Tirsdag ble det klart at Norges Fotballforbund (NFF) flytter cupkampen mellom Bodø/Glimt og Aalesund til 6. mars.
Avgjørelsen får det til å koke over for Discovery-ekspert Christian Gauseth.
Eliteserien
Eksperten i ekstase over Eliteserie-lag: – Makan til elektrisk!
17 TIMER SIDEN
– Det er en skandaløs avgjørelse av NFF. At det er mulig å røre det så til gang på gang er nesten ikke til å fatte, raser Gauseth.
– At Nils Fisketjønn i tillegg sier at «hvis AaFK er uenig, så kan de kontakte NFF» - det er en så ovenfra og ned holdning som ikke gagner norsk fotball overhode, fortsetter han.
Fisketjønn på den andre siden, mener Gauseth må ha misforstått uttalelsen totalt.
– Hvor har han det fra? Vi har pratet med Aalesund hver dag og uttalelsen handlet om et økonomisk spørsmål. Det har ingenting med at kamptidspunktet ble flyttet, sier Fisketjønn.
Konkurannsedirektøren i NFF etterlyser også en forklaring på hva Gauseth legger i at avgjørelsen er «skandaløs».
Til tross for misforståelsen synes fortsatt den tidligere Mjøndalen-spilleren at NFF opptrer smålige.
– Dette hadde aldri skjedd med store klubber, sier han før han gir Fisketjønn svar på tiltale.
– Det er åpenbart hva jeg legger i det. Aalesund har halve laget ute med korona. De har timet sesongoppkjøringen til denne kampen. Hvis Fisketjønn ikke skjønner det, lever han langt unna den hverdagen alle i norsk toppfotball gjør.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Se høydepunktene: Aalesund sikret opprykk til Eliteserien med seier over Ull/Kisa

Gauseth er selv kjent med å være lillebror i selskap med de større Eliteserie-klubbene fra sin fortid i Mjøndalen. Derfor sympatiserer han med Aalesund.
Det er å sparke nedover fra NFF - at det skjer på bekostning av Aalesund, sier Discovery-eksperten.
Fisketjønn forteller at det er beklagelig at det gikk utover Aalesund.
– Det er forståelig. At vi pålegger dem å spille en uke før, det ser vi kan by på utfordringer, innrømmer konkurransdirektøren.
Aalesund kom i dag med en pressemelding om at de ikke vil møte til kamp. Det kan få konsekvenser, forteller Fisketjønn.
– Det vil vurderes i henhold til kampreglementets kapittel og §12. At de ikke møter, kan, og fem streker under kan, medføre utelukkelse de neste tre årene. Det skal tas administativt med generalsekretær og er noe Aalesund også kan anke, bekrefter direktøren.
– Betyr det at de eventuelt kan få en mildere straff i stedet? Vil dere komme til å sanksjonere Aalesund?
– Det ønsker jeg ikke si noe om, svarer Fisketjønn.

NFF forsvarer avgjørelsen

Gauseth stiller seg også uforstående til at avgjørelsen faller bare en knapp uke før kampens nye tidspunkt.
– Det tyder på beslutningsvegring. At de ikke har kommet fram til en god løsning tidligere, og bare faller på dette nå, kun en ukes tid før - det er mildt sagt sjokkerende, sier Discovery-eksperten.
Fisketjønn mener derimot de jobbet så fort som de kunne.
– Vi tok kontakt med Aalesund mandagen etter at Bodø/Glimt vant i Glagsgow, da vi fikk en forespørsel fra Glimt. Det var 13 dager før 6. mars. Vi har virkelig prøvd og vi har brukt lang tid sammen med klubben, så det blir feil av Gauseth å si, svarer Fisketjønn.

Årets terminliste er klar: Se sendingen her

Slik forklarer Fisketjønn og NFF flyttingen av kampen:
– Vi har jobbet lenge med begge klubbene og har prøvd å få til en best mulig løsning for alle sammen. Det å legge forhold til rette for norske lag i Europa er helt sentralt og en strategi NFF og Norsk Toppfotball står samlet om. Det er viktig både for Bodø/Glimt isolert sett denne sesongen, men også for norsk fotball på sikt. Vi kan gjøre det lettere for norske lag i fremtiden ved å tilrettelegge for at norske lag som nå er i Europa får samlet UEFA-poeng.
– Kunne dere ikke ha funnet en bedre dato som kunne tilfredsstilt begge parter?
– Vi har virkelig prøvd å få kampen til å spilles senere, men det er utrolig vanskelig. Cupfinalen må gjennomføres rundt den tiden den er satt opp. Det er nødvendig for å rekke påmelding til UEFA-turneringer, forklarer han.
Gauseth er enig i at det bør tilrettelegges, men reagerer fortsatt på at det var nødvendig å flytte kampen i det hele tatt.
Det er noe det er enighet om, men at Bodø ikke skal klare å stille lag hver tredje dag er tull og tøys. Det hadde vært en god treningsøkt for dem å spille kampen til det opprinnelige tidspunktet, sier Gauseth.

Fotball-Norge reagerer

Det er ikke bare Christian Gauseth som reagerer. Også eller i det norske fotballmiljøet hagler reaksjonene.
I et Twitter-innlegg går tidligere AaFK-kaptein og nåværende Vålerenga-spiller Jonatan Tollås Nation til angrep på NFF.
Samtidig uttrykker også Eliteserie-trenere sin mening om saken.
– Det er umulig å ikke føle med Aalesund. Her burde det vært gjort en bedre løsning, sier Jerv-trener Arne Sandstø til Discovery og legger til:
– Hvis du er glad i fotball skjønner du at dette er helt krise.
Molde-trener Erling Moe stiller spørsmål til planleggingen som har blitt gjort, men forstår at det er vanskelig å gjøre alle tilfreds.
– Det er viktig og riktig at norsk fotball tilrettelegger for europacuplagene, men her virker det som noen har bommet på tilnærmingen med å flytte kamper i sesong sammenliknet med oppkjøringen, sier Moe til Discovery.

Knalltøff start for Rekdal: Slik spilles de første Eliteserie-rundene

Moe og Sandstø sier at de har fortsatt har stor tillit til NFF, men at flyttingen, som bare skjer dager før kampen skal spilles, vekker oppsikt.
– Dette hjelper ikke akkurat på. Det virker som at de som bestemmer sitter i en bunker og ikke skjønner hva som skjer i omverdenen. At det ikke er mulig å skyve på ting bedre er veldig rart. Alle kamper er viktig på hver sin måte, sier Jerv-treneren.
Konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn ønsker ikke kommentere Eliteserie-trenernes uttalelser annet enn at de har snudd på alle mulige steiner for å få komme til den best mulig løsningen.
Eliteserien
Flere profiler forsvinner: Dette er sommerens overganger så langt
18 TIMER SIDEN
Eliteserien
Travle dager for Eliteserie-klubb: – De er i en ugunstig situasjon
I GÅR PÅ 06:54