Populære sporter
All sport
Vis alt

Fyrer løs mot europeisk storklubb: – Jeg ble rett og slett fryst ut

Vegard Kjøllmoen Steien

Publisert 25/12/2022 klokken 09:35 GMT+1

Elias Solberg (18) dro til Italia med lovnader om at han skulle bli satset på, men livet i Torino skulle vise seg å bli et aldri så lite helvete. Nå er han glad for å være tilbake i Norge, men tar med seg erfaringene fra Juventus videre i karrieren.

Elias Solberg

Foto: Getty Images

Allerede i en alder av 16 år hadde Elias Solberg spilt seg inn i Ull/Kisas førstelag. Den dribleglade kantspilleren imponerte stort på nivå to av norsk fotball - noe som vekket interessen til flere europeiske storklubber.
Skrur vi klokken fram til juli 2021, ble det offentliggjort at Solberg var klar for Juventus. «Den gamle dame» hadde slått danske klubber og Serie A-rival AC Milan i kampen om stortalentets signatur. De hentet Jessheim-gutten for rundt fire millioner norske kroner.
– Til å starte med var det veldig mye nytt. Jeg bodde der alene som 17-åring og det var så og si ingen muligheter for å kommunisere på engelsk. Det var en tøff start, sier Elias Solberg til Discovery.
Som om ikke det var nok, hadde heller ikke opptakten til klubbyttet vært optimalt. Nordmannen hadde vært skadet i to måneder før han dro til Italia, men hadde akkurat rukket å trene litt før han reiste ned.
– Men etter to uker med trening i Italia, klarte jeg å få en belastningsskade på låret. Det var jo en god start…
– Jeg var ute i omtrent en måned. Etter en måned ville de av en eller annen grunn ha meg i trening litt før. Jeg fikk beskjed om at det var bra, men på den første treningen rev jeg det opp. Der røk enda en måned. Det viste seg at jeg skulle ha ventet en uke til før jeg var med på lagtrening, fortsetter 18-åringen.

Problemene fortsatte

Etter å ha gått glipp av store deler av høstsesongen, var Solberg tilbake på fotballbanen da det nærmet seg jul. Da startet dog nordmannen på null etter tre lengre skadeavbrekk, men var i det minste i ferd med å lære seg litt italiensk før turen gikk hjem til Jessheim for litt juleferie.
Fem dager fordelt på to reiser gjorde at han fikk feiret både jul og nyttår hjemme i Norge. I starten av januar skulle han returnere til treningsfeltet i Torino, men nok en gang skulle ulykkesfuglen bli hindret fra å imponere den italienske klubben.
– Dagen etter jeg hadde landet i Italia, våknet jeg med korona. Jeg bodde på internat med en seng, et rom og et bad. Da var jeg låst inne der i to uker. Det var ikke mye man fikk gjøre der, og det ble fort veldig ensomt.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
picture

Her redder LSK-keeperen (!) poeng på overtid: – Han tror det ikke selv!

Toget hadde gått

Etter at Solberg hadde ristet av seg viruset, fikk han omsider trent stabilt på feltet. Likevel skulle det vise seg vanskelig å få spilletid på Juventus Primavera (U19-laget). Koronaviruset herjet som verst, og kampene hadde hopet seg opp som følge av pandemien. Med to til tre kamper i uken, ble mulighetene begrenset.
– Det var veldig vanskelig å spille seg inn i laget, for treningene ble ofte veldig rolige. Det var umulig å få vist seg fram ordentlig på trening, og da får du heller ikke sjansen i kamp. Da er det ikke noe du kan gjøre, forteller 18-åringen.
Dermed var eventyret i Italia i ferd med å bli et aldri så lite mareritt for den talentfulle romerikingen.
Men hvorfor falt i det hele tatt klubbvalget på Juventus?

Helomvending

Det så nemlig lenge ut til at Solberg skulle ta et «mindre steg».
– Jeg, pappa og agenten min hadde nettopp vært i Danmark og fått omvisning i både Brøndby og Midtjylland. Jeg var også forberedt på å velge hvilken av de to klubbene som var best for meg, men på vei hjem fikk Krister (Gundersen, agent) en telefon om at AC Milan og Juventus ville ha meg på omvisning og ta en prat. Jeg sier jo ikke nei til det, akkurat.
Solberg, sammen med far og agent, satte kursen til Italia i mars 2021. Der fikk han møte to av Serie A's største legender gjennom tidene. I Milano var det Paolo Maldini som tok han imot. Den tidligere midtstopperen spilte 647 kamper i AC Milan og er nå sportsdirektør i klubben.
– Når du sitter og snakker med Maldini i halvannen time om alt mulig, så er det veldig rart med tanke på at jeg bodde på Jessheim der det knapt bor 20 000. Vi snakket om alt mulig rart, blant annet rulleski. Det hadde han aldri hørt om. Det var en helt vanlig samtale, så jeg følte meg egentlig ganske hjemme med en gang jeg kom ned dit og fikk sett meg rundt.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Etter karrierens siste kamp: – Forferdelig jævlig

