Populære sporter
All sport
Vis alt

Rasismesaken vakte avsky – nå tar idretten omfattende grep

Pål Strande Gamlemoen

Oppdatert 14/10/2020 klokken 10:05 GMT+2

Mange reagerte på at straffen mot AaFK-supporteren som slengte rasistiske bemerkninger mot Amahl Pellegrino var for kort. Nå tar idretten, med fotballen i spissen, grep for å hjelpe klubbene ved lignende tilfeller i fremtiden.

Leif Øverland og Amahl Pellegrino

Foto: Scanpix

Idretten, med Norsk Toppfotball (klubbenes interesseorganiasjon) i spissen, begynner nå et omfattende arbeid i kampen mot rasisme.
Administrerende direktør Leif Øverland forteller at idretten nå vil sette sammen et felles regelverk. Han møtte idrettspresident Berit Kjøll kun noen dager etter hendelsen i Ålesund. Da ble de to enige om å sette i gang et nytt prosjekt i kampen mot rasisme.
– Vi skal bruke saken til å få en endring i samfunnet. Til tross for at vi er i 2020, skjer sånne ting. Det er ikke akseptabelt.
Rasismedebatten har for alvor blusset opp igjen i norsk fotball de siste ukene. Det startet da Kristiansunds storscorer Amahl Pellegrino fikk rasistiske rop mot seg under bortekampen mot Aalesund 4. oktober. I etterkant straffet AaFK den skyldige supporteren med utestengelse fra Color Line Stadion ut 2021-sesongen.
Det var flere som reagerte på straffens lengde. Blant andre Pellegrino selv. Han og AaFKs daglige leder Geir S. Vik har etterlyst et felles regelverk klubbene kan forholde seg til ved slike episoder.

Ønsker at rasistene møter seg selv i døra

– Vi sier «stopp». Det er det som er greia, sier Øverland.
Det er nettopp #Stopp den nye kampanjen vil hete.
Noe av tanken bak prosjektet er at rasismeproblemene ikke løses kun ved å utestenge supportere. Prosjektleder Freddy dos Santos forteller at man er inspirert av antirasismearbeidet som drives i Premier League. Der har organisasjonen Kick it Out hatt en ledende rolle i mange år med slagordene «Dont Hate, Educate».
– Det å ha kun ett middel i verktøykassen, som kun er utestenging, blir for å bruke Yngvar Andersens ord en gammeldags måte å reagere på. Vi mener verktøykassa må fylles opp med andre midler. Det å bare stenge folk ute er ikke den beste måten å få folk til å endre holdningene og handlingene sine, sier dos Santos.
Den tidligere proffspilleren er klar på at fotballen nå har mulighet til å ta en lederrolle på vegne av resten av norsk idrett. Derfor skal alle personer som tas for å komme med rasistiske bemerkninger nå gjennom et kurs før de får returnere til arenaene. Utvalget som nå er satt ned, skal i samarbeid med organisasjonen som allerede driver antirasistisk arbeid, utarbeide et slikt kurs.
Personen som ropte mot Pellegrino må altså gjennom et slikt kurs. Dos Santos understreker at personer bak rasistiske utsagn fortsatt vil utestenges, men synes det er vanskelig å svare på hvor lenge det blir fra gang til gang, i tillegg til at de må gjennom kurset.
– Det er vanskelig å definere per nå, men vi tenker at så lenge det kun er straff i form av måneder og år som er i verktøykassa, vil det alltid være en uenighet rundt hva som er nok, sier han og legger til:
– Det å få bukt med og møtt holdningene sine i døra tror vi er mye mer effektivt.

Disse skal lede arbeidet

I forbindelse med Stopp-kampanjen har man satt sammen et utvalg som skal fokusere på tre ting:
  • Å få i gang en nasjonal synlighetskampanje som skal legge til rette for endrede holdninger. Denne vil i første omgang gjelde for Eliteserien og OBOS-ligaen, men vil også kunne gjelde bredden.
  • Å sette sammen et program tilskuere skyldige i rasisme må gjennom.
  • Å få på plass en felles veileder klubbene kan forholde seg til når episoder som den som rammet Pellegrino inntreffer.
Utvalget skal altså utforme veilederen klubbene kan bruke ved nye episoder. Dette utvalget vil bestå av prosjektleder Freddy dos Santos i NTF, Pål Breen (kommersiell leder i NTF), Erlend Hanstveit (spillerrepresentant i NISO), Gjert Moldestad (talsmann i Norsk Supporterallianse), Yngvar Andersen (treningsprofil som har erfaring med antirasistisk arbeid), Henning Lunde (seksjonsleder for klubb og aktivitet i NFF) og Gunnhild Toldnes (reporter og programleder i Eliteserie-rettighetshaver Discovery).
I tillegg er Amahl Pellegrino selv invitert med i arbeidet. Han skal foreløpig være i tenkeboksen og har ikke besvart Eurosport.nos henvendelser angående dette.
Se intervju med prosjektleder Freddy dos Santos. Saken fortsetter under videoen.
picture

