Det islandske VM-eventyret stoppet i gruppespillet, til tross for en heroisk innsats mot Kroatia, som allerede var sikret avansement.
Etter å ha spilt uavgjort (1-1) mot Argentina i åpningskampen og tapt mot Nigeria (2-0) kunne Island skrive historie mot Kroatia tirsdag.
EM-kvalifisering
Hamrén og Island hadde EM-billetten i lomma – så raknet det på tre minutter
12/11/2020 KLOKKEN 21:57
Håpet om avansement lå i å slå Kroatia, samtidig som resultatet i kampen mellom Nigeria og Argentina gikk deres vei – det vil si helst Argentinsk seier, og helst ikke med mer enn ett mål.
Argentina vant med ett mål, men Island maktet ikke vinne over et kroatisk B-lag med ni endringer fra forrige kamp. Dermed kan Island reise hjem fra VM, og de kan gjøre det med hevet hode. Med 1-2 er VM over for denne gang.

Burde ledet

Islendingene tok ingen unødvendige sjanser, lot Kroatia ha ball og ventet på at sjansen skulle by seg til å kontre.
Etter 15 minutter kom beskjeden om at Argentina hadde tatt ledelsen i den andre kampen, og akkurat da var Island kun ett mål fra en historisk bragd i fotball-VM.
Gutta fra sagaøya kjempet seg inn i kampen og burde muligens ha gått til pause med ledelse.
Alfred Finnbogason sendte ballen centimeter til side for mål, Birkir Bjarnason hamret ballen via en forsvarer før den traff en heldig Lovre Kalinic i Kroatia-målet. I tillegg måtte Kalinic hente fram en redning fra øverste hylle da Aron Einar Gunnarsson sendte ballen mot det venstre krysset.

Traff tverrliggeren

Fem minutter etter pause smelte Milan Badelj ballen i tverrliggeren fra utsiden av sekstenmeteren, før han minuttet senere sendte Kroatia opp i føringen. Et innlegg havnet etter hvert hos midtbanespilleren som via bakken sendte ballen bak den islandske keeper Hannes Thór Halldórsson.
Da hadde allerede Nigeria utlignet mot Argentina, og Island var i skikkelig trøbbel.
Men som ekte vikinger var det ikke snakk om å gi opp. Island kjempet seg inn i kampen, skapte sjanser og var ved et par anledninger svært nær å utligne.
Men utligningen skulle komme 15 minutter før full tid. Kroatias Dejan Lovren stanset ballen med hånden i straffefeltet, og dommeren trengte ikke ta i bruk VAR for å peke på straffemerket.
Sigurdsson tok fart mot ellevemetersmerket og banket ballen opp i nettaket. Da sto det 1-1 på Rostov Arena.

Enorm mulighet

Før scoringen hadde blant annet Bjarnason bommet på en enorm mulighet da han ikke traff ballen upresset på bakerste stolpe, og Gylfi Sigurdsson hadde headet i treverket på en corner.
Ivan Perisic fastsatte resultatet da han alene med Halldorsson plasserte ballen i nettet og for alvor knuste de islandske drømmene om videre VM-spill.
Kroatia vant 2-1 og møter som gruppevinner Danmark i åttedelsfinalen. Argentina, som vant 2-1 mot Nigeria i den andre kampen, tar 2.-plassen og møter Frankrike.
(©NTB)
EM-kvalifisering
Kroatia vendte til EM-avansement
16/11/2019 KLOKKEN 22:02
EM-kvalifisering
Aserbajdsjan sjokkerte Modric og Kroatia
09/09/2019 KLOKKEN 18:50