– Alle ser på Tonga som en liten prikk i Stillehavet, men nå er det slutt på det. For de av dere som ikke fikk det med dere i Rio, dere vil få med dere Tonga i PyeongChang, sier Pita Taufatofua til The Olympic Channel etter å ha gått i mål under kvalifiseringsrennet på Island lørdag. (Se hele intervjuet lengre ned i saken)
Der kvalifiserte 34-åringen seg for langrennsøvelsene i PyeongChang, noe som blir hans andre olympiske konkurranse og den første i et Vinter-OL.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28

Gikk for den vanskeligste idretten han kunne finne

Taufatofua fikk internett til å koke da han gikk inn som flaggbærer for den lille nasjonen Tonga under OL i Rio innsmurt i olje og i bar overkropp. Under lekene i 2016 konkurrerte han i taekwondo, men under lekene i PyeongChang har han valgt en idrett som ligger oss nordmenn nært.
– Etter Rio bestemte jeg meg for å finne den vanskeligste idretten man kan drive med, fordi jeg trengte en ny utfordring. Det var langrenn og se på forholdene. Det er kjempekald, men utsetter kroppen sin for mye. Målet var å kvalifisere seg i løpet av et år og nå har vi klart det, sier han og smiler.
Tonga er en øystat som ligger i Stillehavet sør for Samoa og øst for Fiji. I alt bor 103.300 innbyggere fordelt på de 172 små øyene. Tonga debuterte som nasjon i vinter OL i Sotsji i 2014. Troppen bestod av en deltaker, akeren Bruno Banani, og to ledere. Taufatofua blir den langrennsløperen den lille nasjonen sender til et OL.
(Artikkelen fortsetter etter bildet!)

Pita Nikolas Taufatofua i aksjon under OL i Rio i herrenes 80 kilos klasse mot Sajjad Mardani fra Iran.

Foto: Scanpix

Northug-kommentar

Da det ble kjent at 34-åringen startet prosjektet med å kvalifisere seg som langrennsløper til OL skrev Petter Northug følgende på sin facebook-side:
Husker du den fyren her? Jeg tror han ser bedre ut innsmurt i olje enn han gjør med ski på beina.
Men nå er situasjonen slik at Taufatofua er klar for lekene i Sør-Korea, mens Northugs sjanse til å sikre seg en OL-billett har sunket kraftig etter ta han ble syk til NM og verdenscupen i Planica.
– Jeg har gått ned 15 kilo for å bli raskere. Jeg har hatt ti uker på snø, det er jo ikke snø i Tonga så jeg har gått mye på rulleski og det er noe av det verste som noen gang har blitt laget, forklarer 34-åringen.
Overfor avisen The Wall Streeet Journal har den ferske langrennsløperen avslørt at han allerede har lagt planene for åpningsseremonien som finner sted i PyeongChang 9. februar. Der vil temperaturene etter alt å dømme være langt under det som var tilfellet i Rio. Men han ville ikke avslører om planene hans inneholder en skjørte eller ikke.
Se hele intervjuet med Taufatofua her!
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36