Dette sier Freddy dos Santos om kampen mot rasisme

Vil bruke tid

Allerede forrige uke erkjente Øverland overfor Eurosport.no at man burde hatt noen universelle retningslinjer å forholde seg til. Da blir spørsmålet: Når vil den nye veilederen til klubbene være klar? NTF er tydelige på at man ønsker å jobbe kjapt. Det har også spillerne i Eliteserien signalisert, men man vil likevel ikke forhaste seg.
– Vi er opptatte av å gjøre det skikkelig grundig. At det ikke bare er noen paragrafer som kommer ut, sier NTF-direktør Øverland og fortsetter:
– Vi skal lære av det gode arbeidet i Premier League, slik Freddy var inne på. Og så har helt sikkert generalsekretærene i NIF og NFF noen tanker om hvordan vi skal få jobbet ut dette sammen.
Øverland håper at veilederen ikke bare kan være for fotballen, men for hele norsk idrett. Stopp-kampanjens arbeid vil i første omgang gjelde rasisme, men kan også omfatte homofobi og mobbing.

Tror man er klare for nye episoder

Håpet er at veilederen er klar til seriestart i 2021. Aalesund spurte om hjelp da episoden inntraff, men da hadde man altså ingen felles retningslinjer klare.
I NTFs lokaler på Ullevaal Stadion er man trygge på at man sammen kan gi et bedre svar om det skulle komme flere tilfeller før 2021.
– Om det kommer nye hendelser nå, tror jeg Ullevaal blir en veileder i det. Så opplever man ikke som man gjorde i AaFK, der man sto alene med problemstillingen og ringer andre klubber og spør hva dem har gjort. Vi må ta det på alvor og gjøre det sammen. Jeg er ikke redd for tiden det tar. Vi kommer til å slå ned på det om det skjer noe før veilederen er klar, sier NTFs kommersielle leder Pål Breen.
Det nedsatte utvalget vil utgjøre en nøkkelrolle i mellomtiden.

Alle bruker kapteinsbind i helgen

Men det skjer ting allerede førstkommende helg, når det er runder i Eliteserien og OBOS-ligaen. Allerede da går selve startskuddet for Stopp-kampanjen.
Alle spillere, ikke bare kapteinene, vil spille med kapteinsbind med #Stopp-symbolet.
– Dette er en sak der alle er kapteiner, sier dos Santos.
På sosiale medier var det flere profilerte Eliteserie-spillere som reagerte i etterkant av episoden på Color Line Stadion.
– Vi har vært i dialog med spillerne. Dette er noe de er brennende opptatte av, og det er veldig bra. Det er fint at våre spillere står for det de tror på. Jeg liker at det er en motstander de står opp for og. Amahl Pellegrino er KBK-spiller og Eliteseriens toppscorer, men alle spillerne bryr seg i dette tilfellet. Det viser et samhold, sier prosjektlederen.
picture

Også landslagsspillerne Erling Braut Haaland, Haitam Aleesami og Martin Ødegaard fronter Stopp-kampanjen. Foto: Norsk Toppfotball

Foto: Other Agency

– Avdekket hull i regelverket vårt

For AaFKs daglige leder Geir S. Vik har det vært svært mange reaksjoner, etter at tilskueren bak ropene mot Pellegrino ble utestengt. Det har vært lærerikt på godt og vondt.
– Det som har skjedd, har avdekket et hull i regelverket vårt. Det er jeg glad NTF nå tar tak i. Det viser at når rasisme inntreffer, slik det dessverre gjorde på kampen vår, så ser vi at rasisme er et mye større samfunnsproblem enn at det bare skal håndteres i den enkelte klubb.
Nå er han glad alle skal samles om de samme retningslinjene.
– Det vil hjelpe oss klubbene til å gjøre mer riktige ting når slike hendelser inntreffer.
PS. Gunnhild Toldnes i det nevnte utvalget jobber også for Eurosport.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame