Populære sporter
All sport
Vis alt

Legenden ble hyllet med statue: – Det kom veldig brått på

Oppdatert 24/09/2023 klokken 16:02 GMT+2

I timene før Eliteserie-kampen mellom Bodø/Glimt og Vålerenga på Aspmyra, var det en viss legende i førstnevnte klubb som fikk sin store hyllest – det i form av en statue.

FØRR EVIG: Harald «Dutte» Berg på sokkel utenfor Aspmyra. Statuen ble avduket i forkant av kampen mot Vålerenga.

Foto: Eurosport

ASPMYRA (Discovery):
– Et fantastisk oppmøte med alle generasjoner. Det er nydelig. Bodø er jo en fotballby og når det skjer ting så møter folk opp, sier Ørjan Berg til Discovery.
Berg-familen har stor status i Bodø/Glimt, og har i flere generasjoner preget klubben i fra nord.
Søndag ettermiddag, i forkant av oppgjøret mot Geir Bakkes Vålerenga på Aspmyra, fikk en av klubbens aller største legender sin hyllest.
Harald «Dutte» Berg (81) ble nemlig beæret med sin egen statue utenfor stadionen, og avdukingen fant sted 15.00 søndag ettermiddag med hovedpersonen selv til stede.

– Kom veldig brått på

– På en skala fra én til ti, hvor spent har du vært før denne dagen?
– 11!, skyter «Dutte» inn uten å nøle.
– Runar og Ørjan beroliget meg om at jeg ikke trengte å gjøre noen ting. Bare være her, og nå er jeg her, ler eldstemann Berg fra scenen.
– Jeg kan egentlig ikke sette ord på dette. Det kom veldig brått på. Jeg har ikke gjort meg opp noen tanker om det, men det arbeidet Glimt gjør og det de andre klubbene i området gjør har stor betydning, fortsetter han.
picture

Harald «Dutte» Berg vant «VG-kruset» i 1979 (t.v.). T.h: Peter Shilton.

Foto: NTB

Hylles av Halvdan Sivertsen

Til stede var også musikeren Halvdan Sivertsen, som har har hatt et sterkt forhold til «Dutte» gjennom hele sitt liv.
– Harald Berg er en veldig beskjeden fyr, men nå er det for sent å være beskjeden, innleder Sivertsen og henvender seg til hovedpersonen.
– Jeg tviler på at Harald Berg er så opptatt over at han nå kommer på sokkel, men jeg tror ikke han helt forstår hvor mye hans fotballkunnskap, klokskap og ferdigheter - og hva slags person han faktisk er - har betydd for hele det fotballinteresserte landet vårt. Nå Harald, nå er det for sent å være beskjeden. Nå kommer du til å stå her og være akkurat det store forbildet og det store fotballgeniet som du er, og som du alltid har vært, fortsetter den folkekjære musikeren.
«Dutte» Berg spilte naturligvis i en årrekke for Bodø/Glimt, men hadde også fartstid i Lyn og den nederlandske klubben ADO Den Haag.
Den nå 81 år gamle bodøværingen regnes som en av Norges beste fotballspillere gjennom alle tider. Etter en landskamp mot Portugal i 1967 fikk Berg kallenavnet «verdens beste amatør» av selveste Eusebio.
Statuen av Glimt-legenden vil på sikt få selskap av en fotballspillende gutt og jente, men disse er ikke ferdigstilte enda.
Errol Fyrileiv er kunstneren som står bak utformingen av «Dutte»-statuten. Samme mann utformet også statuten av Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame