PYOENGCHANG/OSLO (Eurosport.no): Torsdag formiddag norsk tid gikk Helena Öberg inn til et sensasjonelt gull på kvinnenes normaldistanse i PyeongChang. Det var den andre svenske skiskytter-bomben på fire dager – mandag tok nemlig 20 år gamle Sebastian Samuelsson sølv på herrenes jaktstart.

I OL med et nødskrik

Mannen bak Sveriges skiskytter-revolusjon heter Wolfgang Pichler.
PyeongChang
Skiskyttere boikotter verdenscup i Russland
24/02/2018 PÅ 12:22
– Vi har trent hardt med Wolfgang et par år nå og han er flink til å få meg i god form og nå er jeg i veldig god form, sa Öberg etter gull-løpet
At tyskeren er til stede under mesterskapet er ingen selvfølge – lenge så det ut til at han aldri ville være en del av den svenske OL-troppen.
I desember ble nemlig 63-åringen utestengt fra lekene. Grunnen var at han tidligere har jobbet med dopingdømte russiske utøvere. Men snaue to uker før OL-start ble avgjørelsen reversert etter at CAS gjorde helomvending og likevel tillot flere som var innblandet i tidligere dopingsaker å delta.
Gullvinneren understreker hvor viktig den tyske trener er for henne og laget.
– Han har mye OL-rutine og det er viktig at han er her. Det er jo også slik at mye av jobben gjøres før OL, men jeg synes det er veldig viktig at han er her. Jeg hadde ikke vært der jeg er i da uten ham, sier Öberg.
Etter torsdagens renn legger han ikke skjul på at han støtter sine tidligere kolleger.
– Jeg støtter Russland. Tro meg, jeg er ikke imot russerne. Jeg har gode venner der, og jeg støtter landet, sier Pichler til Eurosport.no.
Saken fortsetter under videoen

Sikker på at de er rene

Pichler, som fikk sitt trenergjennombrudd for nettopp Sverige da Magdalena Forsberg herjet i løypene, gikk over til det russiske laget før 2011/12-sesongen.
I april 2015 returnerte han til jobben som svensk landslagstrener. Det har utviklet seg til å bli enda en solskinnshistorie.
– Kan du forstå at dagens gull kan virke som et slags svar fra deg med tanke på hva som har skjedd med russisk skiskyting?
– Nei, nei, nei. Jeg forstår det ikke. Jeg jobber for Sverige nå, og bryr meg ikke hva russerne gjør. Jeg synes bare synd på dem. Jeg kjenner de fleste utøverne og apparatet rundt, og synes ikke det som skjer er riktig.
– Hvorfor synes du synd på dem?
– Jeg er sikker på at de er rene. Jeg er helt sikker. Jeg har jobbet med de i tre år. Jeg synes avgjørelsen er feil, og jeg har otgså kjempet for å vise det i retten, sier Pichler til Eurosport.no.
PyeongChang
Fourcade med Klæbo-avsløring: – Det er en stor ære
24/02/2018 PÅ 03:59
PyeongChang
Ekspertens dom: – Det virket som han kanskje gruet seg litt
23/02/2018 PÅ 13:22