Skulle satses på

Stjernefaktoren var ikke særlig mindre da turen gikk videre til Torino. Daværende sportsdirektør var den tidligere Ballon d'Or-vinneren Pavel Nedved. Den tsjekkiske verdensstjernen ivret etter å signere et av Norges største fotballtalenter.
– De hadde sittet der med (Erling Braut) Haaland for to år siden, men fikk ikke signert han. Det hadde de absolutt ikke lyst til å gjøre igjen, så de skulle gjøre alt for å satse på meg. Jeg skulle være én av tre spillere på akademiet de skulle satse på. Det ville vært perfekt dersom det var sant.
– Så fikk jeg den starten jeg fikk, og det var heller ingenting jeg fikk tilbake. De viste ikke at de satset på meg, legger Solberg til.
Discovery har vært i kontakt med Juventus sin medieavdeling. De ønsker ikke å kommentere Solbergs uttalelser.

Lovnadene som forsvant

For etter en mildt sagt kaotisk start på Juventus-karrieren, skulle veien vise seg å være for lang for Solberg for å imponere daværende Primavera-trener Andrea Bonatti.
– Jeg hadde fått beskjed om at jeg skulle spille. Jeg var også den dyreste spilleren de hadde kjøpt til akademiet, men jeg ble egentlig bare fryst ut til slutt.
Solberg startet å forstå at broen til en startplass var i ferd med å kollapse på tampen av 2021/22-sesongen. Juventus Primavera hadde 25 spillere på trening, og treneren hadde bestemt seg for at de skulle spille elleve mot elleve.
Matematisk blir det vanskelig å gjennomføre med 25 mann, og dermed måtte tre spillere gå over på en annen bane og holde på med andre ting.
Blant de tre var Elias Solberg.
– Da lurte jeg på hva som egentlig skjedde. Jeg prøvde å snakke med akademisjefen. Treneren var umulig å snakke med, for han skulle ha alt på sin måte. Akademisjefen sa på sin side at jeg måtte bli en større del av gruppen, men på det tidspunktet var jeg godt kjent med alle. Det var ikke dårlig stemning mellom noen, og da forstod jeg også alt på italiensk. Jeg hadde også startet å snakke en del, forteller 18-åringen.
– Det var også bare en ordentlig dum tilbakemelding. Jeg hadde jo gjort det. Jeg tenkte selvfølgelig på det og jeg prøvde jo, men jeg følte at jeg allerede hadde blitt det. Uansett fikk jeg aldri noe igjen for det, fortsetter han.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
picture

Kritisk til LSK-spiller: – Idiotisk måte å gå inn på

På kollisjonskurs

Det er ikke godt å si hvordan Juventus-karrieren ville ha utviklet seg dersom nordmannen hadde sluppet unna skader og sykdom i begynnelsen, men tiden i den italienske storklubben viste at akademifotball ikke var en perfekt match.
– Jeg føler akademiet er veldig robotopplegg. Det er ikke noe jeg var særlig fan av underveis uansett. Det kunne vært noe helt annet for meg dersom jeg hadde vært i god form da jeg kom ned dit. Da kunne det ha slått ut andre veien, påpeker 18-åringen.
Samtidig føler Solberg at spillertypen hans ikke passet inn i strenge italienske rammer. Han virket heller ikke som en spillertype Bonatti ønsket å dyrke fram.
– Da jeg var helt frisk igjen spilte vi seks mot seks på småbanespill. Jeg driblet to-tre stykker og spilte ballen til en som scoret, men så stoppet bare treneren spillet og skjelte meg ut. Han sa: «Du kan ikke holde på sånn. Det er ikke sånn du skal imponere meg.».
– Jeg tenkte bare: «Hva er det jeg har gjort feil nå?» Med en gang etter det følte jeg at treneren ikke hadde sans for meg i det hele tatt. Jeg er en spiller som er glad i litt frihet og liker å drible, fortsetter Solberg.

Signert for A-lag, ikke U19

Det kan jo høres rart ut med en rekordsignering som ikke passer til akademiets planer, men ifølge Solberg kan det hele ha en naturlig forklaring.
– Juventus-styret er én ting. Det var Pavel Nedved som var med på å skrive under kontrakten med meg, men så har akademiet et eget styre. A-laget kjøpte meg og plasserte meg ned på akademiet, og han treneren ga uttrykk for at han ikke hadde lyst på meg og lurte på hvorfor de hadde kjøpt meg.
Som nevnt ble Solberg gradvis fryst ut av akademitrenerens planer, og han fikk heller ikke ta del i alle aktivitetene på treningsfeltet. Han var ikke alene om det, men nordmannens reaksjon skilte seg ut.
– Det var egentlig de «dårlige» italienske som var i samme situasjon som meg. Jeg var sur med en gang de gjorde det, men de var egentlig bare glad for å være der, forklarer den nåværende LSK-spilleren.

