BEITOSTØLEN/OSLO (Eurosport.no): – Det er jo en forferdelig situasjon, tenk om det er tilfellet. Jeg kan ikke engang forestille meg å sitte i den situasjonen, sier Martin Johnsrud Sundby til Eursport.no.
Han sitter på et hotellrom på Beitostølen foran helgens sesongstart og svarer på hvordan han skal sikre norske OL-gull i Sør-Korea. Men han får også spørsmål om medaljer han kan få etter OL i 2014.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 KLOKKEN 17:28
Fire russiske langrennsløpere, inkludert Alexander Legov, har blitt utestengt på livstid fra de olympiske leker av Den internasjonale olympiske komite etter den mye omtalte McLaren-rapporten som har avslørt omfattende og systematisk doping i russisk idrett. Men hverken Legov eller noen av de russiske utøverne har levert noen positiv dopingprøve, den mener å kunne bevise at dopingprøvene til flere russiske utøvere var tuklet med, byttet ut og destruert.
– Vi sitter fortsatt i en situasjon der det er mulig for at han ikke har gjort noe galt, men at det for sikkerhets skyld var noen som likevel gikk inn og tuklet med disse prøvene, fortsetter Sundby.

– En OL-medalje i posten betyr ingenting for meg

De russiske utøverne, Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Jevgenija Sjapovalova og Julia Ivanova, har fått strøket resultatene fra OL i Sotsji. Noe som kan føre til at Sundby får en medalje fra femmila i OL, der han endte på fjerdeplass og hadde tre russiske løpere foran seg.
– Selv om jeg, om mest sannsynlig veldig lang tid, får en medalje i posten så betyr det ingenting for meg, sier Sundby.
33-åringen trekker frem at Legov valgte å gå ut av det russiske landslaget og bodde to år i sveits med eget støtteapparat før OL i 2014, rett og slett fordi han ikke følte seg trygg på hvordan landslaget opererte
– Han snakker ikke så godt engelsk, men det han har fått frem til oss er at han ikke ville forholde seg til et system han ikke visste hvordan fungerte.

Vil ikke dømme noen som ikke har testet positivt

IOC åpnet i etterkant av McLaren-rapporten dopingsak mot 28 russere i desember i fjor. Flere russere ble suspendert og nektet deltagelse i OL. Men i september fikk Legkov og Belov medhold i Idrettens voldgiftsrett (CAS), som opphevet suspensjonene deres med virkning fra 1. november. Men samme dag kom beskjeden om at IOC utestenger Legov og flere russiske utøvere på livstid fra lekene.
Dette synes Sundby virker forvirrende.
– Ting er veldig uklart. Jeg tror hverken media, utøverne eller noen av oss skjønner helt hva som har skjedd. Vi har fått høre at det har blitt tuklet med prøvene i etterkant av prøvene. Det er en veldig uoversiktlig situasjon, sier Sundby før han avslutter:
– Jeg har sendt mine sympatier til treneren og formidlet at jeg ikke vil dømme noen når de ikke har testet positivt.
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 KLOKKEN 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 KLOKKEN 13:36