Få, om noen, hadde før sesongen tippet at Norges vestligste by skulle ha et fotballag som kunne hevde at de er norsk fotballs beste formlag. Faktorer som at de er nyopprykket, har et begrenset budsjett og bruker lokale spillere ser likevel ikke ut til å være negativt for laget som har tatt OBOS-ligaen med storm.
Florø er laget som har sjokkert, fascinert og begeistret eksperter og fans.
Etter 17 serierunder er laget involvert i opprykkskampen til Eliteserien. Mye av grunnen er at de står med fem strake seiere.
OBOS-ligaen
Rykket ned fra OBOS-ligaen – nå skal han prøvespille for Bodø/Glimt
12/12/2020 PÅ 15:44
– Det er ikke så overraskende for oss. Kanskje det er det med fem på rad, men det har vært utvikling, og vi har fått sentrale spillere friske. Det har gjort at vi har tatt nye steg.
Ordene tilhører Terje Andre Rognsø. Treneren som har gjort at man har begynt å tro på mirakler i Flora kommune.

Ingen over, ingen ved siden

Statistikken er klar. Hvis vi tar utgangspunkt i at de siste fem ligakampene definerer et lags form, kan ingen vise til det samme som Florø. Ingen andre lag i de tre øverste divisjonene har fått full pott i deres fem siste kamper. Nærmest er Haugesund og Bryne som begge har plukket 13 av 15 poeng i de siste fem oppgjørene. Men hva har Florø gjort som ingen andre har klart?
– Det er ikke noe enkelt svar på det. Litt av hovedgrunnen er at vi tok en risk da vi gikk inn og kjørte på med mange av de som rykket opp, sier Rognsø, som blant annet påpeker at de hadde skadeutfordringer i starten av sesongen.
– Vi var klar over at vi ikke hadde nivået og tempoet inne uke for uke, men at vi hadde et bra toppnivå. Vi måtte bli gode nok, og har gradvis blitt bedre. Mange trodde kanskje vi skulle rase ut av startblokkene, men vi har kanskje hatt en annen kurve.
Den kurven har gjort at eksperter over hele landet har klødd seg i hodet. Eurosports fotballekspert Roger Risholt innrømmer gjerne at han ser ut til å ha bommet med tabelltipset da han plasserte Florø på nedrykk.
– Jeg er overrasket. Jeg og de fleste andre ekspertene tippet de rett ned. Det så ikke bra ut i oppkjøringen, så det er veldig overraskende. De har kommet inn i en god flyt. Nå vet vi at de er gode, så får de kjenne på det, sier Eurosports OBOS-liga-ekspert.
(saken fortsetter under)

Kan bli «årets prestasjon i norsk fotball»

I øyeblikket ligger klubben på playoff-plass til Eliteserien, men det er ikke mer enn syv poeng opp til Ranheim på direkte opprykkssplass. Risholt mener Florø er i ferd med å gjøre noe helt sensasjonelt.
– Jeg er spent på hvordan det fortsetter. De har vært litt under radaren for alle trodde de raknet. Nå får de masse oppmerksomhet og det er mer press. Det handler om å takle det, sier Risholt.
– Hvis de klarer kvalik er det den største prestasjonen i norsk fotball i år med tanke på at de er nyopprykket, budsjettet de har og at det er lokale spillere. Det er fortsatt langt dit, men klarer de å holde plassen er det en kjempeprestasjon, mener Risholt.
– Hvorfor har det gått så bra?
– Det er på grunn av samholdet og mentaliteten i gruppen. De er vant til å spille under press og vant til å spille viktige kamper. De lå og knivet med Nest Sotra om opprykk i fjor. Erfaringen de tok med seg fra 2. divisjon til OBOS-ligaen er viktig, sier han.
– De kjenner hverandre veldig godt og har spilt sammen siden juniorfotballen. De satset på egne spillere stort sett hele veien. Når de har fått skader, så har de hentet opp egne spillere. Det er utrolig, de har imponert.

Ingen hårete mål

I fotball er det aldri noen garanti for at suksessen vil vedvare. Det er Rognsø fullstendig klar over. Målsetningen endres derfor ikke.
– Vår målsetting er å etablere oss på dette nivået. For hver seier er vi nærmere det. Det er ingen kamper vi ikke tror vi ikke kan få noe fra. Men vi skal ikke lenger enn syv-åtte uker tilbake, så var vi der Elverum er nå. Vi skal ikke ta av, mener treneren.
– Vi er en klubb som har langt igjen på det administrative, og alle mulige måter til at vi utgangspunktet kan tenke noe lenger. Å bygge klubb på sikt blir vår målsetning, forsikrer Rognsø.
I helgen får vi svaret på om den fantastiske formen fortsetter. På søndag kommer Kongsvinger til Florø. Deretter venter tøffe kamper mot Start, Mjøndalen og Sandnes Ulf. Kampen vises på Eurosport Player.
OBOS-ligaen
Brutalt for Kongsvinger og Øygarden: Rykket ned etter ydmykende sifre
07/12/2020 PÅ 13:54
OBOS-ligaen
I dag kan to OBOS-klubber rykke ned: – Det er blitt tent et håp
07/12/2020 PÅ 09:23