Fredrikstad har slitt tungt i OBOS-ligaen denne sesongen. Når 16 av 30 spillerunder er gjennomført, ligger den gamle fotballstorheten på en skuffende 13. plass. Bare målforskjell skiller dem fra Elverum på direkte nedrykksplass.
  • Se Fredrikstad–Strømmen på Eurosport Player og Eurosport Pluss søndag kl. 18!
Før sesongen spådde Eurosport-ekspert Roger Risholt en tøff sesong for Andrea Lobertos lag, men at klubben skulle stirre et nedrykk i hvitøyet hadde til og med ikke han trodd.
OBOS-ligaen
Sikret årets første seier etter sjansebonanza
18/04/2022 PÅ 15:55
– FFK så ikke bra ut før sesongen. Jeg spådde de langt nede. De savnet fart og rutine i laget, og spillere med lederegenskaper. De hadde Mos N’Diaye som har bra tempo, men han har ikke levert, sier Risholt.
I sommervinduet har klubben vært ligaens mest aktive klubb på overgangsmarkedet. Mats André Kaland (Ull/Kisa) Kristian Brix (Sandnes Ulf), Dinko Trebotic (Slaven Belupo) og Mos N’Diaye (Elverum) har forlatt Østfold-klubben, og inn har navn som Henrik Furebotn (Sogndal), Rocky Lekaj (Kristiansund), Johnny Buduson (Haugesund), Alexander Henningsson (Halmstad) og Henrik Bredeli (Ull/Kisa) kommet.

– En fantastisk signering

Det får den tidligere Fredrikstad-spilleren til å se litt lysere på ting.
– De har vært friske nå med fem inn og fire ut. Alle er offensive bortsett fra Bredeli. Stallen ser bedre ut nå. Hvis to eller tre av dem slår til så er det bra, man kan ikke forvente at alle blir en umiddelbar suksess. De hentet vel ti spillere i vinter og der slo nesten ingen av dem til, sier han.
Risholt er spesielt positiv til to av klubbens tilskudd fra Eliteserien.
– Lekaj er en fantastisk forsterkning. Han minner litt om Brix som kan gjøre ting på egen hånd og samtidig spille andre gode. Han har levert på dette nivået før og er en veldig god spiller. Nå gjelder det å få ut potensialet hans. Det fikk de ikke med Brix, men det kan være mange grunner til det. Buduson er også en spennende spiller. Han har fått mye ros og er en spiller med stor fart. Å spille med Flo og Kapidzic på topp har blitt for tungt. Nå får de inn en bakromsspiller, noe de virkelig trenger, sier han.
Han mener troppen ser mye sunnere ut nå enn den gjorde for bare noen måneder siden.
– Nå synes jeg alt virker mer gjennomtenkt. De har brukt tiden godt og fått inn rette typer som passer i måten de vil spille fotball på. Nå har de en bakromsspiss og en spiller med x-faktor i Lekaj. I tillegg har de fått inn en Furebotn med masse erfaring fra både OBOS-ligaen og Eliteserien, sier Risholt.

– Mangler den store lederen

Men selv om Fredrikstad har hentet inn mannen som før sesongen fikk kapteinsbindet av Eirik Bakke i Sogndal, mener Risholt at gamleklubben fremedles kan ha godt av å anskaffe seg enda mer rutine og erfaring.
– De må ha flere ledertyper. Jeg savner litt den ene lederen med stor L. I tillegg må de ha spillere som er gode i motgang, for det er i den situasjonen Fredrikstad befinner seg nå – i motgang. Hvem av spillerne de har hentet er det? Kanskje Furebotn, jeg vet ikke. Lejak er en fantastisk spiller i medgang, men det blir spennende å se hvordan han takler dette, sier han.
En annen utfordring for Østfold-klubben, er at selv om navnene er lovende, så er det mange spillere som har spilt lite denne sesongen. Foruten Bredeli, som har spilt mer eller mindre fast i Strømmen, er kvintetten ikke direkte bortskjemt med spilletid i årets sesong.
– Jeg er litt spent på kampformen deres. De henter spillere med gode CVer, men som ikke har hatt veldig mye kampaktivitet den siste tiden. Samtidig må de finne en måte å spille fotball på som fungerer. Det er greit at de skal være fleksible, men de må finne den vinnende formelen. Det har vært for lite kontinuitet i spillestilen, så der må de etter hvert finne en rød tråd, sier Risholt.

– Har ikke noe valg

Han tror uansett at klubben har gjort de rette grepene på kort sikt i kampen om å holde seg på Norges nest øverste nivå.
– Et nedrykk for Fredrikstad vil være krise, da er de helt ute å kjøre. Nå har de fullt fokus på å holde plassen, og så får de heller tåle at de må gjennom den samme prosessen med spillerlogistikk neste år. Dette er det eneste de kan gjøre nå. Jeg vet ikke om man kan kalle dem overgangsvinnere, men som man sier på sykkelspråket, så har de i hvert fall vært sommerens mest offensive rytter, sier han.
Jobben med å berge plassen starter allerede søndag kveld når Strømmen kommer på besøk. Gjestene ligger på en 9. plass i OBOS-ligaen, men bare seks poeng foran Lobertos menn. Dermed blir det nærmest som en nøkkelkamp å regne for begge lag.
Oppgjøret ser du direkte på Eurosport Player og Eurosport Pluss fra kl. 18!
OBOS-ligaen
Rykket ned på lokalrivalens hjemmebane: – Verste du kan være med på
20/11/2021 PÅ 15:52
OBOS-ligaen
Treneren har planen klar: Slik skal formlaget berge plassen
15/09/2021 PÅ 10:40