Populære sporter
All sport
Vis alt

LSKs forvandling: – I Nils Arne Eggen sin ånd

Mats Wexel Wexelsen

Oppdatert 12/05/2023 klokken 13:12 GMT+2

Eskil Edh (20) gir æren til to trøndere for Lillestrøms nye vinnermentalitet.

Pål Andre Helland, Geir Bakke, Gjermund Åsen

Foto: NTB

Lillestrøm møtte bunnen i 2019 da de rykket ned til OBOS-ligaen. Men siden den gang har laget tatt steg i riktig retning, og med hjelp fra to trøndere har de nå lagt fundamentet for å bli et stabilt topplag.
I andre episode av Discovery-vodcasten Indre bane åpner Eskil Edh opp om hva som ligger bak Lillestrøms gode fremgang.
Midtbanespilleren starter med å fortelle om da han kom til Lillestrøm, og hvordan det ikke var noen selvfølge at klubben er der de er nå.
– Da jeg kom gjorde ikke LSK det så veldig bra. Uten å overbevise så rykket vi opp, og derfra handlet det meste om at vi skulle klare oss i Eliteserien, sier Eskil Edh til Discovery.
Se hele episoden her. Saken fortsetter under.
picture

Indre bane: Holger Runes oppførsel, Jokke-stikk og Edhs hyllest til Helland og Åsen

Peker på to trøndere

I retursesongen i Eliteserien endte Lillestrøm på en overraskende fjerdeplass - en plass de forsvarte sesongen etter. Når Edh skal sette fingeren på én ting som endret alt, peker han på den tidligere Rosenborg-duoen Pål Andrè Helland og Gjermund Åsen.
– De kjøpene som Lillestrøm gjorde sesongen 2021 var med på å virkelig sette et stort preg på hva vi skulle oppnå. Gjermund Åsen og Pål André Helland var så viktige brikker for at alt skulle falle på plass. Pål fikk kanskje ikke bidratt så mye som han helst ville på banen, men det han bidro med til gruppa viser hvor fotballklok han er, sier Edh til Discovery.
Siden denne Rosenborg-duoen kom januar/februar 2021, har ikke Lillestrøm vært dårligere enn nummer fire i Eliteserien, og 20. mai skal de spille cupfinale.
picture

GUL DUO: Gjermund Åsen og Pål André Helland under bortekampen mot TIL i 2021.

Foto: NTB

Pål Andrè Helland mener at klubben nå er klar for å ta det neste steget.
– Jeg synes at man har skapt et godt fundament til å bli et stabilt topplag. Det er en veldig sterk kultur innad i klubben, en like sterk supporterkultur - det skal spilles på gress, og man har veldig gode treningsfasiliteter, sier Helland overfor Discovery.
– Økonomien er i orden, og man sitter på gode verdier i form av attraktive salgsobjekter. De har meget spennende spillertyper, en bra spredning i feltet aldersmessig med spennende ungutter, men også etablerte profiler som leverer. Jeg tror helt klart at man er klar for å ta steget videre, understreker han videre.

Eggen-ånd

Etter å ha vunnet serien fire ganger og løftet kongepokalen tre ganger, byttet Pål Andrè Helland ut Rosenborg med Lillestrøm. Han og Gjermund Åsen tok med seg verdiene til Nils Arne Eggen, og en vinnermentalitet som skulle endre alt. Helland beskriver det de bragte til gruppa som en blanding av seriøsitet og godt humør.
– Det viktigste vi bidro med i Lillestrøm var en endring i mentaliteten. De siste 20 årene før vi kom var målet til klubben å berge plassen, men det var ikke sånn vi tenkte. Vi hadde som mål å vinne hver eneste fotballkamp vi spilte, både på kamp og trening. Samtidig går det an å ha det trivelig mellom øktene, og så er det ramme alvor når det virkelig gjelder. Så tror jeg de andre fanget opp at selv om det var fridager, så trente jeg og Gjermund. Jeg tror det skapte en slik kultur at når de så at vi gjorde det, så fulgte resten etter, sier Helland.
– Hvor har du det fra?
– Vi er oppvokst sånn. Vi er en gjeng 90-tallsgutter som er oppdratt i Nils Arne Eggen sin ånd: At du må gjøre deg fortjent til ting, og at alle har en verdi, så må du bare jobbe knallhardt for å få ut det beste i og av hverandre.
20 år gamle Eskil Edh beskriver en merkbar forvandling.
– Den treningskulturen, og den vinnermentaliteten som han og Gjermund tok med inn i gruppa, var så langt unna det vi hadde i gruppa fra før, legger Eskil Edh til.
picture

RBK-DUO: Pål André Helland og Gjermund Åsen på «benken» (tribunen, pga. koronarestriksjoner) for RBK i 2020.

Foto: NTB

Fra lagkamerater til kamerater

Edh snakker også om et sterkt samhold som en av grunnene til at de gjør det så bra om dagen. Han trekker spesielt frem Pål André Helland som en som tok grep, og en av grunnene til at de gikk fra lagkamerater til kamerater.
Dermed satte Helland nok en viktig brikke av puslespillet på plass for de gule og svarte.
– Det er sånn jeg er som person, og det er sånn jeg mener det skal være i en garderobe. Det er slik jeg har erfart at du blir best mulig. Det skal være høyt under taket og en høy indrejustis som gjør at man arresterer hverandre hvis man sklir utenfor kulturen, sier Helland.
– Hvilke grep tok du/dere?
– Jeg og Gjermund er veldig opptatt av at alle skal ha sin plass. Du må få lov til å komme på trening og være deg selv. Det eneste vi som gruppe forventer av deg er at du gir til felleskapet. Gi før du tar, og da vil du få igjen med ti-gangen. Dette gjorde at det ble et veldig bra miljø, og det bidro til et sterkt kameratskap. Selv de som satt på benken og var skuffa over det, jubla som gale da vi scoret. Det ser du jo på jubelscenene nå òg. Spillere som ikke er involvert i kampen stormer banen når det blir avgjort på overtid, poengterer Helland.

Sterk ledelse

Helland vil også løfte fram ledelsen. Han forteller om kvalitet fra styret via sportslig leder - hele veien til trenerteamet. Han nevner spesielt mentaltreneren Mette Rosseland som en viktig bidragsyter.
– Den mentale treneren har vært veldig viktig i måten man er på og snakker med spillerne på en litt annen måte enn bare det fotballfaglige. Petter (Myhre) og Geir (Bakke) åpner for at folk kan være seg selv i garderoben, og de stoler veldig på at kulturen tar hånd om resten. Det vitner om en god kultur, men også at man har et trenerteam som er trygge på spillerne sine og trygge på det de har skapt, avslutter Helland.
Eskil Edh drar sammenligninger til vinnerkulturen Pål Andrè Helland var en del av i Rosenborg når han skal beskrive LSKs nye hverdag.
– Det har jo forvandlet seg på ganske kort tid. Nå forventer de jo at vi skal vinne hver eneste kamp. Det er nesten litt Rosenborg-tilstander på Lerkendal. Det er store forventninger til at vi skal spille bra, og hvis vi ikke spiller bra, så er ikke det godt nok, sier Volla-gutten med et smil.
Sett denne?
picture

Knutsen om spisskonkurransen: – Alle har ulike egenskaper

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame