Foran tirsdagens toppoppgjør i OBOS-ligaen, har Start bestemt seg for å stenge treningen og skjerme både spillere og trenere for pressen i døgnet før kamp. Den eneste som vil være tilgjengelig er sportsdirektør Tor-Kristian Karlsen.
Sørlands-klubben gjorde det samme før forrige kamp mot Strømmen, to dager etter at trener Steinar Pedersen fikk sparken fem serierunder før slutt.
OBOS-ligaen
Sikret årets første seier etter sjansebonanza
18/04/2022 PÅ 15:55
Avgjørelsen får naturligvis stor oppmerksomhet i lokalpressen. Sportsleder i Fædrelandsvennen Pål W. Jørgensen forstår lite av avgjørelsen.
– Jeg synes det er veldig underlig at et lag i 1. divisjon (OBOS-ligaen, journ. anm.) velger å gjøre dette, sier han til Eurosport.no.
Jørgensen mener det sender ut dårlige signaler når en lokalavis stenges ute i døgnet før byens største lag skal i aksjon.
– Dette handler ikke bare om oss og Start, men generelt at pressen stenges ute. For vår del betyr det at vi kanskje må presentere en litt annen type stoff for våre lesere enn vi ellers ville gjort før kamp. Men det som er verre, er at Start, som har gitt signaler om å være en åpen og tilgjengelig klubb, nå går motsatt vei etter at de har fått inn en ny ledelse, sier han.

– Står samlet om avgjørelsen

Overfor Fædrelandsvennen begrunner sportsdirektør Tor-Kristian Karlsen avgjørelsen med at de ønsker et sportslig fokus, og signaliserer at det kan være aktuelt med samme tilnærming også videre i sesonginnspurten.
– Det er helt udramatisk. I min verden er det helt legitimt, og et normalt trekk å gjøre. Mitt ansvar er å gi trenere og spillere best mulig forutsetninger foran kamp. Da er det egentlig ikke et vanskelig valg å skjerme dem på best mulig måte foran kamp, forklarer Karlsen.
Administrerende direktør i Start Even Øgrey Brandsdal forteller Eurosport.no at det er en avgjørelse som klubben stiller seg bak.
– Alle avgjørelser vi tar i Start står vi samlet bak. Dette er en bestlutning som vi mener er viktig for oss nå før de siste kampene i sesongen.
– Men vi må ikke legge for mye i dette. Det handler om at vi er oppe i en litt spesiell situasjon, men fire kamper igjen og skal rykke opp. Det skal ikke nødvendigvis være malen fremover, for Start er en åpen klubb hvor både journalister og andre skal få komme på besøk, sier han.
– Er dette en avgjørelse som er knyttet opp mot trenersituasjonen i klubben?
– Det er en avgjørelse hvor vi ser på totaliteten. For kort tid siden forlot Steinar Pedersen oss, og vi fått inn en duo som skal forsøke å ta laget opp i Eliteserien, og den totale situasjonen da fører til at ønsker vi litt mer ro fremover – en vurdering som da blir gjenstand for litt oppmerksomhet, sier Brandsdal.

– Forstår ikke sin plass

Jørgensen sier han ikke har problemer med å tro på begrunnelsen til Starts nye sportsdirektør, men er uenig i både vurderingen og avgjøelsen.
– Det skaper nok litt støy, og jeg tror ikke de møter forståelse for en slik avgjørelse her i Norge. Det er ikke snakk om et internasjonalt topplag, men et lag som spiller i OBOS-ligaen. De kommer fra en liten by i Norge som har tradisjoner for å være åpne og tilgjengelige. Det virker ikke som de helt forstår sin plass i norsk fotball, sier han, før han fortsetter:
– Jeg tror heller ikke de helt forstår konsekvensene. At en radiojournalist eller en journalist fra FVN snakker to minutter med en spiller eller trener om det som skal skje, kan jeg ikke skjønne at skal gå ut over fokuset eller prestasjonen i en kamp.
Jørgensen reagerer særlig på tidspunktet for når pressen skal holdes ute, og at dette ikke bare er et engangstilfelle.
– De har signalisert at de vil gjøre en vurdering fra gang til gang. Det handler i utgangspunktet om døgnet før kamp, noe som er enda rarere, for det er jo nettopp da våre lesere og publikum kanskje ønsker å følge med på det som skal skje. Jeg tror dette vil slå tilbake på dem selv, og at de ikke helt forstår konsekvensene av å ta et slikt valg, sier han.
Brandsdal poengterer at det ellers i uken ikke vil være noe problem for pressen å møte spillere og trenere for å innhente stoff til saker opp mot kamp.
– Det er mange historier som kan lages opp mot kamp. Spillerne vil jo i løpet av uken være tilgjengelige for media, så man får absolutt mulighet til å lage saker, sier han.
Og på spørsmål om hvem som skal lede laget ut sesongen, svarer Brandsdal følgende:
– Vi har fokus på de som er her, og slik det ser ut nå så er det Mick Priest og Joey Hardarsson som skal ha laget ut sesongen, sier han.

Reaksjoner på Twitter

På Twitter har flere mediepersonligheter også uttrykt sin undring over klubbens valg.
TV 2-profil Davy Wathne foreslår for avisen å droppe mediedekning av klubben, mens påtroppende kommunikasjon- og samfunnsansvarlig i Lillestrøm Morten Stokstad undrer seg over hvem som står bak beslutningen.
NRKs fotballekspert Tom Nordlie mener klubben skal være forsiktig med å distansere seg fra lokalmiljøet da konkurransen fra andre lag er i ferd med å bli større.
Daglig leder i Ranheim Frank Lidahl tok seg også tid til å sende et lite stikk i retning tirsdagens motstander:
OBOS-ligaen
– Det er fryktelig vanskelig å si hva som skjer videre
20/10/2021 PÅ 11:51
OBOS-ligaen
Rekdal tuktet gamleklubben – økte forspranget til konkurrentene
29/08/2021 PÅ 14:56