– For lett og for dumt

– Hvordan var nivået ditt sammenlignet med de andre akademispillerne?
– Jeg var ikke dårligst der, slik som jeg ble behandlet som at jeg var. Det kan jeg trygt si. Det var flere ganger jeg syntes det bare var for lett og for dumt, innleder Solberg.
– Men ofte var treningene ganske enkle. Vi varmet opp med litt firkant, og da fulgte jo ikke treneren med. Da stod han bare og pratet med noen andre. Etter det delte han inn i to lag. Det laget som skulle spille kamp, mens vi andre var satt opp som motstanderen, fortsetter han.
Solberg trekker fram nok et eksempel på hvor vanskelig det var å imponere på treningene:
– Dersom vi vant ballen og startet å bevege oss fremover i banen, stoppet han spillet og ga den tilbake til det andre laget. Alle treningene var basert på de som skulle starte neste kamp. Jeg fikk ingenting ut av det. Det var ikke noe vanskelig, men jeg fikk rett og slett ikke noe ut av treningene.

Angrer ikke

Med fasit i hånd reflekterer han over klubbvalget han gjorde tilbake i 2021.
– I Danmark var det snakk om å gå inn i A-lagsstallen fra første sekund, og det var det jeg var mest innstilt på. Av en eller annen grunn synes jeg også det er lettere å spille mot menn enn jevnaldrende akkurat nå.
– Noe jeg tenkte mye på før var at, ja, det er en lang vei, men dersom jeg hadde lyktes i Italia, ville det vært som om jeg hadde lyktes tre andre steder for så å komme meg til en storklubb. Det er ikke noe jeg angrer på, for jeg føler jeg har blitt fryktelig sterk mentalt fra det oppholdet. Halvannet år nå har egentlig bare vært ordentlig god mental trening, fortsetter 18-åringen.

Tilbake i Norge

Nå er utenlandseventyret over for denne gang. I høst signerte Elias Solberg for Lillestrøm på Deadline-day, og det var med god grunn at overgangen drøyet til vinduets siste dag.
– Da vi startet på den nye oppkjøringen i Italia, hadde jeg bestemt meg for å gi det en liten sjanse til. Etter en uke så merket jeg at opplegget var helt likt. Da sa jeg «bare få meg vekk». De satt i gang med å sjekke mulighetene. Hovedplanen var egentlig å dra til Danmark igjen, og det var det egentlig helt til Deadline-day, forklarer han.
Midtjylland var førsteprioriteten for Solberg, og den danske klubben sa selv at de følte seg ganske trygge på at de kom til å bli enige om prisen. Likevel klarte de aldri å matche det Juventus ønsket seg.
– Jeg hadde fortsatt to år igjen på kontrakten i Juventus, så de skulle ha igjen pengene for meg - og litt til. De ville ikke tape altfor mye på meg, og de var ekstremt sta på prisen, selv om de hadde ødelagt overgangsverdien min helt selv ved å ikke la meg spille. De kan takke seg selv for det, meddeler 18-åringen.
Samtidig som overgangen til dansk fotball var i ferd med å gå i vasken, ringte telefonen.
Det var Lillestrøms sportssjef Simon Mesfin.
– Vi snakket litt, og jeg fikk en veldig god feeling. Da kunne jeg flytte hjem til Jessheim og kun konsentrere meg om fotball igjen. Det gjorde valget ganske enkelt til slutt.
Slik så det ut sist gang Solberg var i Norge (artikkelen fortsetter under videoen):
picture

Her kan 16-åringen ha reddet trenerens jobb: – Fantastiske scener

Skal gripe sjansen

Den sportslige planen som Lillestrøm hadde lagt, var også en faktor for at Solberg takket ja til tilbudet.
– Lillestrøm har vært i veldig god flyt de siste to årene. Personlig handlet det om å gå rett inn i A-lagstroppen og kjempe om spilletid. Jeg var helt sikker på at de kom til å ta vare på meg, både som person og fotballspiller. Geir (Bakke) er en ordentlig fin type som er enkel å prate med. Dersom det er noe, føler jeg ikke at det er problem å snakke om det.
Etter overgangen fikk kantspilleren ett innhopp for «fugla». Han fikk sin LSK-debut 9. oktober borte mot Viking etter å ha sittet de fire første kampene på benken.
Dessverre skulle en kneskade holde han ute av troppen i de siste fem kampene. Nå er kneet på bedringens vei inn mot oppkjøringen til 2023-sesongen. Der har 18-åringen en plan om å vise seg fram.
– Jeg føler at jeg har det som trengs. Det handler bare om at jeg må komme i god form, for det har jeg ikke vært i siden jeg signerte. Jeg føler jeg har mye å bidra med. Hvis jeg får sjansen, skal jeg i alle fall benytte den så godt jeg kan, sier Solberg offensivt.
Sett denne?
picture

Ambisiøs Isnes: – Skal bygge Godset opp og fram i norsk fotball igjen

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame