-vinneren gikk høyt ut: – Ekstremt deilig å klare det

Han hyller også trenerne og støtteapparatet som har vært en del av den norske triatlonsatsingen i en årrekke.
– De har ofret like mye som oss utøvere. De har vært borte fra familiene sine i ukesvis og gjort alt de kan for at vi skal få til dette sammen. De skal ha like mye av æren, sier Blummenfelt.

Skjerper alle rundt seg

Og hyllesten går begge veier etter eventyret i Tokyo. Trener Arild Tveiten forteller om et langvarig samarbeid som har utviklet seg over tid.
– Kristian er ekstremt målbevisst. Han var tydelig med en gang han begynte med triatlon på at han vil dette. Han er en stabeis, på en positiv måte. Han vet hva som kreves og gjør det. Vi har jobbet sammen siden han var 16 år, men måten vi jobber på er veldig annerledes nå. Før var han en utøver som tok beskjeder og gjorde det han fikk beskjed om. Nå utfordrer han mye mer. Nå er det gode diskusjoner, noen ganger litt krangling. Han får oss hele tiden til å være på tå hev, sier Tveiten.
– Å ha en utøver som har tydelige mål skjerper alle rundt seg. Skal du ta OL-gull må du gjøre jobben hver eneste dag. Når det endelig går i oppfyllelse, er man kjempeglad på alles vegne. Det er vanskelig å beskrive. Vi har jobbet hardt og målbevisst, fortsetter treneren.
Blummenfelt tok virkelig ut alt i Tokyo, og ble plassert i en rullestol etter målgang. Han kastet også opp etter kraftanstrengelsen.
– Det gjør mer vondt å tape enn de smertene du har når du graver dypt. Jeg hater å tape mer enn jeg hater smerten. Den hadde vært over etter 15 minutter. Hadde jeg tapt spurten der hadde jeg hatt det i bakhodet i flere år.
Sett denne?

Drømmen ble til virkelighet: – Vil synke inn etter hvert

Tokyo 2020
Jobbet ti år for OL-gullet: Hans neste mål er helt ekstremt
30/07/2021 KLOKKEN 19:54
Tokyo 2020
Mener utstyrsknep satte ut konkurrentene: – De ble stresset
27/07/2021 KLOKKEN 19:15