PYEONGCHANG/OSLO (Eurosport.no): Eurosports eksperter mener den tredobbelte verdensmesteren i stafett og årets vinner av Tour de Ski må se lagvenninnene kjempe om gull lørdag morgen fra tribunen.
– Jeg tror Astrid Uhrenholdt Jacobsen er inne på stafettlaget på lørdag, og at hun får andreetappen. Ragnhild Haga er bankers på tredje og Marit Bjørgen avslutter. Den siste plassen står mellom Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla. Personlig ville jeg valgt Ingvild på førsteetappen, sier Åge Skinstad til Eurosport.no.
PyeongChang
Frykter stafettplassen røk: – Psyket ut da startnummer 87 skled forbi meg
15/02/2018 PÅ 08:11

Langt ned på lista

Som dermed mener Heidi Weng er helt nede som sjettevalg blant de norske jentene.
– Jeg tror ikke Weng kommer på det norske laget. Hun leverer for dårlig og det er ingen lyspunkter å spore i formen hennes i dag. Derfor kommer Astrid inn, mens den siste etappen står mellom Maiken og Ingvild – men der ville jeg valgt Østberg, følger han opp.
LES OGSÅ: Løsnet skiene til motstanderen etter gulljubelen - her forklarer hun hvorfor
LES OGSÅ: Svenskenes suksesstrener støtter dopingutestengte russere: – Synes synd på dem
Det samtykker Vibeke Skofterud i, selv om heller ikke Gjøvik-jenta har fått det helt til å stemme så langt i mesterskapet.
– Østberg virker mer stabil både mentalt og i fokuset sitt enn det Weng har vært her nede, samt at hun slo henne med 20 sekunder i dag, forteller Skofterud.
Saken fortsetter under videoen
På 15 km på OLs åpningsdag var det Weng (9) som slo Østberg (11) med knappe 20 sekunder. På sprinten røk sistnevnte ut etter et ublidt møte med Justyna Kowalczyk i kvartfinalen, mens Weng var sjanseløs i sitt semifinaleheat.
Eurosports ekspertduo mener landslagsledelsen ikke vil ta hensyn til at Weng har gått de siste fire stafettene for Norge i mesterskap, med tre VM-gull og en femteplass med elendige ski i Sotsji som fasit.
– Sånn er det; i fjor var det Ingvild som måtte vike i Lahti. Du tar ut laget på grunnlag av form her og nå, de fire løperne som er sterkest i øyeblikket. Ingvild er ingen dårligere stafettløper enn Heidi og har mange gode opplevelser i stafetter. Hun er svært rutinert i den sammenhengen, forklarer Skofterud.
– Det er ingenting som tyder på at hun ikke vil kunne gå en god 5 kilometer, Ingvild har faktisk gått bedre diagonalteknikk her nede enn jeg har sett henne noen gang tidligere, og hang godt med på klassiskdelen av 15 km, følger Skinstad opp.
Saken fortsetter under videoen

Overraskende valg?

Flere vil likevel stusse over at den nybakte sølvvinneren på sprinten, Maiken Caspersen Falla, også har sneket seg foran i køen. I år har hun resultatrekka 25-21-27-32-30 på distanserenn i verdenscupen.
– Det at Maiken gikk en god 5 km på stafetten i Lahti taler til hennes fordel. Likevel var hun nok enda sterkere på distanse i fjor – derfor Ingvild foran, sier den tidligere landslagssjefen Skinstad.
I intervjuet etter målgang torsdag sa Weng at hun ble glidd forbi av Maria Cecilie Dominguez på 10 kilometeren. Jenta fra Argentina med start nummer 87 ble fjerde sist, ni minutter og 15 sekunder bak Haga.
– At de dårligste løperne i feltet glir fra henne er en følelse Heidi får. Det er ofte slik at når du går dårlige løp så svarer ikke skiene på samme måte, du klarer ikke skape samme fremdrift og trykk i skia som når du har en god dag, sier Skofterud – som tviler på at Weng hadde dårligere ski enn argentineren.
Det bekrefter Skinstad at hun neppe hadde.
– Jeg har snakket med de norske smørerne som re-testet alle de norske skiparene etter målgang. Da skilte det 60 centimeter mellom beste og dårligste par på et langt glidstrekke. Med andre ord minimal forskjell, sier han.
Om Eurosports eksperter får rett betyr det at det blir to endringer fra VM-gullet i fjor: Ut med Weng og Falla, inn med Østberg og Haga. Den rykende ferske olympiske mesteren på 10 kilometer har kun gått én stafettetappe for Norge tidligere, helt tilbake i La Clusaz i desember 2016. Den gang vant Norge. I 2017/18-sesongen har det ikke vært noen stafetter i verdenscupen.
PyeongChang
Ekspertenes dom: Disse kan rappe gullet fra Norge på åpningsdistansen
09/02/2018 PÅ 16:47
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28